Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 27. července 2022

Dovolená v Jeseníkách: Zámek Bruntál - interiéry II. + pověst jako bonus

 

Pokračování I. části

Bruntál je starobylé město založené krátce před rokem 1213 při historické moravsko – slezské hranici jako svobodné hornické město moravským markrabětem Vladislavem Jindřichem. Bruntál tedy patří k našim nejstarším městům. 

Dlouhou dobu město prosperovalo z těžby drahých kovů, především zlata, stříbra, mědi a železa.  Město se díky své poloze stalo východiskem pro kolonizaci širokého okolí. Bylo i centrem řemeslné výroby a trhu.

Každý správný hrad nebo zámek má legendu. Ta bruntálská je o Helence.

V královském horním městě Bruntál, které se rozprostírá v pohoří Jeseníky, stával gotický hrad. Sídlili v něm páni z Vrbna, kteří patřili k nejstarší a nejbohatší slezské šlechtě. Na počátku 17. století byl hrad přestavěn v renesanční zámek, který získal řád německých rytířů. Ten jej upravil v barokním slohu jako reprezentativní sídlo. Na tomto hradě se narodila také krásná Helenka, dcera Hanuše z Vrbna. Otce ani nepoznala, byl jí sotva jeden rok, když byl popraven v Praze na Staroměstském náměstí. Psal se totiž rok 1621. Hrad byl poté zkonfiskován a matce s malou Helenkou milostivě dovolili trávit vdovská léta na blízkém hradě Fürstenwaldu. Když bylo Helence jedenáct let, matka jí zemřela a ona zůstala na celém světě úplně sama. Osiřelé dívky se ujala teta Kunhuta a pečovala o ni na Fürstenwaldu. Při všem tom zlém osudu se z Helenky za několik let vyvinula panna, o jejíž ušlechtilosti a kráse bylo slyšet brzy po celém kraji samou chválu.

Zatím v celé české zemi řádila třicetiletá válka. Do kraje se přihnali Švédové, vypálili město a poté obsadili pahorek naproti hradu. Posádka na hradě neměla lehkou úlohu. Švédové ostřelovali usilovně hradby a protestantští horníci z okolí pomáhali spíše Švédům než císařským na hradě. Dokonce v samotném hradě měli obléhatelé mnohé přátele a přívržence. Byla to především Helenka, která tu zrovna v té chvíli byla na návštěvě. Kdo by se jí také mohl divit! Helenka však měla ještě další důvod, aby přála Švédům. Byl to mladý a hezký švédský důstojník. Přestrojen za havíře přicházel za ní tajnou brankou nahoru. Spolu přemýšleli, jak by ulehčili obléhatelům dobytí hradu, až nakonec společně připadli na vhodnou lest. Dobrou příležitost jim k tomu poskytly Helenčiny narozeniny. Helenka toho dne od rána hostila posádku dobrým jídlem a pitím. Žoldnéři vyprazdňovali mísy a korbele, připíjeli slečně na zdraví a provolávali jí slávu, až konečně pozdě v noci zmoženi takovou dobrotou klesli pod stoly a usnuli.

Teď nastala vhodná chvíle k provedení smluveného záměru. Helenka dala švédům hořící loučí znamení z věže a běžela jim otevřít tajnou branku, kterou je vpustila do hradu. Nežli se posádka hradu probrala ze spaní a opilosti, Švédové je zajali a hrad obsadili. Neměli však ještě vyhráno. K hradu spěchal velký oddíl císařských, aby ho spolu s městem dobyl zpět. Švédové sice proti nim vyslali několik čet, ale císařští je rozprášili a postupovali rychle vpřed. V hradu se rychle připravovali na obranu, na pomoc jim pospíchali i horníci. Jak se císařští blížili, schylovalo se k prudkému boji. Vtom najednou otřásla vzduchem hromová rána, celý hrad se zahalil dýmem. Když se znovu rozjasnilo, byl hrad v sutinách. Nikdo neví dobře, co a jak se stalo, Jedno je jisté – výbuch způsobil střelný prach uskladněný v hradním sklepě. Kdo jej zapálil, nikdo neví. V troskách hradu zahynuli všichni do jednoho a spolu s nimi i krásná Helenka. Ta se potom zjevovala a dosud prý i zjevuje jako Bílá panna.

