Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 9. února 2022

Chcete se vrátit do dětství? Musíte do Hranic na výstavu plyšových medvědů

 

... a doplním, že největší měří skoro dva metry.

Všechno má svou historii - i dětské hračky. Někdy si s hračkami "hrají" i dospělí. Jak občas vidím,  některé blogerky mají stále k hračkám kladný vztah, šijí a pletou na panenky, doma si tvoří "medvědárium". Sama hračky nesbírám, ale dlouho jsem je uchovávala. Už jsem psala, že moje (i maminčiny) hračky skončily nakonec v muzeu. I moji dva medvědi tam našli svůj nový domov. Zůstal mi doma jen jeden, malý, asi se dobře schoval, aby do muzea nemusel. Vidíte, že i medvědi mají svou hlavu 😀. 

Na dva tisíce plyšových medvědů vystavují do poloviny března v Muzeu v Hranicích v Olomouckém kraji (Stará radnice, Radniční 1, Hranice 753 01).

https://muzeum-hranice.cz/wp-content/uploads/2020/01/medvidci-plakat-1358x1920.jpg

Tam se zájemci mohou vypravit. Všichni patří do soukromé sbírky paní Svatavy Ryparové z nedaleké obce Klokočí. Věkem už seniorka je začala sbírat před patnácti lety a vydatně jí s tím pomáhali blízcí i přátelé. Za tu dobu jich nashromáždila na dva a půl tisíce. Tady musím napsat, že si neumím představit, kam bych takovou sbírku umístila. Kromě toho se je ta paní v kurzech naučila opravovat, ošetřovat a také šít.

Z historie víme, že plyšoví medvídci byli vůbec první hračkou společnou pro dívky i chlapce. Dřív byli nepohybliví a děti je za sebou většinou tahaly jako vozík. Historie plyšových hraček se začala psát v 19. století, první medvídky vyráběla firma Steiff v Německu. Ke své slávě plyšový medvídek nakročil v roce 1903, kdy tři tisíce těchto hraček dodala do USA. Na výstavě v St. Louis v roce 1904 získal medvídek hlavní cenu. O čtyři roky později se produkce plyšových medvídků blížila milionu vyrobených kusů ročně. Nejstarší exempláře, z doby před druhou světovou válkou, dnes patří k nejcennějším.

Hned u vchodu do muzea na Staré radnici v Hranicích vítá návštěvníky vůbec největší medvěd ze sbírky Svatavy Ryparové měřící přes 170 centimetrů. Naopak nejmenší se vejde do pouzdra od rtěnky. Ve své sbírce má přes dva tisíce těchto roztomilých plyšáků. Nejstarší medvídek z její sbírky byl vyrobený v roce 1930.

Medvídci

Zajímavosti ze světa plyšových medvídků

  • Vůbec první medvídek byl vyrobený 23. října 1902 v továrně na hračky v německém městečku Giengen.
  • Předchůdci plyšových medvídků byli nepohybliví a děti je za sebou většinou tahaly jako vozík.
  • Plyšový medvídek má oficiální název Teddy, můžeme se také setkat s pojmenováním Teddy Bear nebo Teddy Bär.
  • Plyšoví medvídci vyrobení před druhou světovou válkou jsou velmi hledaným sběratelským artiklem.
  • Pokud je značka výrobce plyšového medvídka ve formě knoflíku, na kterém je nápis STEIFF a knoflík je přišitý do levého ucha, jedná se o sběratelsky nejcennější exempláře německé firmy Steiff.

Nejdražší plyšoví medvídci světa

  • V roce 1984 se v londýnské aukční síni vydražil medvídek z roku 1912 od firmy STEIFF, jeho cena se vyšplhala na 135 000 korun.
  • V roce 1987 se vydražil ve stejné aukční síni další medvídek firmy STEIFF z roku 1912 za 575 000 korun.
  • V roce 1989 se aukční cena za červeného medvídka z pozůstalosti ruské carské rodiny vyšplhala na 780 000 korun.
  • V roce 1989 se v USA prodal medvídek z roku 1920 za neuvěřitelných 3 500 000 korun.

