Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 3. listopadu 2021

Příběhy slavných značek: Fernet

 

Nejedná se o reklamu ani propagaci alkoholu!
Fernet - značka, kdy ani nacisté si nedovolili vyhodit židovského mistra, který jako jediný znal recepturu.
 
Jak mu říkají? Černý švihák, lak na rakve, mačkané štěnice, fermež, nafta, dech mrtvé milenky. To všechno je fernet, alkoholický kořeněný bitter, podle více než 90 let staré receptury.

Za to, že se fernet dostal i do české kotliny, může Lionello Stock. Jeho rodina sice pocházela z Frankfurtu, ale usadila se na jaderském pobřeží. A když se mladý Lionello jednou procházel přístavem ve Splitu kolem lodí, které vyvážely hroznové víno, dostal nápad: Co takhle místo révy vyvážet rovnou hotové víno?

Lionello Stock

S přítelem Carlem Camisem pak roku 1884 založili nedaleko Terstu firmu na výrobu vína a koňaku Camis a Stock. Podnikání se dařilo a lodě s jejich produkty brzy mířily do celého světa. Po skončení první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska však začaly problémy.

Jak fernet dobyl Božkov

 

https://cdn.xsd.cz/original/170d4d7a68ba3ebb8aeb3cbaf99215a7.jpg

Domácí trhy se staly zahraničními a export narážel na všemožné překážky. Ale nebyl by to Lionello, aby nedostal další nápad: Založí si v zemích bývalého mocnářství vlastní pobočky. U nás mu padl do oka Božkov.

V Božkově byla od nepaměti oblíbená ovocná pálenice, kam své výpěstky sváželi lidé ze širokého okolí. Lionello Stock tu v roce 1920 postavil na nohy dříve vyhořelou malou výrobnu ovocných destilátů. V Plzni-Božkově založil dceřinou společnost nazvanou Stock Cognac Medicinal. Vyráběl likér podle receptury, kterou měl uloženou v sejfu a kterou střežil jako oko v hlavě.

Fernet Stock vs. Fernet Branca

Lionello měl s konkurenční firmou Fernet Branca Distilery džentlmenskou dohodu: Stock nebude vyrábět hořké bylinné likéry a Branca nepůjde do výroby brandy, tedy alkoholických nápojů získaných destilací fermentovaných ovocných šťáv.

Branca ale dohodu porušil, a tak Lionello v roce 1927 namíchal svůj první Fernet Stock. Šlo o první výrobek Stocku Plzeň bez obsahu vinného destilátu, tím pádem i cenově dostupnější.

Němci neuměli fernet vyrobit

Po nástupu nacistů k moci museli Stock Plzeň opustit všichni neárijští zaměstnanci. Vedoucím výroby ale paradoxně zůstal Žid Arnošt Müller, mistr destilatér. A proč? Němci sami nebyli schopni fernet vyrábět, a pan Müller jako jediný tehdy znal recepturu.

Po válce přešla likérka pod národní správu. V roce 1947 se nakrátko vrátila zpět do rukou italského majitele a Lionello Stock mohl opět výrobu Fernetu Stock rozjet naplno. To trvalo pouhý rok, po komunistickém převratu byla firma znárodněna. Krátce nato pan Lionello zemřel.

V roce 1993 odkoupil od státu 51 procent akcií jeho původní majitel - Stock Trieste, kterého v roce 1995 ovládl německý koncern Eckes. Koncem roku 2007 převzala likérku Stock Plzeň společnost Oaktree Capital Management a stala se součástí mezinárodní skupiny Stock Spirits Group.

 Klíčový vizuál k nové kampani značky Fernet Stock, zdroj: Stock Plzeň – Božkov

Klíčový vizuál k nové kampani značky Fernet Stock, zdroj: Stock Plzeň – Božkov

Fernet Stock se téměř po deseti letech mění. Tradiční bylinný likér bude k dostání v nově designované lahvi s hranami s novou etiketou a také modernějším logem. Spolu s tím mění značka i svůj positioning a komunikaci. „Rozhodli jsme se vrátit ke kořenům a našemu DNA. Opustili jsme teritorium čistého chlapství a novou komunikací chceme oslovit nově také i ženy a mladší cílovou skupinu,“ vysvětluje ředitel marketingu společnosti Stock Plzeň – Božkov Tomáš Hejkal. 

 

Nová kampaň pracuje se sloganem „Na vaše příběhy“ a chce inspirovat spotřebitele, aby se stali tvůrci svého vlastního života. K tomu využívá příběh svého zakladatele Lionella Stocka, jenž se z Itálie odstěhoval do Plzně a v roce 1927 namíchal první Fernet Stock na základě tajné rodinné receptury. „Receptura se nemění a my bychom chtěli ukázat, že stejně jako tehdy v roce 1927, i nyní stojí Fernet Stock u jedinečných příběhů (spotřebitelů). Mnohdy stačí jen využít příležitostí, které se naskytnou, a mohou vzniknout výjimečné věci, stejně jako tomu bylo v případě Fernetu Stock."

