Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 5. října 2021

Příběhy slavných značek: Dermacol

 

Člověk by měl na sebe dbát. Dnes to bude zcela určitě spíše pro ženy. Která by neznala značku Dermacol. Já sama jsem si první krém od nich koupila v době svých tanečních, kdy jsem jejich krém fakt "nutně" potřebovala 😀. Jak říkala babička B. Němcové: "Mladost - radost." 
Pleť je důležitá, co si budeme povídat, každý chce dobře vypadat a každému není dáno. V reklamách vystupují mladinké holky, které doporučují krémy na vrásky a možná nemají ani 20 let. Jsou však i problémy po úrazech (např. opaření) nebo akné a kožní lékař vždy nepomůže. Dermacol to je hlavně make-up a první ryze český make-up vznikl ve filmových ateliérech.
Název vznikl ze slov derma (kůže) a color (barva) = Dermacol.

Česká značka Dermacol už víc než půl století zdokonaluje pleť a pečuje o krásu žen (možná i některých mužů). Jeden z prvních krycích make-upů na světě vznikl v české laboratoři Dermacol. Už v 60. letech ho používaly hollywoodské hvězdy a Dermacol je i po padesáti letech synonymem pro dokonalý make-up nejen v České republice, ale po celém světě. Tak je to uváděno. Jde o silně krycí make-up značky Dermacol, který byl prvním svého druhu v Evropě.

makeup.jpg 

Olga Knoblochová 1966:

"Make- up Cover jsem poprvé předváděla na dermatologickém kongresu ve Vysokých Tatrách, kde mojí modelkou byla studentka medicíny. Měla kožní onemocnění, velký oheň v obličeji, kvůli kterému se nikdy neviděla v zrcadle. Když jsem jí ho překryla a podala zrcadlo, štěstím se rozplakala." 
 
Paní Olga Knoblochová - to je v kosmetice pojem. V roce 1958 se podílela na založení Ústavu kosmetiky, o osm let později stála u zrodu kosmetické firmy Dermacol. Dvacet let byla Olga Knoblochová prezidentkou Unie kosmetiček ČR (pardon, přátelé, tak i kosmetičky mají svou prezidentku, nevím, jak vy, ale já se 😄). Paní Knoblochová je dobrá, napsala několik knih, řadu učebnic a publikací o kosmetice, vyškolila stovky kosmetiček. Tady dávám 👍. Je příkladnou představitelkou svého povolání – prý ten, kdo ji zná, bez rozmýšlení říká: „Vypadá pořád stejně, vůbec nestárne.”

Skutečná revoluce v líčení přišla na přelomu 19. a 20. století s nástupem němého filmu. Každá žena chtěla mít obličej tak krásný a výrazný jako hvězdy stříbrného plátna. I make-up Dermacol vznikl v barrandovských filmových ateliérech.

Ústav lékařské kosmetiky

  • založen na jaře roku 1958 v Praze jako první specializované pracoviště v Československu zaměřené na komplexní péči o vzhled a zdraví
  • pomáhal lidem odstranit akné, pigmentové změny na kůži a další nedostatky

Na Barrandově tehdy už léta fungovala úspěšná laboratoř na výrobu filmových a divadelních líčidel. Hlavním expertem na jejich výrobu byl sušický rodák, inženýr-chemik Vlastimil Boublík, který se paní Knoblochové ujal.

Perfektní korekce i výdrž

Nápad na výrobu silně krycího přípravku začal s akčností sobě vlastní rozvíjet. Speciální make-up, který ing. Boublík pro tento případ vyvinul, nastartoval vývoj celé řady líčidel a krémů značky, která měla právě vzniknout. Logo:

https://www.goldenpages.bg/images/logo/c7421cc3142044097746e43be9852d93.png

Kromě perfektní korekce dokázal vydržet celý den, nedráždil pleť a odstíny odpovídaly přirozené barvě pleti. Název vyplynul zcela logicky – nanáší se na kůži (odtud slovo derma) a bude barvit (takže color). A Dermacol byl na světě. Psal se rok 1966.

