Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 21. června 2022

Nastává letní slunovrat - jeden z nejmagičtějších dnů v roce

 

Tak  jsme se dočkali. Máme tu letní slunovrat 2022 - astronomické léto. 👍 V úterý 21. června před polednem (v 11 hodin a 14 minut) nastane to, co už naši předkové pojmenovali jako letní slunovrat. Po svítání přijde nejdelší den a po západu slunce nejkratší noc.

Jiným pojmem je  astronomické léto. Obvykle připadá na 20. nebo 21. června. V těchto dnech dosahuje Slunce při svém relativním pohybu vůči Zemi své nejsevernější polohy – severní konec zemské osy je nejvíce přikloněn ke Slunci. To je ten letní slunovrat, kdy začíná léto. 

České slovo slunovrat vzniklo podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Sluneční paprsky v tento den dopadají v poledne kolmo na obratník Raka, na severní polokouli je nejdelší den a nejkratší noc.

Životodárná síla Slunce byla odpradávna předmětem uctívání, rituálů a pevně spjata s lidskou touhou po životě. O významu a síle propojení s přírodou svědčí, že oslavy slunovratu jsou slaveny téměř po celé Evropě.

Pro posílení Slunce se na kopcích zapalovaly ohně jako jeho pozemský symbol. Jejich přeskakováním se lidé snaží zajistit sílu, očistit se a získat zdraví pro celý další rok. Více či méně úspěšné přeskakování ohně ve dvojicích (muž a žena) signalizovalo sehranost páru a jejich více či méně úspěšnou cestu budoucím společným životem. Stejně tak házení květinového věnce skrz oheň, kdy každý z páru stál na jedné straně a takto oslněni jasem ohněm snažili se házet druhému nebo naopak věneček zachytit.

Chlapci zapalovali březová košťata točili s nimi nad hlavou. Také je vyhazovali hořící a rotující vysoko do vzduchu. Hořící košťata měla za úkol odehnat zlé čarodějnice a chránit vesničany před temnou mocí všech temných sil. Kolikrát se podařilo touto pochodní otočit, na tolik se pro mladíka usuzovalo zdravých a silných let života. Chtěla bych vidět dnešní mladíky, jak s nadšením vstanou od nootebooků, tabletů a hlavně mobilů a ženou se k břízám a tam vybírají vhodné proutí na košťata. A což teprve ta zručnost, kterou projeví, aby to jejich koště nějak vypadalo. Kdyby pak svůj hořící výrobek vysoko vyhazovali, bylo by tolik požárů, a což teprve úrazů, vždyť se často připomíná, že přibylo procento obézních a méně mrštných jedinců. Mnozí by asi neuskočili. 😗

Symbolický kruh slunce byl ztělesněn v kolech či sudech namazaných kolomazí, zapálených a takto planoucích pak za tmy pouštěných z kopce. I zde byla snaha udržet sílu slunce a napodobit jeho dráhu po nebi. Tento zvyk jako i samotné pálení ohňů bylo v minulosti zakazováno kvůli velkému nebezpečí vzniku požárů, ale také kvůli volné morálce a sexuální nevázanosti oslavující sílu života.

Síla slunce se projevovala i v síle připisované bylinám, které se měly sbírat právě o této krátké světlé noci, protože prý byly nejúčinnější. Květinami a bylinami se zdobilo obydlí uvnitř i vně.

https://www.spektrumzdravi.cz/img/clanky/c3e035a6d4e68fb63c1fac92ff08d528/trezalka-teckovana.jpg 

Čarovná moc třezalky: Kytička zavěšená v okně chrání dům před uhranutím, nemocemi a šílenstvím, její vůně zahání nepřejícné duchy.

Kytička třezalky zavěšená v okně ochrání dům před uhranutím, nemocemi a šílenstvím, její vůně zahání nepřejícné duchy.

Více na https://horoskopy.blesk.cz/clanek/nove-horoskopy-astroclanky-magie/549700/letni-slunovrat-se-blizi-carujte-a-privolejte-lasku-i-penize.html?utm_source=horoskopy.blesk.cz&utm_medium=copy
Kytička třezalky zavěšená v okně ochrání dům před uhranutím, nemocemi a šílenstvím, její vůně zahání nepřejícné duchy.