 Vizuál s postavou Lionella Stocka v kampani značky Fernet Stock, zdroj: Stock Plzeň – Božkov 

Kromě již stávajících produktů Fernet Stock Original a Fernet Stock Citrus v novém obalu uvede Fernet i novou variantu v podobě Fernet Stock Honey. 

https://slideplayer.cz/slide/2542607/9/images/3/Historie+spole%C4%8Dnosti.jpg 

Došli jste až sem? Něco vám prozradím: Veřejnosti je známo šest bylin – hořec, heřmánek římský, zeměžluč, chininová kůra, pomerančová kůra a čubet benedikt. Dalších osm bylin je zahaleno přísným tajemstvím.

 

zdroj: J. Škápíková , M. Šorelová, J. Kovařík, mediaguru.cz, aktualne.cz

12 komentářů:

  1. Hani, u nás se tomuto moku říkalo jak píšeš na začátku lak na rakev. Mně byla nabídnuta štamprlička při jednom sezení před mnoha lety,stačilo "líznout" a bylo to pro mě odporné. Nedávno jsme slavili narozeniny naší dcery v Jizerkách, syn přivezl nějaký prý jemný rum s fernetem, všichni si pochvalovali, já v tom ten fernet okamžitě cítila, takže pro mě ne.:-)) Ale příběh je to zajímavý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, vůbec se Ti nedivím, moje první setkání s Fernetem, tedy ochutnání si pamatuji dodnes. Nechuť a odpor. Mně připadá, jestli to pak chuťově nějak nedoladili, už mi to přijde lepší. A to nepiju.
      Děkuji a na zdraví! ☺

      Vymazat
  2. Hani, zase jsi přidala zajímavý článek. Fernet mi docela chutnal. Jeden kalíšek neublíží, ale teď už volím spíše mošt, než alkoholické nápoje i když ve Varech jsme si samozřejmě "Třináctý pramen" dali. Bez toho by to nešlo. Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jari. Rozumím Ti, my jsme naštěstí domácnost, kde se nepije, tedy přítel ten vůbec a já si dám občas rum do čaje a jestli štamprli, to někdy ani za rok ne. Kdysi jsme s kamarádkami vypili becherovku nebo něco "babského" na polizování, teď už pijeme jen víno.
      Přeji bezva čtvrtek. ☺

      Vymazat
  3. Fernet se jednu dobu hodně pil,možná se pije pořád,ale já už jsem dlouho abstinent.Taky jednu dobu frčel citrus vím,že si ho děvčata s něčím míchala,ale ten mi vůbec nechutnal.Nová láhev se mi líbí.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, po pravdě já vůbec nevím, co se pije... Já se za abstinenta nepovažuji, ten nepije vůbec alkohol, já bych si štamprli citrusu dala, on je totiž slabší, jinak občas piju suché červené. U nás tedy za alkohol neutratíme, ani žádné problémy s pitím nemáme.
      Děkuji a přeji úspěšný den. ☺

      Vymazat
  4. Tak doba, kdy byl Fernet velmi módní a nedostatkový je už dávno pryč. Občas jsem si dala fernet s tonicem, ale je to už opravdu dávno.
    Hani, rozhodně děkuji za zajímavé čtení.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to není módní, ale já vlastně vůbec nevím, co je v kurzu, co se pije. Fernet s tonicem jsem asi neměla, což je asi chyba. Co mi chutnalo, byl ten citrus, měl méně %.
      Děkuji a přeji zdárný den. ☺

      Vymazat
  5. Hani, zdravím. Fernet je můj oblíbený. Občas si s mužem nebo přáteli dáme, já s tonikem, ale jen jeden drink. Ale jen ten klasický fernet, hořký. Je dobrý i na žaludek, vždyť je z bylin.
    Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn, že sis oblíbila fernet, z těch důvodů, jak píšeš. Také mám raději hořké chutě a připadá mi, že to chuťově vylepšili, než byly ty první fernety. Na trávení, co by ne.
      Děkuji, Leni a přeji příjemné listopadové dny. ☺

      Vymazat
  6. Velmi zajímavé čtení o mém oblíbeném nápoji. Když něco tvrdého, tak Fernet citrus v restauraci, doma slivovička nebo domácí likéry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že Tě článek zaujal, takových témat příliš nebývá. Já také když bych si měla dát, ten citrus bych zvládla, domácí likéry neděláme. Jsem spíše na suché červené. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 171. schůzka: Jan řečený z Husince

Jan Hus se dožil přibližně čtyřiceti pěti let, avšak o prvních dvou třetinách jeho života nedovedeme říct skoro nic věrohodného. Informací ...