Snad se mohu zeptat: milé dámy, navštěvujete kosmetiku nebo se malujete samy? Využily jste nějakého kosmetického zákroku?
zdroj: J. Škápíková , M. Šorelová, Dermacol 

14 komentářů:

  1. Opět moc hezký článek Hani. Já už jsem se malovat přestala. Po zánětu oční rohovky už nemůžu řasenku ani oční tužky používat a tak jen "přetáhnu" obočí, a přidám rtěnku. V mém věku už to stačí. Dříve jsem kosmetiku Dermacol hodně používala, ale co jsem v důchodu, tak už méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruško, za pochvalu článku. Tomu, co píšeš, rozumím. Já jsem se vlastně malovala od gymplu, zhruba od 18 let a v tom mě podporovala maminka. Ta na sebe dbala, jak se u nás říká - držela na sebe a pravidelně ke kadeřnici a úprava obočí, občas kosmetika, to bylo její. Já jsem to zvládala pravidelně, neexistovalo, abych do práce nešla namalovaná. Ale pak to přišlo - poprvé když jsem měla pravou ruku v sádře, já jsem se nemohla pořádně učesat, natož malovat. Horší to bylo letos, na začátku roku jsem málem oslepla, navíc v době covidu, kdy se operace odkládaly, ale štěstí v neštěstí - vzali mě na soukromé klinice a trefila jsem na odborníka - nyní vidím bez brýlí (tedy zatím). Jen malovat jsem se asi tři měsíce nesměla. To, co bylo pro mne nemyslitelné, se stalo nutností a člověk si zvykne. Nosila se rouška, takže ani rtěnku jsem nedávala, takže jen trochu krému a obočí. Na sklonku léta jsme byli na první dovolené a já se tam malovala, hned jsem se cítila lépe. ☺

      Vymazat
  2. Dermacol znám, ač jsem jej koupila jen jednou. Mám pleť spíš mastnější-nebo přesněji kombinovanou, bílé milie by mi musela kosmetička vypichovat a tak jsem naposledy byla u ní před 40 lety-tedy polovinu věku. Jinak používám krémy velmi málo, hlavně spíš korektor na kruhy pod očima a jen malinko hydratačního. Tužku na obočí, rty si maluji od svých 18 let a občas nyní i doma kvůli "oživení". Malá tvářenka se štětečkem jistí zdravější barvu tváří. Mám pleť spíš bledou, ale ne bílou. Naše babička říkávala "jako slípka pod ocasem". Oceňuji však u každého člověka překrytí zjevných vad případně a díky Dermacolu zvýšení sebevědomí.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ruženko, napsala jsi to dobře, souhlasím. Myslím, že žena v každém věku může o sebe pečovat, myslím obličej a je to hned poznat. To není nějaké fintění, ale dodá to i sebevědomí. Tady ani tak nejde o značku, já jsem tyhle make-upy párkrát dala v mládí (vlastně jsem nepotřebovala něco zakrýt) a nějak jsem se necítila, ale pleť mám dodnes vcelku kvalitní, stačí trocha krému a výsledek je vidět. Zhruba rok a půl, co se nosily roušky, jsem ani rtěnku nedávala, ale teď už ano. Vady na kůži Dermacol pěkně překryje, pro někoho to je nutnost. ☺

