Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 23. srpna 2022

Příběhy slavných značek: Hamé Babice

 

Značka Hamé je známá, ale víme vůbec, co vlastně znamená její název a jak vznikla? Historie firmy Hamé nás posune o sto let do minulosti, kdy v roce 1922 zřídil huštěnovický živnostník v Babicích konzervárenskou dílnu, ve které vyráběl kromě ovocných marmelád, povidel a šťáv i lihoviny. 

http://guth.wbs.cz/mapa.jpg 

Huštěnovice a Babice severně od Uh. Hradiště

V roce 1933 pak tuto výrobnu získala brněnská společnost Biochema, která do Babic přinesla i obchodní označení Hamé. Tento fakt vysvětluje počátek konzervárenské výroby v Babicích. Následně společnost Biochema byla transformována do národního podniku, který již byl přímým předchůdcem současné společnosti Hamé s.r.o., ale po původu označení Hamé můžeme pátrat dále.

Jedna z největších potravinářských firem svého druhu ve střední Evropě je složena z mozaiky domácích podniků, které jsou svázány s osudy menších živnostníků.

Vznik značky Hamé
Je jisté, že označení Hamé vzniklo současně s logem červeného medvěda ve žlutém poli v období po první světové válce. Po vzniku Československé republiky společnost Biochema, jako významný tuzemský konzervárenský výrobce, získala obchodní kontakty i do zahraničí a začala své výrobky vyvážet i na tak netradiční trh, jakým byla Velká Británie a především Irsko. Pro své ovocné šťávy, kečupy a marmelády hledala obchodní označení, které by prezentovalo zákazníkům v Irsku její výrobky jako kvalitní, přírodní, zdravé a plné síly, prostě jako z domácí spíže.

A tak při výběru obchodní značky padla volba na označení Hamé, což ve staroirštině znamená “domov”. Myslím, že tohle ví málokdo. Domácí kvalita výrobku, plná přírodní síly (jak se prezentuje), s logem největší a nejsilnější evropské šelmy – medvěda, pak měla zákazníkům dát jasně najevo, že právě výrobky značky Hamé s logem medvěda jsou tím nejlepším, co jim může trh nabídnout. A proč je méďa červený? No přece proto, že hnědých medvědů byly tehdy plné lesy a červený medvídek je mnohem veselejší a mazlivější. 

Exportní úspěchy obchodní značky Hamé s logem medvěda zákonitě přivedly výrobce k jejímu zavedení i v Česku, kde rychle získala velkou oblibu.

Díky stálému růstu a rozšiřování exportních teritorií i různorodosti výroby, kterou v současnosti již netvoří jen paštiky či masové konzervy, se z Hamé - původně malé konzervárenské dílny, postupně stala potravinářská firma nejen českého, ale středoevropského významu s pobočkami a výrobními závody hned v několika státech. 

Pozice i záběr Hamé vyvolala i symbolickou změnu – opuštění firemního loga s medvědem a představení nového modernějšího loga Hamé, které se používá od roku 2013.

https://www.hame.cz/upload/upload/files/Ham%C3%A9_premium_Corel8..jpg

„Slovácký Baťa“

My se zastavíme u jedné z těchto společností: Otmy. Založil ji Otakar Machálek v Mařaticích u Uherského Hradiště a dal jí jméno podle začátečních písmen toho svého.

Otakar Machálek byl významnou osobností regionu. Svého času se mu přezdívalo „slovácký Baťa“. Narodil se roku 1893 jako dvanácté ze čtrnácti dětí v nemajetné rodině pekaře a maloobchodníka. Kvůli brzké smrti svého otce a tedy nedostatku rodinných financí nezískal větší formální vzdělání. Přesto se dokázal prosadit.

Poté, co procestoval skoro celý svět, se usadil v Mařaticích, oženil se, a posléze měl se svou ženou dva syny. Po rodičích převzal obchod se smíšeným zbožím. A už tehdy rozšířil sortiment o nakládané okurky a zelí vlastní výroby.

Továrnu postavil se svými švagry

V roce 1938 dal spolu se dvěma švagry dohromady peníze a společně nakoupili v Mařaticích pozemky. Na nich pak nechali vystavět továrnu, která vyráběla kvašené okurky, zelí a další nakládanou zeleninu, tedy tradiční plodiny ze Slovácka.

Je třeba vyzdvihnout nejen podnikatelské, ale i lidské kvality Otakara Machálka. Za 2. světové války zachránil několik místních lidí od nasazení na nucené práce v Německu tím, že jim dal oficiálně práci ve své továrně. Finančně podporoval i partyzány. Po celou dobu války pak u sebe v domě ukrýval pohonné hmoty, které po válce věnoval městu.

Zastátnění a zatčení

Po Únoru 1948 byla Otma zestátněna. Otakar Machálek byl na krátko jmenován vedoucím národního podniku Fruta v Bzenci, ale poté, co předal funkcionářům nezbytné znalosti k řízení podniků, byl zatčen a po vykonstruovaném obvinění z hospodářských deliktů byl odsouzen ke třem a půl letům vězení.

