Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 21. srpna 2022

Dovolená v Jeseníkách: Zámecký park Bruntál podruhé

 

Dnešní příspěvek navazuje na článek ZDE. Vrátíme se  ještě do zámeckého parku v Bruntále. Uvidíme historické fotografie zámku, také vzácné stromy, které rostou v zámeckém parku a nakonec trochu moderního sochařského umění. Jen připomenu, že Bruntál se původně jmenoval Freudenthal. V tabulce je např. uvedeno, že při inventarizaci dřevin bylo na ploše 4,3 ha zjištěno 61 druhů (!) stromů a keřů.

Pohled na zámek od zbytku hradeb, které jsou trochu vidět přes dřevěné schody. Stavbu ve tvaru kruhové výseče fotografie potvrzuje. 

Na plánku je vidět, jak je zámecký park rozsáhlý. Jeho prozkoumání by zabralo několik hodin.

Některé vzácné dřeviny známe, ale připomenutí neškodí: 





V parku je zastoupena nejen historie, ale i sochy moderního umění: 



Čtyři živly mě zaujaly nejvíc.


Okruh končíme u brány, kde mezi stromy prokvétá kostel, kolem kterého jsme šli na oběd. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl původně gotický - postavili ho ve 2. polovině 13. století. Přežil dva požáry v 18. století a to pak vedlo k barokní přestavbě. V interiéru kostela se nachází kamenné náhrobníky bruntálských pánů z Vrbna a členů Řádu německých rytířů. Četla jsem, že město a Římskokatolická farnost Bruntál společně připravují rekonstrukci a zpřístupnění věže návštěvníkům farního kostela. V samotném Bruntále dosud schází vyhlídková věž, což je pro město s bohatou historií, obklopené přírodními zajímavostmi, šance kostelní věž využít.

Stáčím objektiv k průčelí zámku, kde je zlatými římskými písmeny letopočet. Je pěkný ten bruntálský zámek, návštěvu mohu jen doporučit. Připomínám, že od 1. května do konce září mají otevřeno i v pondělí, kdy většina památek má zavřeno. Zároveň tam do 30. září platí akce "S ODISkou na hrad" = 50% sleva na vstupném.

Před zámkem mě zaujaly tyto malé drobné kvítky, které chytaly sluneční paprsky... 

Tady jsme už jedeme do místa našeho "přechodného" bydliště - v Malé Morávce. 

Sprcha v hotelu  je osvěžující... 


5 komentářů:

  1. Hani,ty to máš všechno tak detailně zpracovaný.Líbí se mně ty staré fotografie.Musí ti to dát hodně práce.Sama to psaní dost flákám,nafotím toho hodně,ale na psaní vůbec nejsem.Nevydržím sedět u počítače,raději jdu něco dělat.Ale vím,že ty jsi sova a tak asi děláš všechno po nocích.
    Díky za krásný příspěvek
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. Hani opět moc hezky zpracované. Mám to jako Jitka.
    Spíše fotím a text dávám jen stručný, protože jsem se přesvědčila o tom, že většina blogerek to stejně nečte. Texty, a zvláště delší, je moc nezajímají. Projdou fotky a někdy ani pořádně neví, co na nich je...tak že fotím spíše pro svoji radost a vzpomínky, protože se ke svým starým článkům, většinou v zimním období, vracím a vzpomínám...Stejně tak se vracím k některým příspěvkům na stránkách přátel. Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  3. Hanko,park i zámek stojí určitě za návštěvu. Liliovník tulipánokvětý roste u nás ve městě v parcích,pak také v Orlové v parku u kostela. Jsou to krásné stromy.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem byla v Bruntále,.park se po rekonstrukci právě otevíral a byl jen pro zvané hosty. Veřejnost až další den a to už jsme zase byli jinde. Proto děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, ty vždycky všechno rozebereš do nejmenší podrobnosti a na nic nezapomeneš. Mám moc ráda staré pohlednice, prozrazují toho hodně o době minulé. A čtyři živly se mi taky moc líbí!
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 175. schůzka: Vyhlášení interdiktu nad Prahou

 „Ne nadarmo stál Václav IV. o to, aby byla rozptýlena podezření, že světská i duchovní moc v zemích Koruny české dopouští rozkvět viklefo...