Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 12. září 2022

104 minuty světla ztratíme během září. Výrazně se zkrátí světlý den

 

Dny se s přicházejícím podzimem rychle krátí. Na začátku měsíce je ale ještě světlo po delší část dne. Prvního září vyšlo slunce v 6.18 hodin a zapadlo v 19.45 hodin, světlá část dne tedy trvala 13 hodin a 27 minut.

V polovině září slunce vyjde v 6.38 hodin a zapadne v 19.15 hodin, světlý den se tak zkrátí na 12 hodin a 17 minut. V poslední den měsíce slunce vyjde v 7.00 hodin a zapadne v 18.43 hodin, délka světlého dne tak klesne pod dvanáct hodin, přesně na 11 hodin a 43 minut.

Během září se nám tak postupně světlý den zkrátí o jednu hodinu a 44 minut, tedy o 104 minuty. Vlastně ztrácíme přibližně tři minuty světla denně.

Podzimní rovnodennost letos nastane 23. září ve 3.04 hodin. V tento okamžik začíná astronomický podzim.  
Zdroj: budejovice.rozhlas.cz

6 komentářů:

  1. Včera jsem to hodně pocítila.Vyjíždím na kole kolem páté z důvodu,že není na silnici,kde jezdím už taková doprava.Nemám ráda,když mě předjíždí autobusy a kamiony.Zdržela jsem se ještě u syna a i když to mám od něj na kole kousek dojela jsem domů téměř za tmy.Budu muset na moje pravidelné vyjížďky vyrážet dříve.
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13.09.22 8:57

      Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      No tedy, Jituš, po tak frekventované silnici opatrně. Já na kole nejezdím, ale nikdy nevíš, kdy ten autobus nebo kamion pojede. Jsi asi skřivan, já bych před pátou nevyrazila.
      Měj se hezky, Jituš a hlavně pamatuj na svou bezpečnost. I obětavost má své meze. ☺

      Vymazat
  2. Dny se teď krátí nejrychleji z celého roku, protože se Země severní částí dostává do vzdálenějšího a většího úhlu dopadu slunečních paprsků a navíc dny bývají více mlhavé a tím máme pocit, že je tma dříve. Koukám, že se i astronomové ve stanovení rovnodennosti rozcházejí o minutu. V astrolonomickem kalendáři jsem četla, že letošní rovnodennost nastane 23. září ve 3:03 hod., tedy o minutu dříve, než uvádíš. Ale na tom nezáleží. Jak tvrdíš, jsi sova a tma ti asi nevadí. Já mám naopak ráda světlo, slunce, dlouhé dny a tak mi nezbývá než se těšit na rovnodennost jarní.Přeji ti moc hezké dny Hani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13.09.22 9:02

      Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      Tak mám, Jari, radost, že se v tom vyznáš a rozumíš tomu, proč to na severní polokouli tak je. Minuta pro nás zase tolik neznamená. Ještě k tomu asi udělám článek. Jen aby to vůbec někdo četl, jak sama píšeš. ☺ Opravdu mám režim sovy, tak hodně ponocuji, ale pokud je třeba, vstávám brzy. Ráno bych fotit nešla, to by mě ani východ slunce nedonutil. Ovšem mám ráda ty dlouhé dny, tedy léto, jen mi vadí letní přívalové srážky i bouřky, což je asi v našich zeměpisných šířkách normální.
      Děkuji a také přeji dny prožité v klidu a pohodě. ☺

      Vymazat
  3. Anonymní13.09.22 8:13

    No, co naděláme, už to je cítit…
    Hani, měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13.09.22 9:04

      Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
      Helenko, nenaděláme nic, jen si to připomeneme a vysvětlíme (smích).
      Přeji hezké, už skoro podzimní dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 175. schůzka: Vyhlášení interdiktu nad Prahou

 „Ne nadarmo stál Václav IV. o to, aby byla rozptýlena podezření, že světská i duchovní moc v zemích Koruny české dopouští rozkvět viklefo...