Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 13. září 2022

Příběhy slavných značek: Příběh skla zrozeného na severu Čech

 

Víte o tom, že rok 2022 je Mezinárodním rokem skla? A my jsme přece sklářskou velmocí, že? České sklo a křišťál dosáhlo během staletí celosvětového věhlasu. Výrobky našich sklářů jsou vysoce ceněné. Najdete je v několika honosných palácích, nejluxusnějších hotelích světa i na superdrahých jachtách předních světových magnátů. Tak se podívejte na fotografie:
 
Tropická zahrada z českého křišťálu z Kamenického Šenova zdobí mezinárodní letiště v Singapuru.
Tropická zahrada z českého křišťálu z Kamenického Šenova zdobí mezinárodní letiště v Singapuru.
 
 http://www.circlist.com/images/maps/singapore-02.jpg 
Světelná instalace "Zlatý déšť" pro český pavilón EXPO 2020 v Dubaji je dílem sklářských mistrů z novoborského Lasvitu. Dílo je uměleckým ztvárněním procesu výroby vody ze vzduchu.
 

Sledujete Tour de France nebo aspoň víte o tomto cyklistickém závodě? Měla jsem jednou možnost pobývat v přímořském městečku, které bylo etapovým městem a na druhý den tam byl start etapy do Andorry. Prožili jsme tak den s Tour de France.
 
 
Toto je trofej pro vítěze Tour de France 2021 z rukou českých sklářů ze sklárny Lasvit 
 
Křišťálová Oáza klidu vyrobená skláři z Preciozy pro hotel Shangri-La v Šanghaji
 

Preciosa Lightning z Kamenického Šenova vytvořila osvětlení pro sedm různých prostor pro ikonu dubajské hotelové scény, komplex Atlantis. Dominantou je unikátní lustr v podobě křišťálové ulity designéra Petra Kořínka. Svítidlo se skládá z přibližně 35 tisíc broušených korálků ve třech odstínech modré tyrkysové barvy. Další instalace zdobí třeba hotel Shangri-La v Šanghaji nebo mezinárodní letiště v Singapuru.
Sklářská a designérská společnost Lasvit z Nového Boru zase dodává trofeje pro mnoho prestižních sportovních akcí. Její díla tak má doma například loňský vítěz cyklistické Tour de France Tadej Pogačar, tenisové hvězdy Rafael Nadal a Andy Murray nebo čeští olympijští vítězové, například Ester Ledecká, Martina Sáblíková či Lukáš Krpálek. 

Velký zvuk má ve světě také broušený bezolovnatý křišťál z karlovarské sklárny Moser. U zákazníků po celém světě se těší oblibě už 160 let. Už dvě desetiletí pak tato sklárna vyrábí také festivalové ceny z luxusního křišťálu pro zdejší Mezinárodní filmový festival. Měří 42 centimetrů, váží pět kilogramů a vyrábějí se ve zlaté a stříbrné variantě. Díla mistrů sklářů z Moseru se můžete prohlédnout v návštěvnickém centru v areálu firmy a zájemci mohou nahlédnout dokonce přímo do výroby a poznat taje foukání a tvarování skla. 
 
Číše ze sklárny Moser v Karlových Varech

Chtěla bych připomenout ten letošní Mezinárodní rok skla a v krajině rozprostřené od Kamenického Šenova až po Železný Brod pojďme hledat různé podoby fascinujícího příběhu šikovnosti, podnikavosti a kreativity těch, kteří tvořili a tvoří světový věhlas českého skla.

Čte: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2022

Křišťálové údolí je bezmála stokilometrový pás na severovýchodě naší země. Je to krajina podhůří Lužických a Jizerských hor, lesů a kopců. Je po staletí místem, kde člověk tvoří sklo. Přetváří křemičitý písek v jeden z nejpozoruhodnější z materiálů, který si kdy osvojil. Sklo zde na malém prostoru severního cípu Libereckého kraje dává vzniknout jak ryze užitkovým artefaktům, tak designovým předmětům i volnému umění anebo všemu v jednom celku dokonalých děl českých sklářů.

Krásu broušeného olovnatého skla můžeme vidět před návštěvnickým centrem sklárny Moser v Karlových Varech

. Začínáme v Kamenickém Šenově, kde objevíme fenomén českého křišťálu. A budeme Vám také vyprávět inspirativní příběh nejstarší sklářské školy v Evropě. Ve druhém díle přejedeme na druhou stranu Křišťálového údolí do Železného Brodu a otevřeme příběh  zrození české hutní plastiky v polovině 50. let. 

Že je tato relativně nová tradice stále živá, zjistíme v pelechovském ateliéru Zdeňka Lhotského. Ve třetím výletu zavítáme na Jablonecko, mimo jiné do Smržovky, abychom předvedli i jiný rozměr sklářství v prostředí malé drykety, tedy mačkárny knoflíků navazující na někdejší bižuterní fenomén Jablonecka – skleněný knoflík. V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie pak objevíme nedávno instalovanou expozici ze světově nejrozsáhlejší sbírky vánočních ozdob jabloneckého muzea. Čtvrtý výlet zamíří do Jizerských hor, do někdejších sklářských osad.

Zdroj:vltava.rozhlas.cz, ceskolipsky.denik.cz

4 komentáře:

  1. Hani, dlouho jsem nic nekomentovala, nevím proč, ale než se otevře Tvůj blog tak to trvá pěknou chvíli, a komentář přidat, je další dlouhé čekání, tedy u mne,nevím, jak jinde. Jen jsem chtěla napsat, že skláři o kterých zde píšeš, jsou opravdoví umělci. Tady u nás , tedy v mém rodném kraji jsou sklárny užitkového skla, plochého skla, ap. Je tu skláren dost. Umělecké bylo ještě nedávno v Chřibské, která byla založena dokonce v 15.stol. Zdravím a přeji krásné ještě babí léto. Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      Vítám Tě, Zdeni, po delším čase. To, že se můj blog hned neotevře, mě samozřejmě mrzí, ale těžko s tím mohu něco dělat. Nejsi sama, kdo mi to píše, sama někdy chvíli čekám, ale u mne zase "dlouhé" čekání není. Kdo chce, ten se sem dostane.
      České sklářství má zvuk, je dobře, že stále sklárny jsou a fandím jim. Proto i na svůj blog takový materiál dávám. Měli bychom o tom vědět a předávat informace dál.
      Děkuji za komentář a přeji také příjemné babí léto. Snad bude. ☺

      Vymazat
  2. Hani, úplně ve mě zatrnulo, když čtu to slovo bývalá! něco se asi už nevrátí, ale v trochu jiné podobě české sklo žije a sklízí obdiv a úspěchy dál. Vybrala si úžasné exponáty, já byla nedávno na výstavě Martina Janeckého, reportáž dám určitě na blog, byla to podívaná, kterou mám a budu mít v hlavě ještě dlouho.
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      Mám upřímnou radost, Helenko, že české sklo stále žije a sklízí obdiv. Snažila jsem se vybrat exponáty, které běžný občan nemá šanci vidět na vlastní oči, možná ani vědět o nich. Ta výstava musela být báječná, ráda se pak na Tvoji reportáž podívám.
      Moc děkuji a přeji příjemný a úspěšný den. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

🎈 Popřejme Hurvínkovi k narozeninám! 🍬

Co se vám vybaví, když se zeptám na "Hurvínka"? Já jsem si vždy vybavila dřevěného "rošťáka" 😃, ale přiznám se, že teď ...