Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 15. srpna 2021

Hlas pro tento den: Červenka obecná

 

Vědecké zařazení: Pěvci 
 
 cervenkaobec

Dnes poznáme ptáčka, který nejčastěji odchová mláďata kukačky. Červenka tráví většinu života na zemi nebo těsně nad zemí, kde sbírá potravu i hnízdí. Je to velice zvědavý ptáček, dovede k nám hlavně v městských parcích přiletět či přiskákat na pár kroků. V době hnízdění je ovšem velice ostražitá a nikterak nám nehodlá napovědět, kam ukryla své hnízdo.

Červenka obecná.

Když v době hnízdění bez úspěchu pátráme po hnízdě červenky, nezbývá  než obdivovat kukačku, protože ta je u nás nejčastěji vychovávána právě červenkami jako pěstouny. 

Hnízdí 2x do roka, od začátku dubna do července snáší většinou 4-7 vajec. Sedí pouze samice 13-14 dní, samec ji po celou dobu krmí. Ve hnízdě mláďata setrvávají 13-15 dní, dalších asi 8 dní jsou rodiči krmena i po vyvedení. Pohlavně dospívají ve 2. roce, nejvyšší věk je téměř 13 let.
Potravu tvoří převážně drobní bezobratlí, v létě a na podzim i různé bobule a plody rostlin.

Délka: 12,5-14 cm
Hmotnost: 14-24 g

Při zpěvu sameček červenky sedí zpravidla vysoko někde na větvi a každou strofu začíná slabšími ostrými zvuky, po nich pak následuje pro červenku typický trylek a zpěv je zakončen slabšími smutnějšími tóny.

 Červenka obecná - pták roku 2016 (foto PickPik)

S červenkou se u nás můžeme setkat kupodivu i v zimě, a zvlášť pokud leží sníh, červenka na něm vypadá doslova dekorativně. U nás, jak bylo prokázáno kroužkováním, mohou zimu trávit i ptáci ze severnějších oblastí, zatímco naše červenky jsou převážně tažné. To můžeme prokazovat právě pomocí odchytů. U červenky využíváme její hmyzožravosti a do malých sklopných sítěk jí nastražíme larvu potemníka, červenka přiskáče, důvěřivě za něj zatáhne, síťka ji přiklopí a kroužkovatel je zpravidla někde poblíž, hned přiběhne, červenku vyprostí, označí kroužkem a pustí. Dalším způsobem odchytu je odchyt do nárazových sítí, v poslední době u nás východočeští kolegové pořádají pravidelnou akci na hřebenech Orlických hor, kde v noci za pomoci silného reflektoru lákají protahující ptáky, mezi nimi pochopitelně i červenky. Tito ptáci reagují na silný světelný zdroj, kolem něhož jsou nastraženy japonské sítě,a takto jsou odchyceni, okroužkováni a vypuštěni.

 V lesích, parcích, všude venku,

natrefíte na červenku,

 jako vrabčák velký ptáček,

s náprsenkou nosí fráček.   

 

Velmi ráda samotaří,

na zahradách se jí daří,

zdržuje se ráda v křoví,

na černém bezu si hoví.

 

Je velice zvědavá,

poblíž domů sedává,

potravu má ráda hmyzí,

před dravci raději mizí. 

 

Krátkým „tik“ a „cik“se hlásí,  

na housence pochutná si,

ku radosti trylky ptačí,

pěje pro ty, co se mračí. 

(Plysacek)

Základní údaje

Červenka obecná (Erithacus rubecula). Menší než vrabec, na vyšších štíhlých nohou, s nápadnou rezavočervenou náprsenkou. Zdržuje se většinou jednotlivě v křovinatých porostech v lesích, parcích a remízcích. V potravě, kterou červenka hledá na zemi, převažují drobní bezobratlí živočichové, na podzim se živí i různými bobulemi. Hnízdo bývá v mělké zemní polodutině. Snůška čítá 5 až 7 vajíček a zahřívá ji jen samice, která je krmena samcem. Mláďatům přinášejí potravu oba rodiče. Tažný druh; na zimoviště, která leží v západní a jihozápadní Evropě, odlétá v říjnu, na hnízdiště se vrací v březnu a začátkem dubna.

