Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 1. dubna 2022

Dnes je apríl, apríl, apríl!

 

Stalo se dobrým zvykem, že na 1. dubna si obzvláště rádi zašprýmujeme. S oblibou si vystřelíme z druhých a oni zase z nás. Pro toho, kdo má zájem o trochu veselí nebo humoru, jsem  vybrala  Omeletky Haliny Pawlowské, kde  uslyšíte povídku Pavla Nerudy Chycena na háček svým manželem. Halina Pawlowská nabídne povídku Jarní nápad a uslyšíte fimové tipy od Václava Šandy.

Tradice bláznivých aprílových svátků údajně sahá až do starověku, k reformě kalendáře, kterou nařídil Julius Caesar v roce 46 před Kristem. Kolem 20. března totiž vrcholily oslavy jarní rovnodennosti, které zakončila slavnost starořímského Nového roku. Právě ten odpovídá našemu 1. dubnu.

Podle jedné z teorií má obyčej původ ve druhé polovině 16. století ve Francii, kde král Karel IX. v roce 1564 ediktem roussillonským stanovil začátek nového roku na 1. leden. Někde ho totiž slavili 25. března na Den zvěstování Panny Marie. A ti, kteří se tímto ediktem neřídili a slavili příchod nového roku stále celý týden do 1. dubna, tak údajně dali vzniknout “dni všech bláznů”.

Tak je ostatně dodnes označován v celém anglosaském světě, v Itálii či Francii se mu říká “aprílová ryba”. První známá písemná zmínka o vyvádění aprílem v českých zemích je z roku 1690 a pochází z pera Bartoloměje Chrystellia z Prahy. Na konci 18. století jsou v české literatuře zprávy o prvodubnovém vtipkování již poměrně časté.

Svátky bláznů

 LGM (Lunar Grazing Module) - 

Jako příklad - vesmírný oblek pro krávy 

Jiné teorie spojují bláznivé aprílové oslavy se zemědělským ročním cyklem nebo poukazují na latinské pojmenování tohoto měsíce. Latinské aperire totiž znamená otevírati. V dubnu se příchodem jara otvírá nový zemědělský rok, což byl v minulosti dobrý důvod k bujarému veselí.

Svoji roli jistě hrál i dozvuk masopustních veselic. O aprílu se totiž rovněž mluvilo jako o "svátku bláznů" nebo "svátku zasvěcenců" a v minulosti byl v řadě evropských zemí také provázený průvody a bláznivými tanci. Podstatou svátku bylo vždy dočasné převrácení daného pořádku. A nenechte se mýlit - takové blázniviny měly a dodnes mají jednoznačnou výchovnou hodnotu. Ukazují totiž, co se stane, když se poruší zaběhnutý řád věcí.

Francouzské papírové ryby

 origami z papírových ryb

Zvlášť oblíbené je vyvádění apríla ve Francii. Tento den se zde nazývá poisson d’avril podle dětského (nebo spíše dětinského) vtipu, kdy se vystřižená papírová ryba (fr. poisson) připevní na záda nic netušící oběti. Tradice „aprílování“ je ve Francii doložená už od roku 1564. V jiných zemích se stejný zvyk váže i k jinému datu, nejčastěji k 1. březnu, 1. nebo 31. květnu.

"Kdož bláznem býti chce…"

V českých zemích je tradice slavnosti bláznů o něco mladší. Nejedná se zřejmě o původní český svátek, rychle však u nás zdomácněl. První písemná zpráva pochází z roku 1690 a jejím autorem je Bartoloměj Christellia z Prahy. Uvádí, že „prvního dne měsíce apríla nechá se mnohý obelstít potměšilostí, ale dvakrát tak často i hrubou lží“.

V zevrubnější zprávě z roku 1792 se líčí, jak pán na apríla žertem poslal sluhu pro půl lokte nehašeného vápna do apatyky, kde si z něho vystřelil i lékárník sdělením, že už žádné nemá, protože se o ně lidé porvali a všechno vápno potrhali. V knize Žert a pravda z roku 1796 se zase lze dočíst, že „v měsíci dubnu, kdož bláznem býti chce, nechť se dá aprílem poslati.

Vtipné semínko a rovnák zatáček

Od konce 18. století jsou u v Čechách zprávy o aprílovém vyvádění podstatně častější. Žertíky byli zprvu častováni příbuzní a známí, například tím, že byli vysláni koupit nebo vypůjčit nejrůznější předměty. V blažené nevědomosti oběti aprílového vyvádění tyto zpravidla neexistující věci marně sháněli.

Takovým oblíbeným artiklem byly i nová bublinka do vodováhy, vtipné semínko, ohýbák rohlíků, ohýbák na cihly nebo rovnák zatáček. Ze stejného ranku jsou požadavky na sušený sníh, pytel páry, hodinářskou motyku, kohoutí vejce, kachní mléko, nové mezery do žebříku, bleší jazyky, dvacet deka mušího nebo komářího sádla nebo snad dvě libry zaječího peří. Každý, kdo aprílový žertík včas neprohlédl, si vysloužil titul „aprílový blázen“ a byl celý den terčem posměchu.

