Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 4. října 2021

Osídlování území ČR: Haličané byli v Ostravě rádi za jakoukoliv práci

 

Naše vlast byla v průběhu věků osídlována nebo dosídlována. Dnes konkrétně píši o příchodu lidí z Haliče ( jižní Polsko) na Ostravsko. Původně přišli za prací, aby přežili, ale zapustili tady své kořeny a zůstali. Mnozí je máme v rodokmenu, možná o tom ani nevíme, protože jejich potomci se mohli stěhovat dál. Je to pokračování článku ZDE

Slyšíme o migrantech v Evropě, ale chci připomenout, že to není jen současný jev, bývalo to i v minulosti a zasáhlo to naše území. První větší skupiny haličských emigrantů přišly v polovině 19. století pomáhat se stavbou železnice Severní dráhy Ferdinandovy

 https://www.k3bohumin.cz/images_fotogalerie/6539_1.jpg 

Foto z oslav 170. výročí železnice v Bohumíně 

Po jejím dostavění však nijak nespěchali zpět domů, kde by je čekal akorát hladomor, který se tehdy v Haliči táhl až do roku 1856. V Moravské Ostravě bylo právě díky železnici zásobování potravinami mnohem lepší a tak se mladí Haličané chytli příležitosti začít pracovat v průmyslových podnicích, které stále dávaly šanci novým, čerstvým pracovním silám. Další vlna haličských dělníků nastala na přelomu 60. a 70. let 19. století. Úřady Moravské Ostravy, ale i Vítkovic, Přívozu a Slezské Ostravy zaregistrovaly asi 4 000 pracovních knížek převážně mladých mužů z rolnických rodin. V roce 1873 postihla průmysl hospodářská krize a v hornictví musel být snižován počet pracovních sil. Podle údajů získaných mimo jiné z pamětního listu vloženého r. 1874 do báně radniční věže, odešly v té době z Ostravska asi čtyři pětiny cizích dělníků. Byli to většinou mladí kluci bez rodin, pro které nebyl problém sbalit si svých pár švestek a jít za prací tam, kde ji dostali. 

Po roce 1885 nastal nový rozvoj průmyslu a v té době odstartovala největší imigrační vlna z Haliče. Velké množství pracovních sil potřebovaly především Vítkovické železárny. 

 

Vítkovické železárny v pol. 19. století

Díky matrikám, sumářům sčítání obyvatelstva a registrům pracovních knížek máme přesnou představu o tom, jak migrace z Haliče probíhala. Většinu přistěhovalců z konce 19. století tvořili opět chlapci ve věku 15-18 let, kteří byli negramotní a měli jen chatrné povědomí o tom, jak to ve světě funguje. Z domova v Haliči byli zvyklí na krajní skromnost a od dětství byli zvyklí pracovat. Bylo v nich zakořeněné přesvědčení, že jejich životním údělem je tvrdě pracovat, ze kterého pramenila jejich tolik ceněná snaživost. Byli ochotni přijmout každou, byť špatně placenou práci. Na extrémně náročné podmínky v dolech a hutích však byli fyzicky připraveni jen někteří z nich, takže se často stávalo, že byli schopni odpracovat jen několik směn a odcházeli. Mnoho nováčků zvyklých na sezonní rytmus zemědělských prací z nekonečné dřiny v průmyslu onemocnělo a museli se vrátit domů. Proto byly později zavedeny zdravotní prohlídky, na základě nichž byli do závodů přijímáni jen zdraví chlapci s dobrou tělesnou konstrukcí. 

Nejpřísnější podmínky byly nastaveny ve Vítkovických železárnách, kde byla vůbec nejvyšší možnost výdělku. 