Jak vznikaly nahrávky

"Červenku považuji za velmi dobrého zpěváka. Zaslechneme ji již časně zrána a umlká až za pozdního soumraku. Její zpěv je dlouhý a tichý a vždy mě připadalo, jako by zněl lítostivě. Na začátku zpívá tichým tlumeným úvodem s ostrými tóny. Chvíli trvá, než se rozezpívá a pokračuje zvučnou perlivě trylkovou částí zakončenou flétnově znějícími hvizdy. V některých chvílích slyšíme zvonečkově znějící pasáže. Celý jemný zpěv má melancholický charakter. Podle bohatosti přednesu nacházíme mezi jednotlivými červenkami zpěváky různé kvality. Musíme je dobře znát, abychom posoudili, zda zpěv není ochuzen o některé motivy nebo nechybí-li závěrečné hvizdy. Pro nahrávku jejího zpěvu volíme čas pozdního večera a klidu v lese. Červenka je posledním zpěvákem v temném lesním zákoutí. Vždy jsem měl dojem, že usínajícímu lesu zpívá procítěně tichou ukolébavku."

zdroj: Pavel Pelz, Naši ptáci, foto video Jarmila Kačírková a khk58


14 komentářů:

  1. Hani především Ti přeji všechno nejlepší k dnešnímu svátku. Červenky mi poskakují na stromě před oknem. Někde tu hnízdí v těch hustých neošetřovaných keřích v zimě přilétají i na krmítko. Tvůj příspěvek patří zase do mých oblíbených témat. Měj se moc hezky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji za přání. ... Ty jsi znalec přírody, to se pozná na Tvém blogu. Navíc určitě tam máte dobré životní prostředí a ti ptáčkové mají u vás dobré podmínky.
      Také se měj moc hezky a díky. ☺

      Vymazat
  2. Moc pěkné povídání.Vzpomínám si,že můj taťka poznal všechny ptáky po hlase.Možná si některé i vymyslel,ale já jsem měla oči navrch hlavy a obdivovala jsem ho ☺
    Přeji krásný nový týden ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Ty jsi svého taťku musela mít hodně ráda, často na něj vzpomínáš. A moc hezky... ☺
      Děkuji a také přeji úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  3. Tak tenhle ptáček mi chodí v zimě na krmítko.Často ho fotím.Ráda jsem se o něm dozvěděla více.
    Hani,měj se hezky.A k svátku všechno nejlepší,hlavně zdraví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji za přání k svátku. ☺ ... Máš štěstí, že u vás je více ptáčků, dokonce červenka, máš co fotit. U nás v posledních letech ptactva ubylo.
      Přeji příjemný nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Babička znala snad všechny ptáčky, taky spotřebovala za zimu semínek, když k ní létali. Letos už nám o tom povídat nebude.....:-(

    Hani, všechno nejlepší k svátku :-) ......nevím, jestli jsem správně odeslala mejlík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, moc Ti děkuji za přání, dívala jsem se do mailů a nevidím to tam. ☺
      Babičky byly spjaté s přírodou a věřím, že ta Tvoje znala ptáčky, kteří se u vás vyskytli. V rádiu říkali, že u nás žije teď 401 druhů ptactva, to mi připadá hodně. Škoda, že babičky už není...

      Vymazat
  5. Haničko, děkuji za další ptačí povídání (nedávno jsme měli červenku na zahradě) a dodatečně přeji všechno nej k svátku. Včera po ránu mi datum nějak nedošlo...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, za přání. Jak proběhla návštěva? To je určitě radost mít na zahradě takového ptáčka jako je červenka ☺.
      Přeji Ti úspěšný nový týden. ☺

      Vymazat
  6. Hani, jsem ráda, že se Červenka věnuje pěstounské péči...To jsem nevěděla. Taky k nám létá do krmítka. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Leni, že aspoň některé z ptáčků, které tady uvádím, uvidíte i u vás, já ji tu v podstatě nevidím. Kukačky to tak mají - nakladou jiným ptákům vejce do hnízda a starejte se. ☺

      Vymazat
  7. Hani k nám sem tam taky zaletí Červenka do krmítka. Měj hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a zprávu, vidím, že červenky jsou u nás rozšířené a z toho mám radost.
      Také přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...