Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 21. srpna 2021

Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky podle Josefa Maršálka

 

Dnes je to "pozdrav" z Valašska. Kdo tam byl, jistě zná valašské frgály - to je něco! Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný právě na Valašsku. Pro frgál je typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně – různé náplně se obvykle nekombinují. Je zajímavé, že označení „frgál“ se původně používalo pro zmetky, tedy nepovedené kusy koláčů. Dříve se pekly také slané druhy frgálů s náplní z kysaného zelí nebo řepy, ty už se v současnosti příliš nevyskytují. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826 a jedná se o unikátní pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Vždy, když jsem přijela do Rožnova, zašla jsem na náměstí do cukrárny, kde měli (a snad pořád mají) nejlepší výběr různých frgálů a kvalita na jedničku. 

Frgál s haferama..., že nevíte co to je? To jsou přece borůvky 😀

Daly se koupit i ve skanzenu. Několikrát jsem je koupila i na Floře v Olomouci, ale to už nebylo ono, hlavně nebyly čerstvé a kolikrát celý den ve stánku na slunci. Nejlepší jsou prý - hruškové! Říkají mu hruščák.

https://www.regionvalassko.cz/fotogalerie/20131030103221.jpg

Pojďme však k receptu. Nejlepšího českého cukráře současnosti znáte a tady je jeho recept, právě na frgály - rád peče ze špaldové mouky.

Image alt 

Valašské hruškové frgály ze špaldové mouky 

Suroviny: 

Těsto: 500 g Pernerka BIO špaldová hladká mouka 

100 g sádlo 

250 g mléko 

2 žloutky 

20 g droždí 

75 g cukr krupice 

5 g mořská sůl

Náplň: 

4 kg hrušky, nejlépe plošťky (já dodám: pokud nemáte hrušky, udělejte jinou náplň - budete mít frgál makový, tvarohový, povidlový...)

100 g melasa 

100 g hnědý cukr 

100 g rum 

10 g mletý badyán 

1 g skořice

Drobenka: 

110 g hladká špaldová mouka Pernerka BIO

55 g máslo 

55 g cukr krupice 

špetka soli

Na dokončení: 200 g másla na pomazání 

mletý perník na posypání 

rum podle chuti

Postup: 

Těsto: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Necháme v teple hodinu a půl odpočívat. Máme spoustu času na přípravu náplně a drobenky. 

Náplň: hrušky vyjádřincujeme a na masovém mlýnku umeleme. Spolu se skořicí a badyánem pečeme do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidáme rum, cukr a melasu, dobře zamícháme a necháme zchladnout. 

Dezerty Archives - Strana 3 z 17 - Recepty Láďa Hruška

Drobenka: Ze všech ingrediencí vypracujeme krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit. Těsto rozdělíme na 4 bochánky, ukoulíme a na pomoučeném vále rozválíme do kruhu o průměru 30 cm. Přeneseme na pečicí papír a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Na každý pak naneseme hruškovou náplň a dobře rozetřeme; posypeme drobenkou a necháme v teple asi hodinu kynout. Upečeme v rozpálené troubě při 200 °C asi 8-9 minut. Ihned po vytažení z trouby je pokapeme máslem, do kterého podle chuti přidáme rum. Posypeme strouhaným perníkem a za každou cenu se snažíme vydržet, dokud nevychladnou. Ideální s bílou kávou či meltou.  

Zdroj: Josef Maršálek, Wikipedie a internet

12 komentářů:

  1. Poprvé jsem jedla frgály při návštěvě Luhačovic a jsou opravdu výborné. Na pečení s kváskem nejsem, raději bych se nechala pozvat. Moc zdravím 😀🌻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, věřím, že v Luhačovicích je "všechno", také se tam brzy chystáme. Frgály jsou typicky valašskou záležitostí, dříve jsem také pečení s droždím neměla ráda, ale to je zvyk, mnohdy mi takové koláče lépe chutnají, než na prášku. Také zdravím a díky ☺ ♪♪

