Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 31. října 2022

François Gayot de Pitaval: Slavné kriminální případy (Radiokniha)

  

Jméno Pitaval se stalo časem pojmem; od konce 18. století se jím označovaly sbírky senzačních, zajímavých a hlavně skutečných případů z policejní a soudní praxe.

 https://www.antikavion.cz/storage/images/slavne-soudni-pripady-sv-2-francois-gayot-de-pitaval-1967-176619-0.jpg

Výběr ze světoznámé sbírky nejzajímavějších soudních případů z 18. století, skutečných kriminálních příběhů, zločinů a jejich vyšetřování. V češtině vyšly dva soubory těchto Pitavalem vydaných příběhů: Slavné kriminální případy a Slavné soudní případy. Obě české knihy byly vydány poprvé v roce 1966 a naposledy v roce 1994.

Účinkují: Ladislav Lakomý a Aranka Lapešová
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1995

François Gayot de Pitaval (16731743) se narodil i zemřel v Lyonu. Vystudoval v Paříži teologii, ale církev opustil a vstoupil do armády. Byl francouzský advokát, nakladatel a spisovatel. Od roku 1734 vydal 20 svazků kriminálních reportáží pod názvem Slavné a zajímavé případy a rozsudky, jimiž byly rozhodnuty, sebrané panem Gayotem de Pitaval, parlamentním advokátem v Paříži, a položil tak základy kriminální reportáže a zpravodajství ze soudní síně. Slovo pitaval se pak stalo zkráceným označením pro žánr sociální a kriminální reportáže. Na Pitavala navázala řada pokračovatelů, Egon Erwin Kisch například nazval jednu svou knihu Pražský pitaval.

Pitaval není české slovo, je to slovo přejaté. Pro sbírky zajímavých tenkrát soudních případů se začalo používat ve Francii v 18. století.  A díky Kischovi se toto slovo jako synonymum pro sbírku kriminálních příběhů zachovalo v češtině dodnes. Zajímavé a nepříliš známé je, že po vzoru Pitavalových pitavalů vydal svůj pitaval, nazvaný Podivuhodné soudní případy jako příspěvek k dějinám lidstva, roku 1792 tehdy mladý novinář specializující se na kriminalistiku, později slavný německý básník Friedrich Schiller. 
Zdroj: dabpraha.rozhlas.cz, plus.rozhlas.cz

4 komentáře:

  1. Hani, děkuji za tip - Poirota jsem si poslechla u žehlení a šlo mi to od ruky :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to dobrý "tip" žehlit a poslouchat. Přitom Poirota zná snad každý. ☺

      Vymazat
  2. Jak píše Helenka u žehlení také poslouchám většinou audioknihy.Občas se podívám i na seriál na Youtube Malý Pitival z velké města.Teď budou mé večery patřit hlavně knihám.Byla jsem v knihovně a udělala si zásobu na dlouhé zimní večery.
    Hani,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, od jisté doby jsem se také naučila poslouchat audioknihy, když má ten předčítající příjemný hlas, je to výborné. Je pravda, že zimní večery jsou ke čtení jako stvořené, hlavně mít dobré oči.
      Děkuji a také měj hezké dny. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

To je také Ostrava: jarní procházka Bělským lesem

Téměř každé město má něco, čím se lidem zafixuje do paměti. To, co nějak vyčnívá, co je nápadné. Praha má svůj Hrad, Kutná Hora svoji "...