Historický příběh medvídka Teddyho

Na počátku výroby plyšových hraček stál medvídek Teddy. Velmi známý začal být od roku 1903, kdy se začaly tyto plyšové hračky vyrábět v USA. Se vznikem plyšových medvídků údajně souvisí prezident Roosevelt. Jedna z verzí říká, že prezidenta napadl medvěd a on jej zabil. Další verze uvádí, že si prodejce hraček pan Michton přečetl v novinách článek o tom, jak prezident Theodor Roosevelt při lovu odmítl zastřelit nabízené medvídě a lov opustil. Pan Michton článek vystřihl a vložil do výlohy společně s plyšovými medvídky a nápisem: „Teddy Roosevelt – ochránce medvídků“. Od té doby se medvídci vyrábí hromadně.

Kurátoři výstavy představují plyšové medvědy hned v několika sekcích. Objevíte je ve vitrínách, na parapetech, zkrátka všude. Zabrali také obří historickou postel nebo šlechtický pokoj, ve kterém jsou umístěny nejstarší exponáty. Právě na nich je vidět, jak jsou od dětí doslova „umazlené“.

O kousek dál narazíte na skupinu medvědích muzikantů, kteří hrají na spinet, housle či na bubínek. V posledním výstavním sále zastihnete při práci medvědy včelaře, kteří jsou obklopeni exponáty z hranického včelařského muzea. Kromě toho tam několik plyšáků pod dozorem olympijských maskotů sjíždí na saních zasněženou sjezdovku.

V hranickém muzeu si zkrátka toho svého plyšového medvídka najde každý. A možná tu objeví i toho, kterého si jako dítě brával s sebou do postele. Výstava Medvídci bude v muzeu v Hranicích k vidění až do 13. března, a to každý den kromě pondělků v čase od 9 do 16, v neděli pak až do 17 hodin.
zdroj: hradec.rozhlas.cz

14 komentářů:

  1. Hani,to je krása,tolik medvídků.Kdyby to nebylo tak daleko,tak bych se na ně jela podívat.Mně zbyly doma po vnoučatech a ty si tu nechám na památku.Bez nich neusnuly.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem poznala, jak v posledních letech staré hračky letí, ale mýlil by se ten, že do muzea berou všechno. Tohle je soukromá sbírka, zaměřená na medvědy a paní chválím, že je umí i hezky opravit. Kde by mě napadlo, že někdo sbírá medvědy, ale je vidět, že zájem je dost velký.
      Děkuji a také přeji hezký zbytek čtvrtku. ☺

      Vymazat
  2. I já lituji, že to je tak daleko. Hotové medvědárium! Pár jich po dětech doma taky mám...
    Haničko, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že Hranice jsou spíše pro Moraváky, tady je možná i cesta vlakem, neb je to rychlíková stanice. Medvědy po dětech určitě nevyhodíš, schováš pro vnoučata... Ty budou koukat ☺.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  3. Krásná výstava, ale pro nás také moc daleko
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to, Jaruško, jasné, já bych za medvědy na takovou dálku také nevyjížděla. Ale dobře, brzy Ti nabídnu něco, co budeš mít blízko a kdoví...??
      Díky a také měj hezký zbytek dne. ☺

      Vymazat
  4. Krása♥ Pár medvídků mám a někteří už taky něco pamatují,takže můžu říct,že sbírka samotných medvídků bude nádherná♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, víš, že jsem při tvorbě tohoto článku myslela na Tebe a Tvoji sbírku kočárků a hraček? A asi i jiných věcí? Po pravdě, dříve mě nenapadlo, že někdo může sbírat plyšové medvědy, ale jak vidět, má to i úspěch. ☺

      Vymazat
  5. Já a moji kluci máme všichni své dětské medvědy, všichni se jmenují Barbora, ta moje je přesně o rok mladší než já. Už dlouho přemyslím, že by mi mohla stát modelam😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezké... Myslím, že medvěd má takový úspěch, že je pro holky i pro kluky a pak je plyšový, nebo z podobného materiálu, takový předchůdce pozdějších plyšáků, těch malých, co mají barvy jak bonbón z pouti ☺. Ten nápad máš fakt dobrý.

      Vymazat
  6. Hani, určitě parádní výstava, to bych si moc užila...Už jsem o ní četla U babičky v domečku na blogu u Zdeny. Taky mám medvídka po sobě, už jsem mu musela vyměnit uši. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, při tvorbě tohoto příspěvku jsem měla na mysli i Tvůj blog, kde občas medvídky máš a nejen ty. Ty máš vnučky, tak jim se takové prostředí líbí a ještě to bude pár let trvat. Užívejte si to. ☺

      Vymazat
  7. Stálo by za to na vystaVu zajeď.

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...