      Vymazat
  3. Hani, moc zajímavý článek. Kousek od nás byl donedávna jeden provoz této firmy, ale v létě ho zbourali a dnes zůstaly jen základy.
    Jsem na tom podobně jako Jára, když jsem chodila do práce, denně jsem se líčila. Když jsem asi dvakrát zaspala a nestihla to, kolegové se mně ptali, zda mi není špatně. 😀 Jsem alergik, takže mám poněkud omezený výběr krášlících prostředků. Takže teď si maluju "obličej na ksicht", když jdeme do divadla. Včera jsem byla na severu, měli jsme třídní sraz a já se nenamalovala. Nikdo se mně nelekl a já pak dala k lepšímu, to, co říkala Jitka Vrbová na jednom koncertu, který odzpívala ve slunečních brýlích. Prý jí trvá hodinu, než se zkrášlí a život prý už je tak krátký, že se o tu hodinu nebude šidit. 🤣😂 Já ty sluneční brýle měla taky, ale pouze ve vlasech, jako čelenku.
    Měj hezké dny. 👍🍁🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ali, hezky jsi to napsala. Do práce, zvláště pokud člověk pracuje s lidmi, je s nimi v kontaktu jako s klienty a je tedy v budově, pak líčení ano. Někde na poli nebo v zaprášeném prostředí - to nebude asi vyhovovat. Alergici mají problém, to mě v malování minulo, ale dříve mně také déle trvalo, než jsem se "zkrášlila", dneska je to pár minut, je to cvik a zvyk. Takže pokud zpěvačka to řeší tímto způsobem, proč ne, kdo chce, může to napodobit.
      S pozdravem - ať jsme stále "krásné", raději však zdravé! ☺

      Vymazat
  4. Hani, děkuji za krásné, vlastně převážně ženské téma! Paní Knoblochová je úžasná dáma.
    Občas na kosmetiku chodím, líčím se denně. Trvá mi to chvilku, žádné omalovánky.
    Nedávno jsem dostala stíny od Dermacolu na vyzkoušení - nejsou vůbec špatné.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem tušila, že to bude ženy zajímat více, než motory nebo tvarůžky ☺, ale vše jsou naše značky.
      Našla jsi svůj styl péče o tělo a tvář a už máš cvik, znám to, je to už rychlé.
      Přeji Ti, aby stíny od Dermacolu přispěly ke Tvé spokojenosti. ☺

      Vymazat
  5. Hani, paní Knoblochová je pro mě dáma se stále stejným krásným úsměvem. Na Tvoji otázku - ano, chodím pravidelně na kosmetiku, nehty, pedikúru a kadeřnici. Zatím mě to baví a mám z toho radost. Jsem zvyklá být upravená. Líčím se, ale jemně, nehraju všema barvama. Nechala jsem si dotetovat obočí, které mě po nemoci dost vypadalo a tím jsem se zákroky skončila. Nelíbí se mě, když si ženy nechají vypnout na obličeji kůži, vypadají pak všechny stejně a nemají žádnou mimiku. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji za upřímnost. Ano, paní Knoblochová je průkopnicí (to je divné slovo) v oboru kosmetiky, ukázala ženám, jak zvýraznit svoji krásu, mnohým pomohla ze zdravotních důvodů a to dodá sebevědomí.
      Je fajn, že jsi našla svůj styl, to je podle mne správné a nepřehánět. Líbí se mi ten nápad s obočím, moje maminka, co si ji pamatuji, chodila na kosmetiku "na obočí" a tak obočí bylo první, čím jsem začala. Někdy si nechávala barvit řasy. Ale já si to upravuji sama. To vypnutí kůže je samozřejmě znát a původně hezká žena tím dostane jakousi grimasu. Někdo má však tvář hodně vrásčitou, např. moje bývalá kolegyně, vždy říkala - podívej, mám to jak punčochu. Té bych takový zákrok doporučila.
      Děkuji a přeji úspěšnou středu. ☺