Jeho manželka se dvěma malými syny zůstala zcela bez prostředků, rodina přišla o skoro celý zbytek osobního majetku, včetně obrazů, potravin a nádobí, a nějaký čas byla dokonce ubytovaná v bývalém skladišti.

Nucené práce mu podlomily zdraví

Machálek nucené práce na stavbě nového Letu Kunovice a v uranových dolech v Jáchymově přežil. Na svobodu se dostal v roce 1954, bylo mu jedenašedesát a měl podlomené zdraví. Zemřel v roce 1967 ve třiasedmdesáti letech na selhání srdce.

Po roce 1989 byla firma Otma vrácena rodině původních majitelů a pan Machálek plně rehabilitován. Pak podnik odkoupila společnost Hamé. Pod značku Otma dnes spadají různé druhy kečupů, omáček a protlaků.

Sídlo Hamé v Kunovicích 

Sídlo Hamé v Kunovicích

V roce 2016 se pak Hamé stalo součástí norské skupiny Orkla, předního  dodavatele  značkového spotřebního zboží a koncepčních řešení  v oblasti potravin a ingrediencí v pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na vybraných trzích střední Evropy a v Indii.

V roce 2018 bylo rozhodnuto, že dojde k postupné integraci Hamé se sesterskou společností Vitana a že vznikne nová silná potravinářská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko.

 https://www.hame.cz/upload/upload/files/logo%20znojmia_nove.jpg

https://www.hame.cz/upload/upload/files/Hamanek_logo_medved_pece%20v%20kazde%20lzicce_F.png 

 

Dne 3.února 2020 byla dokončena integrace společností Hamé a Vitana a vznikl nový právní subjekt Orkla Foods Česko a Slovensko. Od tohoto data působí Hamé jako obchodní značka.

Zdroj: J. Škápíková, M. Šorelová, hame.cz

12 komentářů:

  1. Opravdu se zájmem a radostí jsem se začetla(návrat do mého rodného kraje). Můj muž moc miloval "trenčanský párek s fazolemi".Poslední dny se tam mnoho změnilo v chuti.Už to nesnáší.Hned mus to musím všechno povyprávět. Moc děkuji ☺
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, rodný kraj přitahuje, to chápu. Teď jsme byli na dovolené a jeli zase přes Babice a já z auta fotila tu podnikovou prodejnu. Věřím, že ty změny v chuti a celkové složení může být jiné a člověk je pak zklamán. Je to škoda. Já výrobky Hamé moc nekupuji.
      Děkuji a přeji příjemný závěr srpna. 👍

      Vymazat
  2. Nakládané zeleniny této firmy si občas koupím, ale okurky si dělám svoje. Ostatní už nekupuji a jak píše Eva přede mnou, změnily se receptury i chutě... Konzervy jsem běžně nekupovala nikdy, jen dřív za mlada, když jsme jeli třeba pod stan, tak lečo s moravskou klobásou nebo tu trenčanskou klobásu s bílou fazolí, (tenkrát se to dělalo ještě ve skle), ale například masové konzervy jsem koupila snad jen jednou na vyzkoušení a víc už ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zvyklá takle nakládat a vařit ve velkém. Nevím, jestli ti výrobci si uvědomují, že tou změnou receptury mohou ztratit zákazníky. Nakonec aspoň na dovolenou vzít něco na rychlý oběd bylo dobré řešení. U nás kupujeme lečo a masové konzervy občas, ale to není od Hamé.

      Vymazat
  3. Ač jejich výrobky nekupuji (konzervy u nás nefrčí a marmelády si dělám své) jsem ráda, že přes všechny peripetie značka žije.
    Hani, přeji příjemný podvečer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Helenko, tím, že píšu o značkách, to neznamená, že je propaguji nebo vše chválím. Jen nevím, jestli např. Hamé si dělá průzkum trhu a jestli zjišťují názory lidí na změny receptur, jak tady děvčata píší.
      Moc děkuji a přeji příjemný den. 👍

      Vymazat
  4. Hani, moc ráda jsem si přečetla o historii značky Hamé. Děkuju a měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, moc ráda jsem si přečetla o historii značky Hamé. Děkuju a měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jsem moc ráda, že Tě to zajímá. Každá značka má historii a teď na dovolené jsme jeli přes Huštěnovice i Babice, kolem prodejny Hamka a hned jsem si vzpomněla na tyto "značky" ☺ ☺.
      Také děkuji a přeji příjemné dny. 👍

      Vymazat
  6. Známá značka ,bohužel velké zklamání právě u marmelady Linecká směs. Už ji nekupuji,na konci prapodivný ocásek v chuti,vánoční linecké ten rok bylo dá se říct nejedlé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Marti, že se to může stát a člověk to už podruhé nekoupí. Je to škoda, ještě se to stane na vánočním cukroví. My moc marmelády nekupujeme, ale tu lineckou směs na cukroví jsme pravidelně kupovali. Tak přeji, ať se příští pečení vydaří bez chyby. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Město dudáka Švandy i jedna z bran Šumavy

Městem dudáka Švandy, ale také jedna z bran Šumavy, jsou Strakonice. Leží v Jihočeském kraji na soutoku Otavy a Volyňky, asi 50 km sever...