Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 23. srpna 2022

Kedlubna s kuřecím masem jako chuťové překvapení k obědu

 

Konzumujete kedlubny? Nebo je dokonce máte na zahrádce? U nás jsme na kedlubnové zelí byli zvyklí od mého dětství, kdy to připravovala babička, která kedlubny pěstovala na zahrádce. Přítel kdysi tvrdil, že on kedlubny nejí. Pak jsem si řekla - uvařím kedlubnové zelí, ochutná a uvidí se. A světe div se, moje kedlubnové zelí zachutnalo, že to pravidelně vařím. A pochvaluje si to. Kedlubny kupujeme  a také přidávám kedlubnu do zeleninové polévky 😉.

https://zena-in.cz/media/2022/07/19/kedlubna.jpg

Kedlubna je jednou z nejstarších košťálovin. 

https://slideplayer.cz/slide/3185568/11/images/7/Ko%C5%A1%C5%A5%C3%A1lov%C3%A1+zelenina+kv%C4%9Bt%C3%A1k+brokolice+zel%C3%AD+kedluben+kapusta.jpg 

Pěstuje se celoročně na polích i ve sklenících, a dokud nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou lehce stravitelné. Je to velmi zdravá zelenina. Mnozí ji ale konzumují jen syrovou. Jak z ní vytvořit výtečný oběd? Udělejte si k obědu kedlubnu s kuřecím masem podle receptu. Pokud máte kedlubny opravdu rádi, pak si poslechněte audio, kde je více receptů - kedlubnové zelí, polévka kedlubňačka a další.

Ingredience
  • 2 - 4 kedlubny (podle toho jak jsou velké - mělo by to být asi 500 g)
  • 600 g brambor
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 250 ml šlehačky
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • 100 g anglické slaniny
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku

Kedlubny jsou mimořádně nízkoenergetické, na 100 gramů obsahují pouze 50 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu. Tělu dodají vitaminy skupiny B, například biotin pro zdravou kůži a vlasy a kyselinu pantotenovou pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech.

Mimořádně vysoký je i obsah vitaminu C, významný je podíl železa, hořčíku, manganu a draslíku.

Většina odborníků se shoduje, že látky obsažené v rostlinách, jako je kedlubna, pomáhají významněji chránit před rakovinou. Poskytují užitečné množství vlákniny v rozpustné i nerozpustné formě.

Postup:
Brambory a kedlubny nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a dáme do vařící vody na 5 minut vařit. Mezitím si nakrájíme kuřecí masíčko na tenké nudličky a na oleji osmahneme, osolíme a opepříme.
Pekáček si vymažeme máslem a na dno naskládáme okapané kedlubny a brambory a mírně osolíme. Přidáme orestované maso, slaninu nakrájenou na proužky.
Do smetany si zamícháme nastrouhaný sýr a špetku muškátového oříšku a zalijeme tím jídlo. Pečeme na 180°C asi 30 minut.

Tato zelenina pochází pravděpodobně ze Středomoří a střední Asie, v současné době je její pěstování ve střední Evropě rozšířeno zvláště v České republice, Německu a Švýcarsku. V žádné zemi není zastoupen vlastní sortiment vynikajících odrůd kedlubnů do té míry jako u nás.

Doporučení:

Mladé lístky kedlubny obsahují několikanásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, proto je nevyhazujeme. 

A otázka pro pejskaře: Je kedlubna pro psy zdravá?

Psi mají jiné výživové potřeby než lidé. Mnohé potraviny, které jsou pro lidi neškodné, jsou pro psy špatně stravitelné nebo dokonce jedovaté. Na kedlubnu se to však nevztahuje. Vás pes smí tedy čas od času trochu kedlubny jíst, aniž byste si kvůli tomu museli ohledně zdraví a psího blaha dělat starosti. 

Zdroj: hradec.rozhlas.cz

10 komentářů:

  1. Hani,za tento recept děkuji a příležitostně vyzkouším.Manžel kedlubny přímo miluje,ale já je mám také ráda.Kedlubnové zelí dělám,ale mám ráda i kedlubnu nakrájenou na chleba s máslem.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jak vidět, vy máte rádi kedlubny, tak to bude chutnat. Já zrovna teď vařím kedlubnové zelí a tu syrovou občas také mám.
      Díky a také se měj hezky. 👍

      Vymazat
  2. Kedlubny mám ráda, většinou syrové. Zelí z nich dělala skvostné manželova maminka, příležitostně vyzkouším i tento recept.
    Haničko, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Helenko, záleží na přípravě. Přítel dlouho kedlubny odmítal, že on to nejí. Asi v jeho rodině mu to nechutnalo, protože když jsem zkusila dát mu ochutnat své zelí - světe div se, jemu to chutná, že takové kedlubny ještě nejedl. A totéž se špenátem.
      Děkuji, Helenko, přeji úspěšné úterý. ☺👍

      Vymazat
  3. Tento recept neznám a může to být vynikající. Opisuji si. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kedlubny jsou vděčná příloha, možná by bylo dobré je tam nastrouhat na hrubém struhadle. Přeji, aby se to povedlo a chutnalo vám to. 👍

      Vymazat
  4. Hani, také připravuju kedlubnové zelí, je výborné.Děkuju za recept, to se hodí vždycky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Ty určitě vaříš častěji a pro více lidí než já, věřím, že když chutná kedlubnové zelí, bude chutnat i toto jídlo.
      Děkuji a přeji pohodový závěr srpna. ☺

      Vymazat
  5. Kedlubny máme rádi do polévky,syrové postrouhane na chlebu.Zeli nedělám,ale dušené na smetaně, recept mám od maminky manžela. U tohoto receptu jsou víceméně důležité právě ty mladé listy kedlubny.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, máme to podobně, dávám nastrouhanou kedlubnu do polévky , někdy na chleba. Zadělávané na smetaně jsem asi nejedla, ale někdy to zkusím. Díky a měj se. 👍

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

15. září - Divadlo živých fotografií a Ponrepo

Máte rádi film, filmové herce, filmovou hudbu nebo některé filmové hlášky? Osobně se ráda podívám na filmy, jako Tenkrát na Západě s Claudií...