 

Pokračujeme v prohlídce zámeckých interiérů:

Zelený salón.



To je něco pro pány kluky. Lovecká zbrojnice. Ovšem vyzvat někoho na souboj bylo normální. Dole jsou soubojové pistole.


Bruntálský zámek perem básníka

Nejen věž, co hodiny má, i zvon, co v okolí se rozléhá,
a tvar, co z výšky netypickým je,

v krásných zahradách se srdce raduje.

Nadšeně tě vítá, ve středu města stojí,

zde nejeden rod se s historií pojí.

V expozicích všech vás bude jímat dech,

jak ve vznešeném patře, tak ve výstavních zdech.

Tak už neváhejte ani chvilku malou,

na všechny se těšíme, s láskou na shledanou.

  

Ložnice a vše, co k ní patří: bytelná postel, hodiny, paraván a "něco" v koutě u hodin ... 




Copak to asi je? Co myslíte? .... Správně, je to toaleta, hezky přenosná. Jen ta zásuvka k ní nepatří, ta je z pozdější doby.



Tomu se říká enfiláda. Jak je vidět na fotografii, jde o optické propojení jednotlivých, za sebou řazených místností. Dveře jednotlivých místností jsou řazeny přesně za sebou v jedné ose, takže se v případě, že jsou otevřeny všechny dveře najednou, vytvoří efektní průhled.



Přípravna jídel byla v bývalé věži, aby cinkání a ruch z kuchyně, případně "vůně pokrmů" neobtěžovaly panstvo. Proto podlaha není v rovině se sálem.

Snažila jsem se vyfotit detail barokního stolování, ubrus je také krásný. 


Intarzie je výtvarné zdobení vytvořené skládáním a lepením dýh různých barev a struktur. Tyto prvky se vyřezávají do žádaných tvarů - geometrických obrazců, rostlinných motivů a skládají se do různých vzorů, obrazců a ornamentů. Tady je na skříňkách a na stole.
 



A tohle je rokoko. Jméno slohu se odvozuje od francouzského výrazu roc, rocaille (česky kamínek, mušlička), vyjadřuje zprohýbaný  motiv, poněkud připomínajícího ušní boltec. Tento ornament nekonečných variačních možností vznikl počátkem 18. století v Itálii, avšak výtvarně se rozvinul hlavně ve Francii doby Ludvíka XV.


Do rokokových pokojíků patří též porcelán, míšenské a vídeňské porcelánové figurky (především pastýřská tematika), keramika z pálené hlíny s cíničito-olovnatou polevou, malovaná nebo plasticky zdobená a také zdobené rokokové stolní hodiny.


Římský salón, kde  kromě maleb je zajímavá i podlaha. 




Teď něco pro naše knihomolky. To je knih, viďte? 



Napadlo mě, jestli tyto knihy vůbec někdo někdy přečetl? Četla jsem, že Evžen Rakouský prý byl velký čtenář a vedl si soupisku knih, které přečetl.



Tohle je chaise longue (šéz long), je to  čalouněná pohovka k dennímu sezení. Je vhodná zejména pro dámy, aby si nepocuchaly účes a mohly si natáhnout nohy. Krásná představa v knihovně, také čtete na šéz long? 😉



Tato kniha je unikum, prý váží 27 kilogramů! Je na krásně vyšívané pokrývce. 

 
Návštěvnické střípky
Prosím, jak dlouho trvá hodinová prohlídka?
*
Prosím Vás, v kolik vychází ta prohlídka ve dvě?
*
Kolik kilometrů má ta prohlídka?
*
A kolik váží zámek?
*
Prodejna: „Všechny pohledy jsou za 5,- korun.
Návštěvník: „Aha, a kolik stojí jeden?
*
V zámecké kapli: „A ty svícny na oltáři jsou součástí
vybavení kaple?
*
V 11:50: A prosím Vás, ta prohlídka ve 12:00 už odešla?
Ne, ta prohlídka ve 12:00 půjde ve 12:00.
*
V 10:13: „Dobrý den, stihneme prohlídku o půl desáté?
„Dobrý den, prohlídka začne v 10:30.“
„Za tak dlouho?
„No už je 10:13.“
„Jišmarja, toto letí
*
„A proč se tu netočila Pyšná princezna?
 
