Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 12. prosince 2022

Ostravské Vánoce 2022 nebudou „kratke“, ale rozsvícené

 

Říká se, že my, "Ostravaci, mame kratke zobaky", proto je to i v názvu.  Ale troufám si říct, že mnozí až tak "kratce" nemluvíme, to je často nadnesené. Já tak nemluvím. Je adventní období a je čas představit region, ve kterém člověk žije, i z tohoto hlediska. Líbí se mi, jak města (ale i vesnice) se snaží podle svých možností obyvatelům a návštěvníkům vykouzlit vánoční atmosféru. 👍 Navíc dva roky kvůli covidovým opatřením byly trhy velmi omezené, však si to pamatujeme. A jak se ještě nedávno psalo, že z důvodu šetření bude "snad" vánoční osvětlení svítit omezeně a ani vánoční stromy nebudou rozsvěcovat, tak musím říci, že se svítí! 👏 (Vánoční strom se vypíná od půlnoci do 5 hod. do rána). Použilo se LED osvětlení a je to úspornější. A já mám z toho radost. 

Nevím, jak vy, ale já bych s větším omezením nesouhlasila. Vím, že to je jen názor. Myslím, že lidem je i v náročné době, která nevznikla naším zapříčiněním, potřeba dopřát trochu té radosti a vlít optimismus. Nejsem "rozhazovačná", jak se v naší oblasti říká, ale všechno má své meze. Celý život jsme vedeni k šetření a nakonec bychom si ani trochu té vánoční (chcete-li adventní) radosti nemohli dopřát? Ne, vyrábíme dost elektřiny, kterou nakonec za draho kupujeme, tak sviťme v čase Adventu...  

Letos se rozšířil slogan, že "Ostravské Vánoce 2022 nebudou  „kratke“. To je dobře a já postupně některá místa představím. 


Vánoční "logo" v Ostravě

Na takovou akci, jako jsou Ostravské Vánoce, si nejdu nakoupit vánoční dárky, dílem i proto, že takové věci nepotřebuji. Už pár let jsem najela na program "čím méně věcí a ozdůbek v domácnosti, tím lépe". Přiznám se, že patřím k těm, kdo během Adventu byt málo zdobí. Nedělám adventní věnec, nic nevěším na dveře, s přípravou Vánoc začínáme doma kolem 20. prosince. A úplně to stačí. Dala jsem zatím na stoly a komody ručně vyšívané, ale i koupené dečky a ubrusy s vánoční tématikou. Na lustr v jídelně jsem pověsila tři uháčkované zvonečky. Zatím "vrchol mé adventní výzdoby". 😀 Doma si rozsvítím svíčku, kdy chci a nečekám na Advent. Já si tu atmosféru raději jdu "vychutnat" do terénu. Líbí se mi, že ve městech mají pódium, kde odpoledne už bývá nějaký program - do večera. Byla jsem se podívat na vánoční městečka v Karviné, v Havířově a samozřejmě v Ostravě. Letos se Ostravské Vánoce odehrávají na několika místech a já teď představím Husův sad. Kromě jiného je tam i socha Věry Špinarové, ale tu uvidíme v samostatném článku. 

http://www.nase-mesto.cz/wp-content/uploads/2021/08/OV-VANOCE_map-1.jpg 

Na označených místech se konají

Dobrým nápadem jsou u cestiček v parku tyto osvětlené brány, kterými procházejí chodci, s ornamenty ze světýlek. Další foto představuje fontánu, která v létě poskytuje hlavně dětem možnost osvěžení, je to takové brouzdaliště. Nyní sem na zimu, v době zastavené vody, ve fontáně umístili tuto výzdobu. Večer je to efektní. 👍  Jak chudé by to bylo bez svítících ozdob! 

Stánek "Kovář" v Husově sadu provozuje pan Nenutil a jeho kolega pan Večeřa. Kromě ukázek řemesla si u nich můžete kovářské výrobky i zakoupit.


 



 
Na dohled je evangelický Kristův kostel na Českobratrské ulici. Ten se nedá přehlédnout,  je to v centru Ostravy. Kostel byl  převeden farním sborům Českobratrské církve evangelické a Slezské církvi evangelické augsburského vyznání. Je to orientační bod u zastávky "Husův sad", naproti na něj "kouká" socha Věrky Špinarové a Ostravák mu jinak neřekne, než "červený kostel". 