      Vymazat
  6. Hani,ráda jsem si početla.Dermacol byl první krém,který jsem si jako mladá holka koupila,měla jsem trochu problematickou pleť a on perfektně kryl.Co jsem v důchodě na kosmetiku nechodím,ale už jsem se přesvědčila,že bych měla zajít.Když jsem vždy viděla,co je všechno v pórech na tváři a že si to ani čistěním doma neodstraním.
    Já o sebe pečuji pořád i se denně maluji,ale jenom oční linky.Chodím aspoň 3x denně se psem a chci být vždy upravená.Krémy Dermacol už nepoužívám,za ty roky jsem už zjistila,co mé pleti prospívá nejvíce.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, Jituš, že Tě to zaujalo. Já jsem si krycí Dermacol koupila do tanečních, to mi bylo snad 16-17, jenže se směju - tvář jako broskvička bez závad a já to chtěla zakrýt. No jo, to dělá ten telecí věk. Kolem většina měla akné a pupínky, to mě minulo a asi jsem se chtěla přizpůsobit.
      Je správné o sebe pečovat, také jsem se malovala denně, jen od problémů s očima už nepoužívám řasenku, ale trochu "nahodím" stíny kolem očí. Pro zvýraznění. S tím venčením to chápu, já bych neupravená nešla ani vyhodit smetí do popelnice. To zase se mi smála už dááávno maminka, že to jen zaletím, ale ne, upravená i do sklepa. Dermacol také nepoužívám, léta jsem neměla krycí, mám dojem, že není důvod a nechám kůži volně dýchat.
      Děkuji za vyjádření a přeji příjemnou středu, i když u nás deštivou. ☺

      Vymazat
  7. Hanko téma opravdu holčičí, paní Knoblochová je také pro ně tak jako pro mnohé dáma. Co se kosmetiky týká, chodím na ní pravidelně a tuto pravidelnost mě vštípila moje o devět let starší sestra. Měla jsem štěstí na kosmeticku po přistěhování k nám do Havířova. Jmenovala se paní Miluška a díky ní se mně dostalo odborné péče, nejdříve od ní samotné a později od kožního lékaře, který do kosmetického salónu docházel a když měla paní Miluška případ co by potřeboval konzultaci, lékař poradil. A tak se stalo, že jsem měla zhruba na 3 měsíce kosmetiku zakázanou a chodila jsem na kožní, kde lékař moji pleť kontroloval a já jí ošetřovala jen speciálním šamponem a krémem od něj. Pamatuji si, že jsem za toto vše neplatila vůbec nic, podmínkou však bylo nepoužívat žádné ani pleťové vody, které mě nepředepsal lékař. Určitou dobu jsem také užívala léky, jednalo se rozšířené póry, které touto léčebnou metodou se stáhly a pleťi toto odříkání prospělo. Všechny tyto přípravky byli bez aroma a zkrátka a dobře, nebyla to značka Dermacol, kterou jsem používala já i kosmetický salon. Jak já se těšila na ošetření pleti v kosmetickém salonu a dočkala jsem se. Nyní používám občas krémy Syn Care, ale opravdu v omezené míře mám spíše pleť mastnější čí smíšenou a taky jednou za čas když si pleť řekne krém použij. Dříve jsem se malovala, ale nyní už jen rty a v kosmetice řasy a obočí. Kdysi jsem používala oční stíny mejkapy, ale výsledek byl ten, že jsem si protřela oči a výsledek byl k pláči jedno oko namalované 2. Mírně a tak jsem udělala rázný konec a opravdu už jenom rty. V době koronaviru jsem používala pomáda na rty, rtěnku občas doma, to abych nevyšla ze cviku 🥰
    Ke kadeřnici a na pedikúru chodím také pravidelně, na masáže těla občas chodím k dceři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za obsáhlý příspěvek, který je pro někoho i poučný. Dobrá kosmetička se zachová tak, jako ta Tvoje a odkaz na lékaře byl taky výborný. Je důležité, aby krém, který si vybereme, opravdu "sedl" a je jedno, jaké je značky. S tím malováním Ti rozumím, také se už maluji méně, než dříve, od operace očí nepoužívám řasenku, to už dříve, protože jsem na to neviděla. Rtěnku jsem v době, kdy se nosily roušky, také omezila, ale nedávno jsme byli 2x na dovolené a tam jsem se už malovala. Pro dobrý pocit.
      Představ si, že v přízemí našeho hotelu byla kadeřnice i masáže, bylo možné se objednat. Také mám svou kadeřnici a dokáže dobře ostříhat.
      Děkuji a měj příjemný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...