Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 1. října 2022

Zlatokopecký skanzen v Údolí ztracených štol

 

Během dovolené jsme navštívili Zlatokopecký skanzen na říčce Olešnici u Zlatých Hor. Název řeky je asi pro většinu našich občanů neznámý, spíše připomíná místy větší potok, ale zlatokopové si Olešnici určitě dobře pamatovali. 

Skanzenů máme v republice několik, ale ten zlatohorský vám v místě zvaném Údolí ztracených štol nabídne k prohlídce repliku dobových zlatorudných mlýnů ze 14. století. Byly to časy největší slávy dobývání zlata ve zdejším kraji. Ve skutečnosti se dávná těžba a hlavně zpracování zlata odehrávalo blíže dnešního města, ale tam by dnes nebylo na takovou turistickou atrakci místo. Musíme zajet na okraj dnešních Ondřejovic, kde je parkoviště a pak už do skanzenu po rovině zajdeme.

Areál je umístěn v malebném údolí říčky Olešnice mezi Ovčáckým a Lysým vrchem. Dávné vodní dílo -  náhon umožnilo postavit vodní mlýny s ukázkou stoup na drcení rudy.

 

Trasa z parkoviště

 

Ledacos zajímavého se můžeme dočíst na cedulích venku

 

Aby se při čekání na prohlídkovou trasu zabavily děti, je tady hřiště hned v první části skanzenu poblíž  pokladny.

  

Tady si nejen zakoupíte vstupenku, ale můžete se zde najíst či občerstvit, posedět a posvačit, nebo koupit suvenýry.

  

Nedaleko leží valoun "zlata", střeží ho zlatokop Henry

  

Všimněte si, že pravá polovina štítu je z nového dřeva. Dole poznáte, proč.

  

V "Hornické osadě": Paní s rezavými vlasy je p. průvodkyně. Na prohlídku vás musí být 5 😎.


Hornická osada

 

Hornická osada je replika dřevěného hornického srubu. Ve středověku byla uzavřeným opevněným komplexem, ve kterém se zpracovávala vytěžená ruda. Žili zde také horníci běžným životem.

 

Základem roubeného objektu hornické osady je vnitřní dvůr s hospodářskou částí, hrnčírnou a kovárnou. Obytnou část tvoří světnice, černá kuchyně a tkalcovna. Hornická osada byla ve středověku uzavřeným opevněným komplexem, kde se jednak zpracovávala vytěžená ruda a kde žili horníci běžným životem.

 

Pivní zvon, zasvěcený Sv. Barboře, podle průvodkyně ve 22 hod. se na něj zazvonilo a hospodský musel všechny vyhnat z hospody.

Dávné zlatokopecké osady byly zřejmě z části ohrazené a musely mít i nějakou strážní službu. Vykutané zlato určitě lákalo různé poberty. To ale bylo schováno v bezpečí (např. na hradě Edelštejnu).

ZLATOKOPECKÝ SKANZEN

 
 
Říčka Olešnice, která protéká skanzenem. 
 
Při cestě ze Zlatých Hor do Ondřejovic, leží malebné Údolí ztracených štol.
Říčka Olešnice zde opouští úzce zaříznutý úsek údolí a po miliony let ukládá zlato do náplavů. Zdejší rýžoviště byla těžena povrchově i hlubinně, tzv. měkkým dolováním.

Pravý břeh Olešnice je poset pinkami, obvaly i odvaly. Pinka je útvar v krajině vzniklý převážně v důsledku hornické činnosti. Bývá to obvykle prohlubeň nálevkovitého tvaru na místě někdejší šachty, nebo šachtice, zavaleného dolu. Mohla vzniknout jak povrchovým, tak i hlubinným dobýváním. Obval je halda rubaniny obklopující ústí šachty nebo šachtice. 
Pravý břeh je protkán nesčetnými kanály pro přívod vody do rýžovišť. Hlavní přívodní kanál je stále v provozu. Geologové v těchto místech prokázali vysoké obsahy zlata s opětovným nabohacováním. V hloubce cca 5 m bylo průzkumnou šachticí odhaleno vydřevené důlní dílo, zřejmě jedna ze ztracených štol, ukrývajících zlatonosné žíly.
 

 

Cesta k zlatorudným mlýnům
 
 

 

Tavící pec

Naučná stezka, která vás zavede do dob, kdy hornictví bylo na Zlatohorsku jednou z hlavních činností. Skanzen se skládá ze dvou částí - Hornické osady a Zlatorudných mlýnů.

 

Zlatorudné mlýny

 Zlatorudné mlýny - Zlaté Hory, Olešnice

 

 

  

 

Štoly tam opravdu uvidíte, to je jedna z nich

 

Interiér mlýnice 

 

Koryto na rýžování zlata 

 

Rýžování zlata v pánvi

 

Stoupa na drcení rudy

 

Stoupa na drcení rudy z čelního pohledu 

 

Vyrýžované zlato

 

Zlatonosná ruda a kostička zlata o váze 1 kg

Trocha osvěty neuškodí

 

Zlatorudné mlýny s tavící pecí se nacházejí v jižní části skanzenu. Jde o funkční repliky. Podrcená ruda, která vznikla v objektu mlýnů se poté dopravovala do tavící pece, kde se tepelnou úpravou a pomocí chemických procesů oddělily anorganické látky od zlata.