Co o aprílu říká starý snář:
Pošle-li tebe kdo aprílem – znamená to čest.
Poslati aprílem někoho – to je jisté zklamání.
Býti poslán aprílem – znamená posměch.


Aprílové pranostiky:
Aprílové počasí je nad ženu vrtkavější.
Aprílové počasí jsou časy a nečasy.
Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj.

Nešťastné aprílové nářadí

V tradiční české lidové kultuře však byl první duben považován za den poněkud nešťastný. Oběsil se prý tehdy Jidáš a ďábel byl svržen do pekla. Dokonce platilo tabu pro určité práce, např. setí, a nemělo se ani chodit do lesa. Nářadí vyrobené toho dne prý přináší smůlu a nedává užitek.  
Vyvedl vás někdy někdo aprílem a nebo naopak vy? Vymýšlíte i v průběhu roku rádi vtípky a žertíky na své známé a spolupracovníky?
zdroj: plzen.rozhlas.cz, dvojka.rozhlas.cz

12 komentářů:

  1. Také mě dnes překvapil aprílový pohled z okna, protože u nás nasněžilo a sníh ještě padá :D Líbí se mi ten vtípek s papírovou rybou nalepenou na záda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, dnes je neděle, včera jsem si "sníh" fotila a dneska je ho ještě více. Je vidět, že v různých zemích mají různé zvyky, i když, co jsem si všimla, apríl už tak neletí, možná na to není nálada ☺.

      Vymazat
  2. "Garáž pro autobus".....to mě dostalo. Dneska se aprílové počasí opravdu předvedlo v plné parádě. Já koukám z okna- ve městě sníh není, ale na kopečkách a tedy i na naší zahradě sníh vidím.
    Tak nějak jsem nepochopila ten snář. Není první a třetí stejná věc s rozdílným výsledkem?
    Co o aprílu říká starý snář:
    Pošle-li tebe kdo aprílem – znamená to čest.
    Poslati aprílem někoho – to je jisté zklamání.
    Býti poslán aprílem – znamená posměch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám představu, že v Beskydech může být toho sněhu více, já tady na kopečky nevidím. Za dnešní noc trochu připadlo, takže on se stejně neudrží, ale otravuje, určitě nejen mne. ☺
      K tomu snáři: Tato pořekadla nepocházejí z jednoho snáře, to by se tam řečené vylučovalo, je to z více snářů - tedy napsalo to více autorů a každý to viděl jinak. Však víš, jak to je: někoho vyvedeš aprílem a on se za břicho popadá, jiného tím pořádně naštveš. V každém případě jsem toho prvního dubna ostražitější, ani pravidelný článek jsem na blog nedala (vložila jsem jiný), aby si někdo nemyslel, že je to "apríl". Prostě jistota je jistota, řekla jeptiška a ... ☺ ☺ ☺ V každém případě oceňuji, že nad obsahem článku přemýšlíš, za což Ti děkuji.

      Vymazat
  3. Hani, zase jsi napsala hezký článek. U nás také napadl sníh, ale tady mě to ani nepřekvapuje. pamatuji tu sníh a mráz i v květnu...Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jari, u nás zase připadlo (je neděle), já zimu nemám ráda, takže v tomto období to musíme vydržet, víc k tomu nemám. Ale vím, že sníh byl i v květnu a nebylo to jen v průvodu.
      Děkuji a přeji spíše slunečné dny a pohodu. ☺

      Vymazat
  4. I já hlásím sněžení a není to apríl :o)
    Haničko, přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, asi tam "nahoře" si z nás udělali "apríla", abychom se do sněžného rána probudili. Mají smysl pro humor ☺.
      Děkuji a přeji neděli prožitou ve zdraví a pohodě. ☺

      Vymazat
  5. Apríl se dnes vyvedl počasím,už je té zimy dost. Pamatuji různé aprílové žertíky, které jsme v dětském věku vymýšlely pro okolí. Za zmínku stojí novinka v obchodě- už máš Sem tele?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, i my jsme kdysi v dětství vymýšleli aprílové žertíky a byli zklamaní, když to nevyšlo. Nenechali jsme se odradit a pořád znovu. Dnes to myslím už tak neletí, mnozí si ani neuvědomí, co je to "1. apríl". ☺
      Tvoje Sem tele mě pobavilo, tohle asi neznám, ale je pravda, že jsem vyrůstala tady v kraji a všude to bylo trochu jiné. ☺

      Vymazat
  6. Hezke počteni.Divim se,že ani vnoučata si ze mě neudělaly nějakeho aprila.Nějak jsme na něj zapomněly.U nas nesněži ani neprši,což by bylo zapotřebi.
    Hani,měj hezky vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, možná už vnoučata "povyrostla" a tyto žertíky považují za dětinské. Jak vidět, možná by ses od nich ráda nechala nachytat? ☺
      Děkuji, já také z auta sleduji naši řeku, včera bylo trochu sněhu, na úplné sucho to tady nevypadá. Přeji dobrý start do nového týdne.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...