Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 27. září 2021

Příběhy slavných značek: Rako

 

Stavěli jste dům nebo jste rekonstruovali kuchyň či koupelnu? Pak jste se jistě zajímali o dlažbu či obklady. Naše značka je Rako: Za úspěchem českých dlaždic stojí velká fyzická dřina zaměstnanců.
 

Patří k nejstarším značkám českého průmyslu. Zároveň je jednou z nejstarších značek keramických obkladů na světě. Její kořeny sahají až na konec 19. století.

V roce 1880 ostravští uhlobaroni Ignác Vondráček a bratři Gutmannové koupili uhelné doly na severovýchodní periferii města Rakovníka. Vondráček po zkušenostech z kladenského revíru musel vědět, že cena rakovnických dolů není v zásobách uhlí, ale v hlušinových odvalech.

Nejspíš nekupoval zajíce v pytli. Z minulých působišť spojení těžby uhlí a lupku znal, nějakou dobu už surovinu pro výrobu žáruvzdorného ostřiva vypaloval a prodával. Lupek v haldách vytěžené hlušiny objevil inženýr chemie Jan Stránecký, Vondráčkův zeť.

Geniální nápad, tvrdá práce

 

 Ignác Vondráček (1880)

Stránecký tchána přivedl na nápad založit podnik na výrobu šamotových výrobků. Protože okolní krajina skýtala i dostatek kvalitních jílů, současně s výrobou šamotových cihel se připravovala výroba tehdy neméně žádaného artiklu – kameninových dlaždic.

A tak se v roce 1883 provozní budovy opuštěného dolu Mořic adaptovaly na novou továrnu. Z důvodu nesnesitelného horka pracovali zaměstnanci polonazí. Chránili se jen rukavicemi a hrubými pytli navlečenými přes hlavu. Ovšem úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Poptávka budovatelů železáren a skláren po šamotových cihlách rychle rostla, a tak utěšeně vzkvétala i výroba. Zakrátko už se produkty vyvážely do Německa, Ruska, na Balkán a Blízký východ, a dokonce i do Indie.

Tragická smrt a nový majitel

 

Ignác Vondráček brzy předal žezlo svému synovi Vladimírovi. Ten se úkolu zhostil jen na krátký čas. Roku 1898 tragicky zahynul při pádu z koně v rakouském Semmeringu.

O nadějně rozjetou šamotovou továrnu se začal zajímat úspěšný pražský výrobce keramiky Václav Jan Sommerschuh a spolu s Josefem Kasalovským, švagrem Vondráčka seniora, zakládají Rakovnickou továrnu na šamotové zboží, mozaikové dlaždice a pece.

Na další rozvoj továrny měl zásadní vliv zejména syn Václava Jana Sommerschuha Emil. Jakožto absolvent Uměleckoprůmyslové školy v Praze měl pro vedení podniku ty nejlepší předpoklady. Díky němu se nabídka továrny brzy rozšířila o glazované pórovité obkládačky.

Keramické dílo nekončí tím, že vyrobíme kvalitní výrobek. Je tehdy ukončeno, když je kvalitně namontováno a vydrží na zdi 100 let bez poruchy. Heslo Emila Sommerschuha se stalo oficiálním krédem celého podniku.

Knížecí podnik

V roce 1907, když byla továrna ve vrcholném rozkvětu, se objevil bohatý kupec. Kníže Jan II. z Lichtenštejna spojil rakovnický podnik se svou mateřskou továrnou u Břeclavi v jednu společnost Rakovnickou a poštoreckou továrnu na výrobu šamotového zboží, mozaikových dlaždic a kamen.

Emil Sommerschuh se stal generálním ředitelem. Ještě před první světovou válkou se továrna rozšířila a ročně byla schopna vyrobit až 250 tisíc metrů čtverečních keramických obkladů. 

Roku 2002 pak proběhla fúze s rakouskou keramickou rodinnou společností LASSELSBERGER, která RAKO zařadila do svého portfolia, a stala se tak největším výrobcem keramiky v Česku. Akciová společnost RAKO pak byla 1. ledna 2004 vymazána z obchodního rejstříku. Označení „RAKO“  nyní používá plzeňská společnost LASSELSBERGER, s. r. o., také člen holdingu LASSELSBERGER. Její součástí jsou pak např. i české keramické závody v Chlumčanech (ChKZ) a Horní Bříze (HOB).

Společnost LASSELSBERGER je jedním z největších evropských výrobců obkladů a dlažeb. Tradiční českou značku RAKO, která má více než stoletou tradici, neustále rozvíjí a inovuje.

Produkty jsou rozděleny podle použití do tří řad. Rako Home reprezentují dlažby a obklady do bytových interiérů ( koupelen, kuchyní, chodeb apod.).

https://www.rako.cz/file/edee/o-nas/reference/bazen-rakovnik/s_aquapark-rakovnik_17.jpg

Keramické obklady v aquaparku 

Rako Object nabízí dlažby a obklady s vysokými technickými nebo atypickými požadavky. A Rako System obsahuje stavební chemii pro přípravu podkladů, lepení obkladů, spárování apod.


zdroj: J. Škápíková , M. Šorelová, YouTube 

8 komentářů:

  1. Hani my ještě máme v koupelně kdysi nedostatkové obkladačky Erika právě d firmy RAKO...V kuchyni jsme měli také, ale už je máme vyměněné. Jen to bylo tak, že ty obkladačky a dlažba první jakosti se vyvážely do ciziny a tady zůstávala ta druhá a nižší jakost, tak že si s jejich obkládáním a pokládáním dlažby museli řemeslníci dokonale pohrát, aby to k něčemu vypadalo. No teď už je to docela něco jiného. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, hlavně, že ty obkládačky pořád slouží a teď se vyrábějí krásné barvy a vzory. Hned to dodá koupelně nebo kuchyni lepší vzhled.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  2. Hani, děkuji za další velice zajímavý a poučný článek. Dlažce z Rakovníka máme na některých stěnách stále a věřím, že s nimi i dožijeme.
    Měj prima dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, pokud platí to jejich heslo o trvanlivosti dlaždic, pak vám opravdu vydrží.
      Děkuji za pochvalu článku a také přeji prima dny. ☺

      Vymazat
  3. Haničko, v celém domě máme jen naše obklady a dlažbu, tedy Rako.
    Ráda jsem si přečetla o historii firmy.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Helenko, že pokud máte obklady a dlažbu Rako, pak Tě čtení o firmě zajímalo. Určitě jste vybrali dobře a jste spokojeni.
      Děkuji a měj úspěšný den. ☺

      Vymazat
  4. Hani, zdravím. Taky máme v domě Rako. Potřebovali bychom udělat úpravu v dolní koupelně a velkým problémem je sehnat vůbec řemeslníky. Měj se hezky, Hani. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Leni, dnes je řemeslník nedostatkové zboží. A dobrý tím tuplem. Každý chce být ajťákem a na řemeslo jde málokdo. Přeji, aby se vám to povedlo. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...