Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 29. září 2022

Před 90 lety tragicky zahynul Tomáš Baťa: Investiční aktivity Tomáše Bati

 

Tomáš Baťa, který před 90 lety tragicky zahynul, byl tvůrcem světového obuvnického impéria. Když je letos jeho výročí, chci ho opět připomenout. To byl "pan podnikatel". Při vyslovení jména Tomáš Baťa (1876–1932) většině z nás vytanou na mysli boty a jejich velkovýroba. Baťův Zlín byl v polovině 20. století bez nadsázky hospodářským a sociálním fenoménem. Takže i Zlín a jeho obyvatelé by si Baťu měli připomínat a komu to "pálí", ví proč. 
 
 
Starý Zlín 1. 1. 1929

Natočeno: Ostravské studio Českého rozhlasu v roce 2022

Na začátku 30. let minulého století koncern Baťa však již zdaleka nebyl pouze obuvnickou továrnou. Baťovci se prosazovali v příbuzných oborech gumárenských, byli činní v dopravních projektech a dnešní terminologií by se dali označit též za šikovné developery. I díky tomuto širokému a především funkčnímu podnikatelskému základu se i po tragické smrti T. Bati mohly baťovské výrobní i sociální systémy dále rozvíjet.

 

Svatební fotografie Tomáše Bati a Marie Menčíkové

Zhodnocení vybraných kroků Tomáše Bati - komunální politiky a farmaření -  při budování důvěry

Na Tomášovy snahy navázal nevlastní bratr Jan Antonín (1898–1965) se spolupracovníky.

 

Jan Antonín Baťa

Zapomínat by se nemělo především na Dominika Čiperu a Hugo Vavrečku. Základ úspěchu firmy byl přitom dán ještě za života Tomáše Bati, který ve svých úvahách promýšlel řadu mezioborových problémů a výzev, od vzdělání a výzkumu až po zdravotní péči ve městě, jež se za jeho starostování rozrůstalo nevídaným tempem.

Mezi zjevnými talenty Tomáše Bati vedle novátorství vynikaly komunikativnost a „čich na lidi“.  Dobrou personální politikou dokázal zakladatel firmy přilákat do Zlína řadu schopných jedinců z celého Československa. Tak byl na východní Moravě položen základ pro rozvoj mnoha oborů, nejen obuvnictví a gumárenství, ale též výroby strojů, letectví, stavebnictví, polygrafie, designu, filmové tvorby, propagace atd. 

  

Baťova čtvrť

Jeden z baťovských domků ve Zlíně

 

Baťův mrakodrap ve Zlíně 

 

Práce na mrakodrapu, kolorovaná fotografie

  

Výhled z ochozu 21 Baťova mrakodrapu ve Zlíně

 

Zdymadlo na Baťově kanále

 

Interiér pojízdné kanceláře T. Bati

 

Opuštěný důlní most Zlín

 

Vchod do filmových ateliérů ve Zlíně

Výlety s Vltavou se baťovské dědictví snaží alespoň částečně přiblížit, námětem reportáží se staly jednotlivé baťovské projekty přesahující ševcovský základ firmy Baťa. Pokud si zapnete poslech,  budeme pátrat po místech nedostavěné dálnice, postojíme u zaniklého přístaviště, nahlédneme do kdysi nejvyšší budovy ve střední Evropě, projdeme se jedinečnou obytnou čtvrtí a navštívíme proslulý filmový ateliér. Snad poté uznáme, že jméno Baťa skutečně neznamená jen boty
 
 
Tomáš Baťa zemřel po pádu letadla
Zdroj: vltava.rozhlas.cz, blesk.cz

8 komentářů:

  1. Je to moje srdeční záležitost.Narodila jsem se v Baťově nemocnici.Dětství jsem prožila v Otrokovicích (Baťově).
    Nejdříve jsme bydleli přímo u řeky Moravy.Mamka vyprávěla o nehodě letadla.Jako děti jsme obdivoval velký kámen s pamětní deskou na T.Bati.Pak najednou zmizel...
    Těším se na další nádherné články ☺
    Přeji klidné dny ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, chápu, že tohle se zapíše do paměti natrvalo. Poznala jsem pár "Baťovců", byly to manželské páry, které se u Bati seznámily a všichni s nadšením vyprávěli o práci ve Zlíně a rádi vzpomínali na pana Baťu i na "Tomíka".
      Jsem ráda, že se Ti články líbí a přeji pohodový víkend. ☺

      Vymazat
    2. Moji rodiče se taky seznámili jako baťovci.Bylo to takové krásné-všichni se znali.Všichni byli tak nějak stejně staří.

      Vymazat
    3. Je to tak, jak píšeš. Jeden z těch párů byli manželé ve vchodě, bydleli v patře nad námi. Kdysi se lidé více spolu bavili jako sousedé a oni často o práci u Bati mluvili. Dokonce tam byla Baťova škola práce. Vždy na tu dobu hezky vzpomínali a zmiňovali i Tomíka - syna Baťových. Někteří Baťovci se scházeli i později.

      Vymazat
  2. Ahoj Hani. Tomáš Baťa, to byl pane podnikatel, jeden z největších své doby ! Obdivuju, jak byl neuvěřitelně moderní a jak široký měl rozsah svých aktivit. Děkuju za vzpomínku, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, je to tak, je škoda, že došlo k tomu nešťastnému pádu letadla, ale kdoví... pak byla krize, schylovalo se k válce, pak 2. SV, kdoví, jak by to bylo.
      Určitě tady na blogu ještě nějaký článek k TB zveřejním.
      Děkuji za zájem a přeji příjemný pátek i celý víkend. ☺

      Vymazat
  3. Moc hezké připomenutí, Hani. I u nás byli podnikatelé světového formátu, nebýt násilného přerušení jejich práce a aktivit.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, mezi Čechy jsou dodnes velmi schopní lidé, pan Baťa je toho příkladem, ovšem jak píšu výše - násilné přerušení jejich aktivit mohly způsobit i události následujících let.
      Děkuji, Helenko, a Tobě také příjemný a úspěšný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...