Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 9. června 2022

Jak je to s českými jmény

 

Každý se nějak musíme jmenovat. Dnes je docela těžké dělat hranici mezi jmény "českými" a "nečeskými". Za česká jména nutno chápat jména dávaná dětem v našich zemích, ať jsou jakéhokoliv původu. Znám pána jménem Ramses, přítel měl v kolektivu Vinnetoua. Kde se na ně hrabe český Pepa nebo Honza, že? 

Většina českých jmen je křesťanského původu daného staletou tradicí a – s výjimkou jmen v židovské komunitě – v podstatě povinností udílet dětem jména při křtu.

Zde jsou nejčastější česká jména, která nosí kolem třetiny všech Čechů (33 %):

  • Anna: Jméno Anna pochází z hebrejštiny a znamená milostná neboli líbezná. V Česku toto jméno nosí kolem 150 500 obyvatel. Svátek připadá na 26. července.
  • Eva: Jméno Eva pochází také z hebrejštiny a znamená živodárná matka života. Toto jméno nosí v Česku kolem 161 000 obyvatel. Svátek připadá na 24. prosince.
  • František:Toto jméno je z italštiny a znamená malý Francouz. V Česku nosí toto jméno kolem 153 000 obyvatel. Svátek připadá na 4. října.
  • Hana: Toto hebrejské jméno znamená něžná. V Česku nosí jméno kolem 151 000 obyvatel. Svátek připadá na 15. srpna.
  • Jan: Toto jméno původem hebrejské znamená především Bůh, ale také dar boží. Celkem jej nosí kolem 294 000 českých obyvatel. Svátek připadá na 24. června.
  • Jana: Stejně jako Jan je původem hebrejské. Toto jméno nosí kolem 275 000 obyvatel České republiky. Svátek připadá na 24. květen.
  • Jaroslav: Jméno původem ze staroslověnštiny znamená bujný nebo také slavící jaro. Celkem ho nosí 204 000 obyvatel České republiky. Svátek připadá na 27. duben.
  • Jiří: Toto jméno z řečtiny znamená rolník nebo zemědělec (z řeč. georgos). Toto jméno nosí 319 000 českých obyvatel. Svátek připadá na 24. duben.
  • Karel: Jméno Karel pochází z němčiny znamená král neboli svobodný muž. A nosí ho kolem 122 000 obyvatel České republiky. Svátek připadá na 4. listopad.

V etymologickém slova smyslu by byla českých jmen menšina a i ta by byla většinou i v jiných slovanských jazycích. Typicky český je ze starších jmen např. Křesomysl, ale dnes to je jméno neobvyklé, které se nedává. Kdežto typický český Václav je ještě v ruštině jako Vjačeslav a ve staré polštině Wieceslaw, dnešní polské Waclaw je z češtiny. Boleslav je jméno všeslovanské. 

Řadu ženských jmen, která se používala v dobách staročeštiny, dnes nemají své současné ekvivalenty. Ženy se jménem Sestřena, Bratruše, Modliboha, Dušna nebo například Děvule dnes nepotkáte.

Specificky české jsou některé způsoby domáckých obměn rodných jmen, např. Franta, Lojza, Tonda, Pepa, Joža, Sláva, Máňa, Fráňa, Míla... Ve slovanských jazycích jsou často domácké tvary víceznačné a stejné pro mužské i ženské nositele - např. Sláva patří k Jaroslav i ke jménu Jaroslava , ale je možné i k Bohuslav nebo Bohuslava, nebo i Květoslav - Květoslava, popř. i jiným -slavům a -slavám. Ve všech těchto případech je možné užít jiných forem - pro Jaroslava i Jaroslavu je to Jára, Jarka, pro Květoslava i Květoslavu pak Květa, pro Bohuslava Bohuš

Uvedený Bohuš je nejen domácké Bohuslav, ale také Bohumil a Bohumír. A Mirek je nejen Miroslav, ale nahrazuje i Čestmíra, Drahomíra a Radomíra - čili Česťu, Drahoše a Radoše.

Přívěsek s řetízkem z chirurgické oceli 3 Chlapečci

Staročeské Mach je podle jazykovědce Svobody dosvědčeno jako domácká forma k Martin, Matěj, Marek, Maksa (=Maxmilián). A staročeské Máňa označovalo jak Marii, tak i Markétu ale i Matěje! 

České Lola je Alois i Aloisie, i když muž je spíše Lolek. V ruštině je Ljolja nejen obměna jména Jelena, ale i Olga a Karolina. Jde uhodnout, že Anda může být kromě Anna také Anežka. Ani velká fantazie by asi nechápala, že Íja byla Maria, nebo že Nela může být i Františka (ve zkrácené podobě jako Fanela, jinak také přetvořená Fana). 

Asi je známo, že angl. Bob je Robert a Dick Richard. 

Netypická jsou už dnes jména, která známe z kulturní historie - naší, např. Jan Ámos Komenský, František Faustin Procházka, Jan Erazim Vocel ... nebo jiné - Erasmus Rotterdamský, Roxana z Cyrana de Bergerac apod. 

