Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 25. listopadu 2021

Jaké vybrat nitě a jehly do šicího stroje?

 

Představení druhů a typů jehel a nití. Podle čeho volit jehlu na šití ve vašem stroji a kdy je čas ji vyměnit. Jakými nitěmi šít které materiály? Video vhodné pro začátečníky i pokročilejší švadlenky.

Základní, co nás bude zajímat je, z čeho je nit vyrobena, jaký je návin (značí se v metrech) a jaká je síla niti (většinou se značí hodnotou No. nebo Nr.). Dále je na niti číslo nebo kód barvy, což je důležité, pokud chcete třeba v e-shopu koupit stejný odstín niti a nebo máte vzorník a objednáváte s jeho pomocí. Více si označení vysvětlíme v článku.

Materiálové složení

Nitě se liší na prvním místě svým složením. Nejuniverzálnější a nejpoužívanější jsou ty polyesterovéNa plenky nebo softshell nezbytné, protože bavlněné nitě mohou táhnout vlhkost. Proto, když si nejste jisti složením (máte třeba nějakou historickou špulku, kde to není napsáno), tak raději šijte nití, kde si 100% jisti složením jste.

Polyesterové nitě jsou univerzální a nenasákají vlhkost, jsou podle mého názoru taky odolnější při oděru (bavlněné nitě máme často brzy vydřené), nicméně jejich velká nevýhoda je, že nejsou určeny vystavování vyšším teplotám. Proto se nehodí na šití látek, které je třeba žehlit na nejvyšší stupeň (len, konopí, bavlněné plátno, některé druhy kepru nebo rifloviny). Na ty jsou lepší nitě bavlněné. I u polyesterových nití jsou ale rozdíly a některé moderní kvalitní nitě odolají vyšším teplotám žehlení více než jiné. Je třeba si tu vaši oblíbenou nit před prvním žehlením vyzkoušet.

Bavlněné nitě lze sehnat v různé kvalitě s různými certifikáty – Ekotex, atest pro děti do 3 let a nebo nitě z biobavlny.

Kromě těchto nití se vyrábí též nitě lněné, hedvábné, polyamidové, nylonové, kovové, teflonové a další…

Síla niti

Nitě se prodávají různě silné. Číslování nití je trochu alchymie a nitě se číslují dvěma základními způsoby (přímé a nepřímé číslování, neboli metrické, které udává hodnotu nitě v metrech, a systém Ttex, který naopak udává hmotnost nitě).

Musíte tedy vždy srovnávat stejný typ niti a stejný typ číslování.

Přímé (metrické) číslování se uvádí hodnotou No. / Nr. a nějakým číslem (typicky 30, 40, 60, 80, 100, 120). Čím nižší číslo síly niti (např. 30, 40…), tím je nit silnější (tlustější), čím vyšší číslo síly niti (např. 120) tím je nit tenčí. Když byste ale srovnali sílu třeba 40 u niti Sabaflex a Belfil S, tak ta “tloušťka” není stejná u různých typů niti! Hodnota čísla u metrického číslování udává počet metrů dané nitě, který se vejde do 1 kg hmotnosti. Čím tenčí nit je, tím více metrů jí máme, protože je na jednotku délky nit lehčí:-) Takže čím vyšší číslo, tím tenčí nit!

Číslování přízí nepřímé (systém Ttex) udává hmotnost nitě o délce 1000 m (tzn. že např. 25 tex znamená, že nit délky 1000 m má hmotnost 25 g). Čím vyšší číslo niti v hodnotě tex, tím silnější nit. 

(Poznámka: 
Ttex = mezinárodně používaný přímý desetinný měrný systém pro vyjádření jemnosti (délkové hmotnosti) textilií (vláken, nití, přízí, kabelů, pramenů, kabílků, pásků aj.). Označuje se v jednotkách tex, což je hmotnost nití nebo jiných délkových textilií v gramech při délce 1000 metrů (1tex = 1g/1000 m) a v dekadických násobcích a podílech. Vedle jednotky tex se používá následujících násobků a podílů: ktex (kilotex), dtex (decitex), mtex (militex). U nás byla soustava tex zavedena 1. 1. 1976.)