 

Dělník ve Vítkovických železárnách kolem r. 1900 

Ti, kteří se neuchytili v železárnách, zkoušeli to v dolech a kdo nezískal práci ani tam, zkoušel se protloukat aspoň přes léto jako nádeník ve stavebnictví, u pozemních prací, v cihelnách a podobně. Podle statistik tvořili na začátku 20. století Poláci z Haliče 32,4% všech pracujících v uhelném průmyslu. Kromě malého procenta polské technické inteligence pracovali především jako vozači = důlní dělník (53%), rubači (44%) a táčníci (43%). U těchto Haličanů se práce horníka postupně stávala dědičným povoláním, takže na počátku 20. století nastupovala do dolů již druhá nebo třetí generace. Ani kvalifikovaní dělníci z Věličky nebo Bochně však ještě nedosáhli takového stupně, aby pochopili význam vzdělání, takže za celých 25 let od otevření prvního ročníku ostravské horní školy v r. 1874 zde studovalo pouze 14 žáků původem z Haliče. Ještě v r. 1900 bylo 64% obyvatelstva Haliče negramotných. Příchod tisíců nevzdělaných dělníků vrhl Ostravsko na jedno z posledních míst ve statistikách úrovně základního vzdělání v českých zemích a nepříznivě ovlivnil celkovou kulturní a intelektuální atmosféru v ostravské průmyslové oblasti. Postupná změna tohoto stavu pak patřila k velkým úkolům následujících desetiletí. Pokračování

zdroj: Archiv města Ostravy, Wikipedie 

9 komentářů:

  1. Hani , to je zase velice zajímavý článek a myslím si, že by si ho mělo přečíst hodně mladých lidí, kterým se moc pracovat nechce...To je ale jiné téma. Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, co píšeš, článek jsem zaměřila spíše na to, kdo tvoří dnešní obyvatelstvo republiky a kdo jsou tedy naši předkové. V našem regionu to platí asi více, jejich potomci se pak stěhovali hlavně za prací do center a to je už další kapitola.
      Děkuji a také přeji hezké úterý. ☺

      Vymazat
  2. Souhlasím s Járou,mnoho mladých a nejen mladých chce vysoké platy ač by něco dokázali. Od známých vnuk se vyučil a nastoupit do práce ne,ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vše, co píšeš, je pravda, platy se pořád probírají, to je vidět i v médiích a mnozí to vidí od dětství. Mnohé pak nenutí nastoupit do práce, buď je podporují rodiče nebo spoléhají na dávky. Důchod je pro ně vzdálená doba, oni to neřeší.

      Vymazat
  3. Děkuji za všechny informace. Díky Šikménu kostelu a tobě mám alespoň představu, jak to na Ostravsku chodilo.
    Hani, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to, co píšeš já vnímám a když jsem si založila blog, od začátku jsem netajila, odkud pocházím a vím nejen jak to tady chodilo a chodí, ale také znám některé názory na Ostravu. Proto připomínám z historie okamžiky, které se na tom podílely a dějiny tvoří lidé, proto jsem zařadila i osídlování naší republiky. Toto téma později rozšířím i na jiné oblasti.
      Děkuji a také přeji hodně úspěšný den. ☺

      Vymazat
  4. Migrace je pořad.Když jsem byla mladá,tak tu turnovský podnik Preciosa držely mladé dělnice z Polska.Měly tady ubytovny a bylo jich tu plno.Hodně se jich tu vdalo.
    Zajímavý článek
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsi, Jituš, konkrétní případ a jsem tomu ráda. Z jihu Polska sem přišlo hodně pracovních sil, do podniků typu Preciosa to byly ženy, do dolů Ostravsko-karvinského revíru to byli horníci, tedy muži. Také tu mnozí zůstali. Myslím, že je to dobré téma, uvědomit si, kdo vlastně tvoří český národ.
      Děkuji a také přeji pěkný den, u nás je slunečno. ☺

      Vymazat
  5. Moc zajímavé čtení. Migranti v minulosti přišli za prací a makali, neměli natažené pracky na sociální dávky. Dnes se to sem nekontrolovatelně pašuje.Zajímavé příběhy tu jsou.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...