 

V Husově sadu letos najdeme několik stánků, jsou poněkud odloučené od většího ruchu na Masarykově náměstí. 

V průběhu Ostravských Vánoc v tomto stánku můžeme vídat pana Rosťu Žďárského. Ten se dostal k výrobě hudebních nástrojů po setkání s „koncovkou“. Tento hudební nástroj už dnes veřejnost moc nezná. Jde o bezdírkovou píšťalu ze dřeva. Čím kratší je její délka, tím vyšší je základní tón a naopak. Zjistil, že by si ji zvládl vyrobit sám a postupně se formou pokus-omyl učil vyrábět mnoho druhů hudebních nástrojů. O tom všem tady ve stánku návštěvníkům povídá.

V jeho nabídce najdete již zmíněnou koncovku, pastýřskou píšťalu, dvojačku, indiánskou nebo pentatonickou flétnu. V době naší návštěvy byl stánek "v obležení" třídy asi 10letých žáků ZŠ a paní učitelka zvolila dobré místo, protože tady narazili na pána, který mohl děti i poučit. Nechtěla jsem je svým focením rušit. Děti poslouchaly se zaujetím a to se mi líbilo.

Kromě možnosti zakoupit toto zboží,  pan Žďárský nástroje na stánku přímo vyrábí.


Mezi "ozdobami" vidíme kapličku, o níž budu psát později. 

Napadlo mě dát sem fotku z léta, abyste viděli, jak fontána vypadá v létě za provozu a proč vánoční osvětlení má takový tvar. Kolem je dost laviček, můžete tu posedět ve stínu stromů, dát si langoš nebo bramborák z nedalekého občerstvení, děti se tam čvachtají. Lidově se tomu říká "MENHIRY V „HUSÁKU" 😆.
 
"Fontána ze tří přírodních kamenů je v Husově sadu od ukončení rekonstrukce v roce 2002. Původně byl sad založen jako Park císaře Františka Josefa na místě starého městského hřbitova. V provozu je od 1. května do 30. září."
 




 

 

Ty koule na stromech - to není jmelí, jsou to světelné koule, jaké jsem kdysi viděla na trzích ve Vídni. Jsou efektní hlavně večer. Tady je to trochu vidět:



 

 

 

Loděnice Ostrava mnozí nebudou znát. Jedná se o víceúčelové zařízení v blízkosti soutoku řek Lučina a Ostravice a zaměřuje se na volnočasové aktivity související se sportem a vodáctvím, např. půjčovna lodiček či cvičná lezecká stěna, dále je zázemím pro vodáky ze společnosti Tsunami. Tady ve stánku nabízeli punč. 

Řezbář pan Štefan Kanaloš se v roce 2004 stal držitelem titulu Nositel tradice lidového řemesla. Věnuje se výrobě dřevěných dlabaných nádob a kuchyňského náčiní. Patří k rodinné tradici a v sortimentu najdete lžíce, naběračky, vařečky, misky nebo prkénka. Své řemeslo tu také předvádí.

*****

Tohle je zajímavá stavba na okraji Husova sadu - dříve Parku císaře Františka Josefa, na to nezapomínejme. Je to kaplička, kolem které jsme už kdysi v dětství procházely s babičkou, ale babička o ní nic nevěděla. Dlouhá léta se k ní nikdo neměl, chátrala. Měla nálepku „ostuda města“. Rok od roku se její vzhled zhoršoval. 

Teď už má tato malá sakrální stavba, postavená na konci 19. století, "kabát" nový, za který se stydět nemusí. Vždyť také přišel radnici Moravské Ostravy a Přívozu na více než čtyři a půl milionu korun. Jak jsem se dočetla, má i podlahové vytápění. Jen to počasí bylo tak ponuré, obloha šedá a asi byl i smog, proto to ovlivnilo i kvalitu fotek. 

 

 

 

 

 

 

 

Zaujaly mě použité stavební prvky.

