Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 29. prosince 2022

Planety se v prosinci předvádějí. Bez dalekohledu uvidíte Merkur, Venuši, Mars, Jupiter i Saturn

 

Všímáte si hvězdné oblohy? My ano, přitom žijeme ve městě, kde, jak se praví, není to pozorování nejlepší. Balkon je výhodou a výhled bez stromů ještě lepší. Všimli jsme si, že pouhým okem vidíme "hvězdy", které tam dříve nebyly a pak se dočtu, že to v tuto dobu (prosincová obloha) jsou planety, o kterých jsme se učili už jako děti. Kdo jiný, než odborník, nám k tomu může dát poučení a vysvětlení.

Po celý prosinec se můžeme těšit ze Saturnu a jasného Jupitera i Marsu, které spatříme již za soumraku. První zmíněný však bude k vidění pouze zvečera, kdežto Jupiter po celou první půlku noci a Mars po celou noc.

Od poloviny prosince se bude na soumrakové obloze nízko nad jihozápadem objevovat rovněž Merkur, k němuž se na sklonku roku přidá večernice Venuše. Výčet planet zakončíme Uranem a Neptunem, viditelnými pouze v dalekohledu. Zatímco první z nich bude v prosinci pozorovatelný po většinu noci kromě jitra, Neptun spatříme jen večer nad jihozápadem. 

Pomineme-li Měsíc, pak podobu hvězdného nebe z noci na noc, či spíše z týdne na týden proměňují právě planety. Už několik století však astronomové vědí, že ke změnám dochází i v případě řady hvězd. Příběh o tom, jak stálice pozbyly své stálosti, je přitom napsán vysoko na prosincové noční obloze v souhvězdí Persea. 

Odehrávat se začal v noci 12. listopadu 1782 v anglickém Yorku a jeho ústřední postavou se stal 18letý nadšenec astronomie John Goodricke. Pozoroval tehdy nápadnou hvězdu druhé velikosti Algol neboli Betu Persei a ke svému nemalému překvapení zaznamenal, že její jasnost onoho večera rychle poklesla. Snížení se odehrálo během několika hodin a dosáhlo celých dvou magnitud: Stálice tudíž potemněla víc než třikrát! Goodricka to sice zaskočilo, ale bezesporu cítil i značné zadostiučinění. Byl totiž na lovu hvězd, které mění svou jasnost – a později měly nést přívlastek proměnné.

Kruhová mapa oblohy - prosinec (klikem zvětšit)

Obdélníková mapa uvádí přibližné polohy významných těles Sluneční soustavy na prosincové obloze. U Měsíce jsou zvýrazněny pozice (včetně přesného data), kdy nastává první čtvrt, úplněk, poslední čtvrt a nov. (ilustrace: Jan Píšala)

Všech pět planet viditelných pouhým okem je možné pozorovat na noční obloze v druhé polovině prosince. „Večer nízko nad jihozápadním obzorem zahlédnete planetu Merkur jako takovou jasnější hvězdičku,“ popisuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Koncem měsíce končí neviditelnost Venuše, které dosud zanikala ve sluneční záři. „Venuše bude vidět večer nad jihozápadním obzorem. Po celou noc nám krásně svítí Mars, ten je v opozici se Sluncem, takže ho vidíme od večera do rána,“ dodává Miloš Tichý.  

Jupiter je pak podle něj možné pozorovat v první polovině noci. „Můžete se krásně kouknout na galileovské měsíce a pruhovanou planetu. A nejkrásnější planeta Saturn je večer vysoko nad jihozápadním obzorem,“ dodává.

Východy a západy Slunce

DatumVýchodZápad
1. prosince7 h 26 min15 h 46 min
15. prosince7 h 41 min15 h 43 min
31. prosince7 h 47 min15 h 53 min

Planety na noční obloze

  • Merkur – viditelný ve druhé polovině prosince za soumraku nízko nad jihozápadem
  • Venuše – viditelná na sklonku prosince za soumraku nízko nad jihozápadem
  • Mars – viditelný po celou noc
  • Jupiter – viditelný v první polovině noci
  • Saturn – viditelný zvečera nad jihozápadem
  • Uran – viditelný po většinu noci kromě rána
  • Neptun – viditelný večer nad jihozápadem
  • 29. prosince – setkání Merkuru a Venuše na soumrakovém nebi nízko nad jihozápadem (asi 1,5°)
  • 29. prosince – setkání dorůstajícího Měsíce a Jupitera na večerní obloze; nejblíž si budou po setmění, kdy je bude dělit přibližně 3,5°

27.-31. prosince: Předsilvestrovská planetární přehlídka

Na konci prosince se nabídne ještě jeden vzácný pohled, a to na všech 5 jasných planet Sluneční soustavy a Měsíc v jednom okamžiku, a to mezi 27. prosincem 2022 a Silvestrem, tedy 31. prosincem 2022. Planety Venuši a Merkur budeme ale muset vyhlížet ještě během soumraku velice nízko nad jihozápadním obzorem, a to okolo 16:40 SEČ. Saturn, Jupiter a Mars se pak budou na nebi nacházet dost vysoko na jejich pozorování i po soumraku. Měsíc bude v průběhu podívané pozvolna dorůstat.

ohled na všech 5 očima viditelných planet Sluneční soustavy a Měsíc 28. prosince 2022 v 16:45 SEČ. Planety Merkur a Venuši najdeme nízko nad jihozápadním obzorem ještě za soumraku. Autor: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium.

Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, stoplusjednicka.cz, astro-novinky.eu

4 komentáře:

  1. Hvězdnou oblohu pozoruji ráda.Z jednoho pokoje mám docela pěkný výhled
    Bohužel prosincová obloha byla většinou zatažená-
    Hani,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s Jitkou. I se povedlo, že jsem se párkrát ocitla mimo město a světelný smog nebyl tak velký, ale hvězd bylo vidět skutečně pomálu...
    Hani, děkuji za info a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Na každý pád by bylo zajímavé pozorovat noční oblohu na Svarne Hance, tam prý je nejlepší pohled k pozorování dle doporučení pane Hradílka v Beskydech.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpověď všem: Bydlím ve městě, kde toho osvětlení od večera do rána je plno, přesto pravidelně fotím, musí se to "vychytat", ale jde to. Zrovna jsme s přítelem fotili Měsíc s Jupiterem, na jihozápad nemám výhled a nikam v noci chodit nebudu. Marti, Švarná Hanka - to by bylo něco! Tam by byl dobrý i pobyt.
    Děkuji a přeji v novém roce hezkou oblohu plnou hvězd. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 173. schůzka: Viklef, Viklef, nejednomu ty hlavu zvikleš...

Asi tak čtyřicet let předtím, než přišel na svět v Husinci synek Jan, narodil se poblíž anglického Richmondu v hrabství Yorkskire jeho jme...