Mezi křesťanská lidová jména patří Kašpar, Melichar, Baltazar, také Pankrác, Servác, Bonifác. 

Takzvané Husákovy děti, tedy lidé narození v první polovině 70. let, jsou převážně Petrové, Pavlové a Martinové. Až o něco později se k nim přidali Tomáš a okrajově i Michal. Poslední dekáda minulého století pak byla ve znamení Lukášů a Davidů a v novém tisíciletí si maminky oblíbily pro svá miminka jména Adam, Ondřej, Jakub a Matyáš.

Zhruba každý šestý kluk dostává  jméno po otci, zatímco u holčiček jsou rodiče kreativnější, tam je to každé 25. miminko.  

Na závěr soupiska, kde je dost staročeských jmen:
Anežka, Adalheid, Adolf, Apolena, Albert, Antonie, Astrid
Běla, Bohdan, Bojan, Boleslav, Boromir, Bořivoj, Branimír, Branislav, Bonifac
Ctirad, Ctislav, Cyril

Dalibor, Dalimil, Doubrav(k)a, Dobromila, Drahomíra, Drahuše, Duchoslav
Edmund, Eduard, Eleonor, Elia, Elija, Emilian, Emilie
Felix, Františka
Hynek, Henrieta, Hanuš, Hedvig, Horymir
Ignat
Jaromír/slav/mil, Jeremia, Jenovefa, Juraj, Jošt

Květa(va), Kajetan, Killian, Klothilda, Konstancie, Kordula, Kornelia, Kordelia, Konrad, Křesimir, Kwido
Lev, Lada, Liběna, Ludmila, Lutobor, Libuše, Lubomir, Luděk, Luna, Leopold, Luděk, Ludvik

Milovan, Milota, Mokoš (žena), Mieszko (Měšek), Miloš, Miloslav, Mnata, Mlada, Mojmir, Medard, Mathilda, Methoděj, Maximilian, Mnislav, Miluše, Milena, Mildryd
Norbert, Naděje

Odin, Ostas, Oleg, Olga, Olota, Oldřich, Otokar, Otomar, Oto, Olivia, Odilie, Odran
Premysl

Rad(o)slav, Radovan, Rod(an), Radota, Rastimir, Rastislav, Rostislav, Ratibor, Radomír, Ráchel, Rhiannon, Rosa, Rosarie, Růže(na), Richard, Romuald, Rosalind

Svantovit, Severin, Svarožic, Slavena, Slavomil, Svatava, Svatopluk, Sifríd
Sebastian (Šebestian), Theodor, Timotheos, Tobia(s)

Vratislav, Vladislav, Vladan, Vácslav, Věnka, Věnceslava, Veles, Velen, Věra (Viera), Vladivoj, Vlastěj, Vlastislav, Vlastimír, Voršila, Vendelin, Vlasta, Vojslav, Vojtech

Zacharia, Zdenka, Zdeslava, Zbyšek, Zbignev, Zlata, Zora, Zorja, Žofia

Závěrem si dovolím položit otázku: Jste spokojení se svým jménem? Měnili byste? 

zdroj: F. Kopečný, Wikipedie, internet, KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských.. 5. vyd. Praha: Academia, 2010

8 komentářů:

  1. Haničko, jsem a vzpomněla jsem si, že jako asi tříletá jsem se chtěla jmenovat Růženka (podle té šípkové :o))
    Děkuji za zajímavé čtení a přeji krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženka je hezké jméno, ale rozšířeno moc není. I to by Ti slušelo. ☺
      Děkuji a přeji víkend jak vyšitý. ☺

      Vymazat
  2. Hani, spokojená jsem,ale Maruška druhé jméno po kmotřence, kterým mě oslovuje syn a občas i manželova dcera,to mě lichotí. Nerada dělím naše děti na manželovi a mé,zde to jinak nejde,syn na dotaz okolí jaká je ta nová žena táty uvedl slovy - jako Maruška z pohádky. Vztah máme spolu velmi hezký.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je moc krásné zjištění, když Tě manželovy děti takhle přijaly. Palec nahoru a moc Ti to přeji. Ne vždy to vyjde, i když se "ta nová žena" snaží. ☺ ♥ Maruška je pěkné jméno a tradiční.

      Vymazat
  3. Já jsem se svým jménem spokojená i když není českého, ale řeckého původu. Teď se dětem dávají hodně krásná stará česká jména, jenomže to, co z nich časem rodiče "udělají", to je hrůza. Nakonec ani nevíš, jak se dítko vlastně jmenuje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, já se nedivím, že jsi spokojená se svým jménem, po pravdě já taky, nikdy jsem si nestěžovala. To, co píšeš, je pravda a některá nová jména se mi nelíbí a kolikrát se divím, jak rodiče své ratolesti pojmenují. ☺

      Vymazat
  4. Velmi zajímavé. A své jména bych nemėnila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mají rodiče z Tebe radost, že bys jméno neměnila. Dobře děláš, určitě jsi nositelkou krásného jména. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...