 

V tomto romantickém údolí je vybudována replika středověkých hornických mlýnů s naučnou stezkou "Údolí ztracených štol". V mlýnici vám bude předvedeno drcení zlaté rudy a při troše štěstí si kousíček zlata můžete odnést domů. Oba dřevěné stroje, zhotovené podle dobových nákresů, jsou poháněny vodními koly, která čerpají energii z původního kanálu. Horský ráz údolí a postavení vodních kol v kaskádě kolmo ke svahu vytvářejí zajímavé zákoutí. Jako by se zde opravdu čas zastavil.


Zlatorudné mlýny, v horním se drtila ruda a v dolním se mlela, aby ji pak mohli vypalovat v tavící peci.

 

A teď něco, co tady původně vůbec nemělo být. Pořád mi vrtalo hlavou, proč je okolí těch zlatorudných mlýnů tak pusté, viděla jsem staré fotografie, kde byl kolem vzrostlý les a teď to vypadá tak, jako na aktuální fotografii. Tak pohleďte: 

https://g.denik.cz/58/1f/zlate-hory-vitr-skanzen222_denik-galerie-800@2x.jpg 

Takto vypadal Zlatokopecký skanzen ve Zlatých Horách dne 29. března 2021, kdy už odklízeli padlé stromy. Koncem ledna 2021 se skanzenem prohnala vichřice, stačí pohled na fota. Podle Deníku, jehož fotografie jsem použila, v areálu spadly stovky stromů. V okolí skanzenu se v posledních letech těží dřevo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou. Musela to být děsná podívaná. 

https://g.denik.cz/58/7f/zlate-hory-skanzen-38_denik-galerie-800@2x.jpg

https://g.denik.cz/58/31/zlate-hory-skanzen-23_denik-galerie-800@2x.jpg

Krásný pohled po vichřici, co? 😕

https://g.denik.cz/58/fb/zlate-hory-skanzen-37_denik-galerie-800@2x.jpg

https://g.denik.cz/58/fd/zlate-hory-skanzen-35_denik-galerie-800@2x.jpg

https://g.denik.cz/58/19/zlate-hory-skanzen-20_denik-galerie-800@2x.jpg 

To jen pro úplnost a na vysvětlenou 😕

  

Kádě na rýžování zlata lákají nejen děti

Vzdálenost mezi prohlídkovými místy je necelých 400 metrů. Každá z prohlídek trvá asi 30 minut. Ve zlatokopeckém skanzenu se několikrát do roka konají různé kulturní akce. Ve Zlatých Horách byla založena tradice rýžování zlata v roce 1993. Vrcholnou soutěží v místním skanzenu bylo mistrovství světa v rýžování zlata, které se konalo v roce 2010.


 

Po tomto můstku se dostaneme k místní raritě

 

Mohu fotit přímo z řečiště Olešnice

Naučná stezka vás přivede i k místu, "kde voda teče do kopce". Na to upozorní i mladý pan průvodce. Optický klam je na místě tak silný, že pozorovatel jen stěží pochopí umění dávných zlatokopů.

 

Místo, kde teče voda do kopce

  

V Olešnici se zrcadlí pár stromů, které tu zbyly po vichřici a člověk přemýšlí, kolik času uplyne, než tu bude nový les 

 

Zlatokopecký skanzen - Zlatorudné mlýny

Zdroj: rejviz.cz, Muzeum Zlaté Hory

8 komentářů:

  1. Hani,moc děkuji za tento příspěvek těšila jsem se na něj.Měla jsi pravdu hodně se to tam změnilo.Když jsme tam byli my byly tam jenom ty dva mlýny a pár laviček.Byl tam úžasný klid a moc se mi tam líbilo..
    Znovu tam už ale nepojedeme.
    Měj se hezky




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, pamatuji se, že jsi Údolí ztracených štol několikrát zmiňovala. Článek jsem tvořila pro ty, kteří tam byli dávněji, ale i pro příští návštěvníky. V létě jich tam bylo dost. Je to pěkné místo, ale chtělo by to ještě "dotvořit". Jenže ta vichřice tam asi udělala škrt přes rozpočet.
      Ovšem jako výlet to "Údolí" doporučuji.
      Děkuji a přeji příjemnou neděli. ☺

      Vymazat
  2. Hanko, prošli jste o dovolené spousty krásných míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Marti, díky autu se toho dá hodně zvládnout a poznáš místa, o kterých se běžně v nějakých turistických průvodcích ani nepíše.
      Děkuji a přeji pohodovou neděli. ☺

      Vymazat
  3. Haničko, nedávno dávala Stáňa reportáž ze stejného místa. Do té doby jsem o tomhle skanzenu neměla tušení!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Zlaté Hory jsou svojí polohou mimo běžných turistických tras, docela nezaslouženě. Je proto užitečné to propagovat a na Stáňu se zkusím podívat.
      Děkuji a přeji slunečnou neděli, jako máme zrovna u nás. ☺

      Vymazat
  4. Nádherné povídání ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....