Ruku v ruce s výběrem nití jde také výběr jehel. Pro silnější nit musíte mít silnější jehlu – zejména jde o větší oko! Pro velmi silné nitě se hodí jehla Topstitch. Jeansová nit síly 30 často i v jeansových jehlách zlobí, ale s jehlou Topstitch pracuje perfektně.

 

Běžný šicí stroj

Do běžného šicího domácího stroje dáváme jehly s označením 130/705H. Jehly mají plosku zbroušenou přesně pro domácí šicí stroje.

 

Špice ovlivňuje to, jak bude jehla vnikat do šitého materiálu, zároveň usměrňuje položení stehu. Špice může mít různý tvar, zkosení, délku. Špice mohou mít tvar kužele, některé jsou “rozpláclé”, některé zkosené, jiné dokonce “do vrtule”. Hroty mohou být ostré, velmi ostré, tupější, tupé… Špice mohou být třeba také extra dlouhé. To se hodí například pro pleteniny. Velmi ostré jsou hroty jehel na kůži a koženku, protože šitý materiál musí proříznout. Běžné jehly materiál propichují. Jehly s tupou špičkou tak, že od sebe oddálí vlákna pleteniny a projdou mezi. Jehly na kůži musí otvor proříznout, jehly na pleteniny naopak nesmí cestou nic proříznout!

zdroj: Caramilla

6 komentářů:

  1. Nitě a jehly jsou věda.To jsem zjistila už dávno,protože jsem celý život hodně šila.Teď díky dceři šiju také dost.Špatná niť a vůbec různé druhy nití nahoře a ve člunku dokáži nadělat pěknou paseku.Ale i jehla.
    Ráda jsem si Hani příspěvek přečetla.Šiju dceři vánoční ubrusy a opět se mi trhají nitě.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, že šiješ vlastně celý život, takže podobně jako já. Na nitích se nedá šetřit, spodní i horní nit by měla být stejné kvality. A jehla je také důležitá, před pár dny mi stroj divně drnčel a pak jsme zjistili, že je malinko ohnutá jehla. Výměna a šije zase výborně.
      Přeji Ti, Jituš, aby se ty vánoční ubrusy podařily a nitě si raději kup nové, to pak nestojí za ty nervy. Hezký večer i Tobě. ☺

      Vymazat
  2. Hani, taky šiju celý život a baví mě to moc. V minulosti oblečení všeho druhu pro celou rodinu, tak jako většina žen spíše z nutnosti, jak nic nebylo k dostání. Teď šiju hlavně pro radost. S nitěmi máš pravdu,chce to kupovat nové. Já jsem zdědila velké množství nití a jen jsem se s tím trápila, trhaly se a tak jsem vše vyhodila a na nitích, jehlách atd nešetřím. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to je vidět z Tvého blogu a vlastně Ty sis ho na tvorbu zaměřila. Já už tolik nešiju, spíše upravuji a dělám, co je potřeba, ale stroj je u nás rozložený stále. Musí mít k tomu člověk vztah, jinak je to "krmení hada". Opravdu jsou věci, na kterých se nešetří.
      Děkuji a přeji dobrý pátek. ☺

      Vymazat
  3. Tohle je opravdu moc důležité! Poučila jsem se!
    Haničko, děkuji za skvělý článek a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máš pravdu, velký souhlas s Tebou! Ale mnohá žena, která šije jen z nutnosti knoflík apod. vezme, co jí přijde pod ruku, její priority jsou naprosto jiné. Chápu, proto články tohoto typu chci na blogu mít.
      Děkuji za pochvalu článku a také přeji úspěšný pátek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...