Zdroj: Muzejní trojlístek - čtvrtletník Muzea v Bruntále, Wikipedie, fotografie vlastní

12 komentářů:

  1. Moc hezký článek Hani. Zajímavá je výzdoba zámku i jeho zařízení. Líbí se mi porcelán a ty vykládané podlahy. Je to nádherný zámek, škoda, že tak daleko. I pověst o zjevování Heleny na zámku a její příběh jsou velice zajímavé. děkuji Ti a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na tom zámku je to opravdu moc hezké, to myslím fotografie dokládají. Ještě představím i zámecký park, takže i trochu přírody.
      Děkuji a také se opatrujte. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, moc pěkný a vtipný článek. Interiéry zámku jsou krásné. Takový šéz long by se mi také líbil, na chatě mám jen rozkládací lehátko, ale i tam se dobře čte. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Evi. Pokud to jde, snažím se i trochu "vtipnosti" zařadit 😉.Šéz long by Ti možná mohl nadělit Ježíšek, jako čtenářce by se Ti hodil ☺.
      Díky a také se měj hezky.

      Vymazat
  3. Hani, děkuji za povídání i fotky! Zajímavý příběh :o)
    Moc krásnou enfiládu má bruntálský zámek! Moc se mi líbí ten detail z prostřeného stolu.
    Přeji krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, příběh je o Tvé jmenovkyni, asi moc známý není...
      Děkuji za pochvalu a přeji příjemný čtvrtek. ☺

      Vymazat
  4. Hani,opět skvělé.Mám ráda legendy,které se tradují k nějakému místu.Je mi líto Helenky,její duše nenašla klid a tak bloudí.
    Interiéry zámku jsou nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, Jituš, že ty legendy a pověsti máš ráda, při tvorbě článku jsem si na Tebe vzpomněla. Tak aspoň tu bruntálskou Helenku trochu připomenu.
      Děkuji a přeji příjemné závěrečné dny července. ☺

      Vymazat
  5. Moc jsem se pobavila dotazy návštěvníků. Hanko,pořídila jsi spousty fotografií což kvituji,ale nenarušovalo to vnímání průvodkyně? Jsi zřejmě pohotový fotograf, mě by to rušilo. Pár fotografií bych zvládla,ale tak ohromné detailní foto ne.👍 Pověst je moc hezký bonus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se Ti to líbilo.
      K dotazu na množství fotografií: Na focení během výkladu průvodkyně jsem už opravdu zvyklá, na prohlídky zámků nebo do muzea chodím dost často. Vždy se předem ptám, jestli je focení povoleno a někde si ráda připlatím. Průvodcům to většinou nevadí, já se také snažím nikoho nerušit svým focením a sama výklad vnímám. Jsem zvyklá rozdělit svou pozornost a kolikrát se průvodkyně i na něco připtám. Nezdržuji tam nikoho. Fotím digitálem akorát do ruky a dost rychle, tam není čas něco nastavovat, důležitý je dobrý zrak, všimnout si něčeho zajímavého, rychle vyfotím... V Bruntále jsem nafotila zhruba 350 fotek, ale to bylo i dále v kapli, v zámeckém parku, ve městě. Ne každá fotka se povede, ale dá se pak vybrat.
      Děkuji za zájem a snad jsem to trochu vysvětlila. 😉

      Vymazat
  6. Hanko,nemyslela jsem,že by jsi rušila okolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to vůbec nevadí, nic se neděje, jen jsem se pokusila popsat, jak to se mnou na zámku je. Já už i ty průvodce rychle otipuju a když třeba my na dovolené "uděláme" tři zámky, po skončení prohlídky už i můj přítel řekne - tak to je mladá holka, ale moc šikovná... nebo - no řeknu ti, nic moc... 😉 Když je dobrá průvodkyně, já si kolikrát na závěr "vezmu slovo" a poděkuji za skupinu, protože dost návštěvníků chodí jako ovce a někdo ani "děkuji" neprocedí. Byl by z toho zajímavý článek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 172. schůzka: Cesta Jana Husa na kazatelnu

 „Mistr Jan Hus, narozen v Husinci, městečku náleževším tehdáž dílem službou ke královskému hradu Husi, dílem přímo ke komoře královské, p...