Dnes je sobota a budeme mlsat 😀. Aspoň tady na blogu. Vytvoříme kakaový korpus s jablky, který je skrytý pod vrstvou šlehačky a meruňkovou
marmeládou. Je to vláčné letní sladké pohoštění. Zákusek dostal zajímavý název:
Mouřenín v košili
Ingredience:
3 vejce
150 g cukru
1 špetka soli
80 g polohrubé mouky
20 g kakaa
2 velká nakyslá jablka
5 velkých lžic meruňkové marmelády
500 ml smetany na šlehání (33 % tuku)
50 g čokolády na vaření
Postup
Základem receptu je dokonale ušlehaný sníh z bílků. Potom, co bílky při šlehání začnou houstnout, přidáme špetku soli. Postupně do tuhých osolených bílků po lžících zašleháme všechen cukr.
Do tuhého ušlehaného sněhu, který na vytažených metlách dělá špičky, opatrně vmícháme 3 žloutky.
Dále si stranou v misce smícháme 80 g polohrubé mouky a 20 g kakaa. Pak tuto směs opět zlehka vmícháme do žloutkového sněhu. Opatrně směs převalujeme vařečkou, aby sníh nespadnul.
Na závěr přidáme 2 nahrubo nastrouhaná jablka a směs opět lehce smícháme. Pokud máme teflonovou dortovou formu, předem ji nemusíme vymazat ani vysypat, vlijeme do ní směs a pečeme při 150 °C minimálně 25 minut. Upečený dort poznáme podle zapíchnuté špejle. Pokud se těsto nelepí, je upečený.
Dort necháme zchladit (cca 2 hodiny) na vzduchu. Nedáváme do lednice, aby se nesrazil.
Poté vršek dortu potřeme vydatně asi 5 lžícemi meruňkové marmelády a na ní poklademe ušlehanou šlehačku. Dozdobíme nastrouhanou čokoládou.
Mouřenín v košili je výborným letním dezertem.
Patrik Rozehnal
Vůbec nepochybuji, že je to výborný dezert a co nejdřív ho vyzkouším. Díky za recept, Hani �� Kdybych neměla plán dělat dnes koláče, jdu do Mouřenína��Přeji příjemný víkend. Alena
OdpovědětVymazatDěkuji, Alenko, Ty jsi odborník, tak ta slova už něco znamenají. Vzpomněla jsem si na výborný zákusek, který se tady prodával a nejedla jsem ho už strašně dlouho, možná se to dělalo jen tady u nás. Buď se to jmenovalo Ostravské haldy nebo jen haldy, ale byla to taková zmenšenina tohoto dortu. Dole kolečko z kakaového těsta - průměr asi 8 cm, také potřeno marmeládou, na tom kompotovaná meruňka a pak šlehačka stříkačkou umně navršena do špičky. Nahoru dali kompotovanou třešeň nebo višeň a celé to bylo pokapáno čokoládou. Byly to jedny z nejlepších zákusků, co jsem kdy jedla, šlehačka samozřejmě ta pravá, žádné náhražky. Prodávalo se to jen někde v cukrárnách a hned se to vyprodalo. Jóóó, haldy... to byly zákusky. ☺ Daly by se klidně vyrobit i doma.
VymazatHanko, tak to musí být opravdová mňamka, hned bych se nechala pozvat. Měj se krásně a užívej si sluníčko 🌞
OdpovědětVymazatJsou tam dobré suroviny, tak to chutná výborně v každém počasí, i za sluníčka ☺.
VymazatUžívej si letních dnů.
Neznám a opisuji.Já jsem pekla v týdnu buchty a včera chtěl manžel švestkový koláč.Mám tu vnuka s jeho dvěma kamarády,něco tu dělají,tak se to sní.Myslím,že příště to bude mouřenín.Máme rádi tmavá těsta.
OdpovědětVymazatHani,díky a měj se hezky
Ty pečeš často, jak vidím a podle přání. Švestky se teď prodávají, tak je třeba využít. Mouřenín bude klukům chutnat, to je jasné.
VymazatTaké děkuji a přeji, Jituš, už krásnou neděli. ☺
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDnes budeme mít návštěvu. Kdybych neměla v lednici připravený jiný dezert, byl by mouřenín :o)
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji hezkou neděli, Haničko! Helena
Helenko, jistě bude další příležitost mouřenína vyzkoušet, určitě jsi připravila něco výborného na smlsnutí ☺.
VymazatPřeji vám příjemně prožitou neděli i s návštěvou. ☺
Hani, vše nejlepší k dnešnímu svátku !!! Přeju moc zdraví, pohody, lásky, štěstí a další zajímavé články pro nás... Ráda Tě navštěvuju.
OdpovědětVymazatMouřenín se mě moc líbí, udělám. Lenka
www.babilenka.cz
Leni, moc děkuji za krásné blahopřání ☺ ♥, dobře, že dnešní svátek připadl na neděli. Pokud máte rádi šlehačku, myslím, že by vám mouřenín mohl chutnat. ☺
VymazatHaničko, k tvému dnešnímu svátku přeji hodně zdraví, štěstí a pohody a pak také hodně tvůrčího elánu. To ať to máme další zajímavosti. Mouřenín a určitě upeču, ale při čtení odpovědi pro Alenku perníkářku musím podotknout, že takový zákusek jaký popisuješ jsme měli na oslavě jubilantů v Petřvaldě v restauraci U mokroše paní majitelka tento zákusek objednávala od své dcery která mimo svůj hotel Ostravě má také cukrárnu do které peče zákusky a toto byl jeden z těch jejich dobrot.
OdpovědětVymazatTakže k svátku kytičku, pro milou Haničku 🍀🌹🍀
Martii, moc děkuji, to je moc milé a pěkné přání ☺ ♥. Potěšilo mě to, i zjištění, že ty zákusky - haldy stále existují. No právě, to se prodávalo v Ostravě, kdysi prý i v Havířově, ale mělo ho jen málo cukráren a hned byl vyprodaný. No aby ne, když je tak vynikající. Restauraci U Mokroše znám, to je blízko bývalé šachty Fučík 1, že? Docela nechápu, že pokud je o takový zákusek mezi lidmi zájem, že ho cukráři nepečou, myslím, že to není složité, akorát je tam více té šlehačky a ta musí být poctivá a ne nějaká umělina.
VymazatJeště jednou díky za "přínosný" komentář, že kterého mám radost. ☺ ♥ ☺