Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 28. července 2022

Zámecký rybízový koláč od Rotschildů


Léto a rybíz patří k sobě. V zahrádkách našich rodičů a babiček měl rybíz své nazastupitelné místo a byl součástí každé zahrádky. U nás doma jsme ho také měli. Rybíz obsahuje celou škálu vitamínů a minerálních látek, i když asi nepatří mezi nejpopulárnější ovoce. 

 https://www.zahradnictvi-flos.cz/admin/upload/images-cache/46363/900.jpg?v=544c7d068b425dc1

Černý rybíz navíc obsahuje rutin, důležitý pro naše cévy. Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály. Zesiluje účinek vitaminu C. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rybíz je základem ovocných dobrůtek, od šťáv a sirupů, přes klasické marmelády, pečené čaje až po zavařeniny, likéry a vína.  Rybíz se také dobře zamrazuje. Kdo má rád rybíz, nemusí ho využít jen na bublaninu.  Co takhle vyzkoušet zámecký koláč? 

Dezert je ozdoben sněhovou čepicí.  Rybízový koláč se peče podle starého receptu, který babička autorky  získala  od Rothschildů, kteří obývali zámek v Šilheřovicích ve Slezsku - na snímku. Je to náhoda, ale zrovna včera bylo výročí, co zemřel velký podnikatel A. S. Rotschild a dnes je tu koláč, který je s touto rodinou spojen. Prostě, v našem kraji zanechal stopy a jistě nemalé...

Koláč s ušlehanou pěnou je  vláčný a  má sladko-kyselou chuť, dobře osvěží.


Ingredience
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 6 polévkových lžic sladké smetany
  • plný talíř rybízu
  • 6 bílků
  • 250 g cukru moučka 
  • Postup

    Těsto vytvoříme tak, že hladkou mouku, máslo, žloutky a smetanu smícháme v robotu. Jde o to, aby se máslo nerozehřálo a nerozpouštělo ještě před pečením. Takže stačí pár otáček v robotu a získáme pevné těsto. Výsledná konzistence bude podobná jako u lineckého těsta.

    Do dortové formy dáme pečící papír, který jsme si předem namočili a zmačkali. Lépe se s ním pak pracuje. Papírem vyložíme dno i stěny formy. Okraje odstřihneme.

    Do připravené formy dáme těsto, které vytlačíme i malinko do krajů. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.

    Pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů po dobu 20 minut.

    Na upečený korpus nasypeme nejprve rybíz a poté překryjeme ušlehanou pěnou bílků s cukrem. Pěnu uhladíme a dále pečeme ve vyhřáté troubě na 200–210 stupňů, dokud pěna nezrůžoví a lehce nezpevní.

 
Autorkou receptu je p. Hubertová - má recept od své babičky, která s dědečkem pracovala na zámku v Šilheřovicích, který kdysi patřil rodu Rothschildů.
 
Tip: Pokud se vám nechce dělat tento typ koláče, udělejte rychlý na plech podle tohoto videa
Zdroj: region.rozhlas.cz, Wikipedie, stream

10 komentářů:

  1. Hani, koláč vypadá lákavě a je jednoduchý. Určitě vyzkouším, díky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se Ti, Evi, ten koláč určitě podaří a bude chutnat. ☺

      Vymazat
  2. Zakousla bych se hned,připomnělo mě to rýžový nákyp,který maminka dělala právě se sněhovou čepicí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám rybíz ráda a červený se na koláče výborně hodí. Stejně je zajímavé, že mnohé vzpomínky na maminku nebo babičku máme spojeny s jídlem, že? 😉

      Vymazat
  3. Hani, tenhle koláč miloval můj tchán. Už s námi bohužel není, ale občas ho peču. Adam na ovocné dezerty není, ale Terka tu lásku k němu zdědila asi po dědovi :o)
    Děkuji za připomenutí, rybíz je sice už sklizený, ale v mrazáku ho je dost.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má, Helenko, v oblibě nějaký jiný dezert nebo koláč. U nás se třeba neujaly ty, které mají želé polevu, ale bublanina ano. Určitě se vyplatí vaše zásoby v mrazáku.
      Děkuji a také přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  4. Rybíz mám v koláčích a nebo i v bublanině ráda.Mladí nás zásobují rybízem,dávám ho mrazit a tenhle koláč určitě na víkend vyzkouším.Přijde návštěva.
    Hani,měj hezký den a celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pokud máš takový zdroj, jak uvádíš, je to výhoda, jen je potřeba větší mrazák. Pokud budeš koláč dělat, přeji, aby se Ti podařil a hodně chutnal. Třeba ho i vyfotíš.
      Děkuji a hezký víkend přeji vám všem. ☺

      Vymazat
  5. Koláč vypadá nádherně. Rybíz máme rádi, ale už rybízové koláče dělám spíše jen tehdy, když mají přijet mladí, protože nám ta zrníčka z rybízu lezou pod náhrady a ani "corega" gel to nezachrání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, ta zrníčka jsou asi příčina, že někdo takové bobulové ovoce nemá rád. Kdysi jsme rybíz i zavařovali a to mi nechutnalo, tam mi to vadilo. Ale na bublaninu je to dobré, tam se zrníčka ztratí.
      Ať se vám tam na severu daří. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...