Více na https://horoskopy.blesk.cz/clanek/nove-horoskopy-astroclanky-magie/549700/letni-slunovrat-se-blizi-carujte-a-privolejte-lasku-i-penize.html?utm_source=horoskopy.blesk.cz&utm_medium=copy

V Praze se dochovalo několik románských rotund, které dříve vytvářely kříž, jehož ramena ležela na slunovratových liniích. Pět pražských rotund bylo původně situováno tak, že tvořily kříž o délce ramen zhruba 2,4 km. Středem kříže je rotunda Nalezení svatého kříže. Jedno rameno je vytyčeno rotundou sv. Víta (nyní součást katedrály sv. Víta) a sv. Longina. Druhé rameno tvořila rotunda sv. Klimenta (zbořena, nyní kostel) a sv. Filipa a Jakuba (zbořena).

Spojnice rotundy sv. Víta, rotundy sv. Kříže a rotundy sv. Longina se velmi blížila slunovratové linii dané východem Slunce při zimním slunovratu a západem Slunce při letním slunovratu. Spojnice rotundy sv. Filipa a Jakuba, rotundy sv. Kříže a rotundy sv. Klimenta pak byla blízká druhé slunovratové linii mezi východem Slunce při letním slunovratu a západem Slunce při slunovratu zimním.      
Obr. Praha - pět románských rotund vytváří kříž. Červeně jsou označeny spojnice krajních rotund (i s hodnotou azimutu). Žlutě jsou uvedeny přibližné azimuty východů a západů Slunce při slunovratech.

Výše uvedené však nemusí dokazovat, že v 10. a 11. století byly stavěny kostely záměrně dle slunovratových linií. Rotundy bývaly často budovány na starodávných kultovních místech, kde kdysi dávno vítali Slunce při slunovratech.

Někteří badatelé tvrdí, že ještě v době Karla IV. byly budovány významné pražské stavby s ohledem na linie slunovratů. Jako příklad uvádějí mostecké věže. Postavíme-li se o letním slunovratu do portálu staroměstské mostecké věže zasvěcené sv. Vítovi na Karlově mostě (rovněž zasvěceném sv. Vítovi), spatříme zapadat Slunce nad Pražským hradem do míst, kde stojí oltář s ostatky sv. Víta.

Co se děje na planetě Zemi

Na severní polokouli, kde leží naše republika, začíná léto. Slunce protíná obratník Raka  (zeměpisná šířka 23,4°) a přechází ze souhvězdí Blíženci do souhvězdí Raka. Sluneční paprsky dopadají kolmo na zemi právě na obratníku Raka - znázorněno na obrázku:

 

Letny slnovrat.jpg 

Dopad slunečních paprsků na východní polokouli

Letní slunovraty v dalších letech

  • 2023 - 21. červen 16:58
  • 2024 - 21. červen 22:51
  • 2025 - 21. červen 04:43
  • 2026 - 21. červen 10:25
  • Přeji vám všem pěkné léto, hlavně prožité ve zdraví, klidu a v míru! 🍀🍀🍀
  • Zdroj: treking.cz, strompoznani.com, horydoly.cz, myty.cz

6 komentářů:

  1. Jak o třezalce, kdysi jsem se setkala s farářem Ferdou a ten léčil třezalkovým čajem mnoho neduhů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se poprvé o třezalce dozvěděla od své pratety. Ona zdědila po rodičích zahradu a kromě běžných druhů zeleniny, ovoce v podobě jahod a rybízu, tam pěstovala třezalku. Vždy to nasušila a při návštěvě nám donesla s tím, jak je to prospěšné a všem to doporučovala.

      Vymazat
  2. Anonymní22.06.22 6:00

    Tak tu třezalku, tu jsem tady nestihla…
    Hani, díky za zajímavé čtení!
    Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedá se nic dělat, ale možná by nebylo marné třezalku někam umístit na zahradu, už kvůli léčebným vlastnostem.
      Děkuji a přeji úspěšnou středu. ☺

      Vymazat
  3. Třezalku tečkovanou bych mohla použít jen jako zavěšenou bylinku odhanejici vše zlé. Užívám tabletky na ředění krve a tak třezalky se musím vyvarovat,snižuje účinek léků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak třezalku znáš a je dobře, že znáš její účinky. Mi byla už kdysi tou tetou (píši výše) doporučena, abych lépe spala, jenže já jsem sova a v noci ožívám. Tady ani třezalka nepomůže. 😗

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 168. schůzka: Třetí vláda Václava IV.

  Z minulého dílu: Českého krále Václava máme zase na svobodě, a zdá se, že během svého druhého věznění měl přece jenom možnost přemýšlet, ...