 


 


 

 

 

Uvnitř je jen oltářík, ale foto přes špinavé sklo ve dveřích a při odlesku je nepoužitelné. Nahlížela jsem, protože jsem tam čekala třeba obraz Sissi nebo nějakou výzdobu, když do té opravy dali tolik peněz. Kdykoliv kolem procházím, stejný dojem - zamčeno, ticho, prázdno... Čekala bych, že městská část tu opravenou památku "dotáhne" a bude se o ni lépe starat. Copak by byl problém ten miniprostor nějak vyzdobit a dveře občas umýt?? Jenže na to je třeba asi vypsat projekt, nad nímž by strávila čas spousta rádoby odborníků, pak by to šlo na posouzení. To by se vleklo. Vzít kýbl s vodou, úklidové prostředky a hadr není snad problém a šikovná "uklízečka" by měla hotovo za dvě hodiny. Ale znáte to, po volbách přijde jiná garnitura a vše, co se dělalo předtím, je asi "k ničemu". 💩

A takhle kdysi o tom mluvil bývalý starosta obvodu Miroslav Svozil: „Umím si představit, že kaplička by se mohla stát meditačním místem v Husově sadu. V kapličce chceme také obnovit vzpomínku na císařovnu Alžbětu“.
Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Horní věžička byla v tak špatném technickém stavu, že se musela zhotovit nová – kopie té původní.

Když se řekne socha v Husově sadu, každého dnes napadne "Věra Špinarová", ale dříve tam byla postavena tato socha, která zpodobňuje "snad" dva tulící se lidi. 

To je pohled na kapličku od pošty: Ostrava - Husův sad, kaplička císařovny Alžběty, zvané Sisi.
 
Kaplička stojí naproti budově pošty, vznikla jako památka na císařovnu Sissi, na niž byl v Ženevě v roce 1898 spáchán atentát. Kolaudována byla v roce 1901. 
Moje poznámka: Radnice dá za opravu přes čtyři a půl miliónu a nikde ani informační tabulka pro turisty či zájemce o této stavbě. Lidé jako já si to najdou, ale dost lidí jen prochází a nemá se to jak dovědět. 
 
***
 
 

Naše kroky směřují dál po Poštovní ulici a zavedly nás před Pivnici u Rady. Tohle místo zná snad každý rodilý Ostravák.



 
 
 
 
 
 
 
Trochu směšně mi v tom zimním dni, kdy mě při focení zábly ruce a v zimní bundě nebylo horko (to je jen pokus o vtip),  připadala tato nabídka naproti. 😊 
 

Došli jsme k obchodu, který je svojí nabídkou určen pro dámy. U té žluté soupravy říkám: "Dobré, ne?" a odpověď: "Jestli chceš, koupím ti to pod stromek." Nevím, jestli jsem udělala dobře, ale já věci podobného druhu nenosím. 
 




Jsme ještě stále na Poštovní ulici a já jsem - díky tomuto zavěšenému věnci "objevila" floristiku, kterou příště představím. 😉

Pokračování

4 komentáře:

  1. Hanko, zajímavá procházka,pro mě spousta nových informací. Ostravu většinou přojedeme,nebo spíše objedeme. Určitě do budoucna dobré tipy a s tou výtkou neinformovanosti směrem k návštěvnikum Ostravy souhlasím.V komentovaných prohlídkách částí Ostravy, možná zmínka byla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pokud člověk nemá přímo namířeno do centra, tak to nemůže vidět. V Ostravě je spousta zajímavých míst, o některých ještě napíšu. Právě ty tabulky s informacemi moc v Ostravě není vidět. Jinak vím, že se občas konají komentované prohlídky a jsou zajímavé výběrem míst. Vždy s přihlášenými lidmi jde nebo jede nějaký odborník.
      Děkuji a přeji příjemné adventní dny. ☺

      Vymazat
  2. Hani, moc ráda jsem se s tebou prošla adventní Ostravou.
    Ta souprava se mi moc líbí, sama takové barvy nenosím, ale občas není špatné vystoupit ze stereotypu.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, adventní Ostrava v reálu je docela pěkně vyzdobená, z toho mám radost. Na 5 náměstích se "něco děje" a hlavně ještě představím strom, který je krásný.
      Děkuji za názor k té soupravě, máš plnou pravdu, patřím ke znamení, které mají svůj stereotyp a je ku prospěchu věci někdy vybočit.
      Přeji příjemný večer, odhaduji, že máš plno chystání. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...