      Vymazat
  2. Frgále s hruškovou náplní jsou jedinečné, ale na výstavy a vánoční trhy sice něco odněkud vozí, že to je to pravé, ale není. Já, když hci frgále z Valašska, tak přímo tam koupit, protože jen oni maji nějaký fígl, že jsou tak dobré. Hanko, pořád jsem si říkala, kaleidoskop, a my tomu kdysi říkali krasohled. Tak ať je se možnost stále dívat na to krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otavínko, u vás je teď letní Flora, tam se jistě frgály prodávají. Jet na Valašsko jen kvůli frgálům je sice "záminka", ale vždy to nevyjde. ... Ano, jako dítě jsem měla krasohled a byla to moje velmi oblíbená hračka, nakonec jsem si ji jako jedinou nechala. Prodává se to dodnes. ☺

      Vymazat
  3. Já jsem jedla frgále v Rožnově,ale nevím,zda jsme si je koupili ve skanzenu,to teď nevím.Hruškové náplně mám hodně ráda,docela mě recept láká vyzkoušet.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Rožnově byla vždy pestrá nabídka frgálů a člověk nemusel do skanzenu. Hruškové jsou výborné, měla jsem možnost ochutnat více druhů a špatný nebyl žádný. Doporučuji.
      Díky, Jituš a měj pěknou neděli. ☺

      Vymazat
  4. Trvalé jedině z Cyrilova pekařství u Valašského Meziříčí. Vůbec ne ty ve fólii,hruškové jsou nejlepší. Cyrilovo pekařství pokud jste blízko valašského Meziříčí doporučuji navštívit, prodávají tam několik druhů a přímo pečou. 👍
    Před pár lety jsme tam zakončili náš klubový výlet, kdy jsme navštívili zahradu s dřevěnými sochami v obci Bílá a pak jsme mířili do obce Ostravice kde si každý zvolil dle své fyzické kondice výlet po okolí, nebo zůstalo přímo v obci. Tento výhled měl velký úspěch a zakončení byla jak už jsem psala sladké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Frgály jsem ochutnala, ale ve kterém pekařství se to peklo - opravdu nevím. Pokud je zájem, což asi s odbytem nemají problém, na pečení frgálů se dalo víc pekáren, pokud nejde o ochrannou známku. Vaše klubové výlety, Marti, mají výborný program a každý si vybere podle své kondice, možná i podle nálady a také podle kapsy. Pokud chce přivézt frgály domů a vnoučatům, to také něco stojí. ☺

      Vymazat
  5. Sama jsem je doma ještě nepekla, ale když to vidím... Každý rok dostaneme od klienta z Rožnova - je to skutečně veliká dobrota.
    Haničko, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem frgály jen kupovala a Rožnov? To je "centrum frgálů" ☺ ☺
      Děkuji a také, Helenko, přeji báječnou neděli.

      Vymazat
  6. Hani, frgále mám ráda. Moje babička pekla ze stejného kynutého těsta, říkáme tomu u nás metýnky. Je to v podstatě to samé co frgále, s různými náplněmi a drobenkou, jen trochu vyšší. Když babička odešla, převzala štafetu mamka. A teď zase já... Z kynutého těsta peču hodně od dětství, je to u nás oblíbené - právě tyto metýnky, klasické buchty, koláče. Měj se hezky Hani ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ty jsi moc šikovná a vztah k domácímu pečení určitě máš, tak tomu rozumím. Rozdíl je ten, že jsi z Čech, kdežto tyto frgály jsou z Moravy, proto se to jinak jmenuje, ale je to v podstatě stejné. Valaši dodržují, aby se ty náplně nekombinovaly. V posledních letech, možná už desetiletích, dělají víc druhů, asi o to mají zákazníci zájem a to je zákon trhu. Proto jsou i frgály borůvkové, nebo jsem viděla tvarohové, doplněné švestkami. Vždy jsem si tam koupila jen kousek z každého, tak 2-3, abych ochutnala a jsou báječné.
      Leni, když pečeš z kynutého těsta od dětství, jsi jedna z mála, jak čtu, někdo si na to netroufá. Palec nahoru. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...