Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 3. prosince 2022

Proč se s Mikulášem "setkáme" v Turecku a jakou má tradici?

 

Dnešní článek dávám v předstihu - abychom, až to nastane, "o tom něco" věděli. 😉  Mikuláš je v kalendáři 6. prosince, ale po domech chodí už pátého večer. A není sám.  Já jsem už "mikuláše" dostala v předstihu, koncem listopadu jsme měli setkání kamarádek i s manžely. Prostě sranda musí být. Jen ten čert nám chyběl, ale čertovin je kolem nás, myslím, dost. Není na škodu si o Mikuláši přečíst. Dozvíte se třeba to, co má prostituce společného se vznikem legendy o sv. Mikuláši. 😯

Brzy uslyšíte řinčet čertovské řetězy a na vaše dveře zaklepe, možná, ten váš Mikuláš. Je to znamením toho, že se pomalu blíží Vánoce a konec roku. Víte, ale kdo to byl Svatý Mikuláš? A proč ho doprovází čert a anděl, který vždy obdaruje hodné děti nějakou dobrotou?

Mikulášku milý

Mikulášku milý,
my jsme hodní byli.
Odříkáme básničku,
dáš nám za to svačinku,
v které budou pomeranče,
čokoládové kalendáře.

Obrázky si rozklikněte

 Kdy se slaví Mikuláš?

Svátek Svatého Mikuláše připadá na 6. prosince. Příchod Mikuláše k vašim domovním dveřím však můžete očekávat už 5. prosince. Je to z toho důvodu, že v minulosti začínal den už v podvečer a proto veškeré oslavy začínaly o den dříve, než jsme zvyklí nyní. Letošní mikulášská nadílka připadá na pondělí. Tak se nachystejte.

Ty náš milý Mikuláši

Ty náš milý Mikuláši,
proč nás tady čerti straší?
Skoro vůbec nezlobíme,
pomáháme, dobře jíme.
Nejsme vzteklé dětičky
a nosíme jedničky.
Někdy nejsme moc pořádní,
a proto máme velké přání,
aby uklízeli jsme si rádi
a byli s mamkou kamarádi.

Kdo byl Svatý Mikuláš a proč bývá nadílka?

 

Svatý Mikuláš byl biskup a je to jeden z nejuctívanějších svatých v celém křesťanství. Byl patronem dětí, námořníků, lékárníků, lukostřelců, obchodníků, právníků a vězňů. Je o něm známo, že velice rád pomáhal druhým, byl velmi štědrý a všude, kde se objevil, činil jenom dobro. V jeho přítomnosti se stalo hned několik zázraků. Každý ho obdivoval pro jeho dobrotu a laskavost. 

Rodištěm svatého Mikuláše je turecké městečko Demre

 Socha sv. Mikuláše v Demre

Město, které se v antice jmenovalo Myra, začalo vznikat asi v pátém století před naším letopočtem. Bývalo obchodním a kulturním střediskem s největším divadlem v regionu, které později zničilo zemětřesení a jsou zde i známé skalní náhrobky.

 Skalní náhrobky v antickém městě Myra.  V okolí se někdy ve 3. století našeho letopočtu narodil v rodině obchodníka s rybami Mikuláš.

Starověké divadlo v Myre, které později zničilo zemětřesení.

Divadelní masky vytesané do kamene v divadle v Myre

Do tureckého městečka Demre na pobřeží Středozemního moře každý rok míří desetitisíce turistů. Demre bylo centrem Lýkie, což bylo území zhruba 20 městských států. Na severu je chráněné pohořím Taurus, na jihu Středozemním mořem. Vznikla tam velmi specifická uzavřená kultura. Tamní obyvatelé nepřijímali nikoho zvenčí, měli dokonce své písmo.
 
 
Nástěnné fresky v kostele sv. Mikuláše v Demre.  Svatý Mikuláš je jeden z nejvýznamnějších svatých pro ortodoxní církev. 
 
Samos je řecký ostrov 
 
 
Hrobka sv. Mikuláše v Demre
 
 Bazilika s krásnými nástěnnými freskami sice dodnes pod svou střechou ukrývá jeho hrobku, ta je ale prázdná. V 11. století hrobku vybrala skupina italských obchodníků, která se obávala jejího zničení Araby. A tak jsou ostatky svatého Mikuláše uloženy v italském městě Bari.

O Svatém Mikuláši koluje několik legend, které jsou důkazem o jeho dobré duši. Jedna pověst říká, že velice chudý muž poslal své tři dcery do tehdejšího nevěstince za účelem výdělku. Dcery se samozřejmě bránily, ale nezbývalo jim nic jiného, než poslechnout svého otce. Jakmile se to Mikuláš dozvěděl, ihned zakročil. Všem třem dívkám dal tři měšce se zlaťáky a vysvobodil je tak z jejich nepříjemné povinnosti prostituce.

Legend a pověstí kolem Svatého Mikuláše je mnoho. Všechny jsou ale vždy založené na tom, že svým činem Mikuláš obdaroval druhé. Z tohoto důvodu je již po několik století zažité, že Mikuláš, který navštěvuje rodiny, vždy obdaruje děti nějakou drobností.

Mikulášský dárek pro Vás -  můžete si přečíst povídku  "Svatý Mikuláš" z roku 1884, která má své kouzlo - klikněte ZDE

Jaká je mikulášská tradice a kdo chodí s Mikulášem?

Mikulášská nadílka se v českých zemích objevila už ve 14. století. Základ celé tradice zůstal po mnoho let stejný. V předvečer svátku Svatého Mikuláše obchází Mikuláš všechny domy a obdarovává děti. V minulosti doprovázel Mikuláše obecní policista. Později ho však vystřídal čert a anděl.

Anděl je symbolem dobra a lásky. Jeho úkolem je chránit děti před čertem a pomáhat jim. Anděl má většinou košík, kde je pro děti za odměnu nachystaná nadílka. Většinou je to ovoce, sladkosti, adventní kalendář nebo nějaká malá hračka. Pro výstrahu je v nadílce skoro vždy také brambora nebo uhlí od čerta. Myslím, že v současné době by hodně domácností rádo sáhlo po bramborách  nebo uhlí na topení. To by byl "trest", viďte? 😃

Mikuláš s sebou mívá nebeskou knihu, kde je o dětech vše zapsáno. Z knihy přečte to, jak děti zlobí nebo jak jsou naopak hodné. Objeví se zde vždy nějaká pochvala, ale také výtka. Aby to pro děti nebylo tak jednoduché, musí vždy říct Mikuláši nějakou básničku nebo písničku. Teprve potom je může anděl obdarovat.

Co mít v mikulášském balíčku?

V obchodech můžete koupit připravený balíček, ve kterém najdete mnoho sladkých pamlsků - čokoláda, figurky, tyčinky atd. Některé jsou menší, některé větší. Můžete si však sestavit i vlastní nadílku, do které dáte například ovoce, figurky, perník, bonbóny, kinder vajíčko, cukroví, medové perníčky, sušené ovoce atd. Záleží, zda ho chcete mít spíše sladký, zdravý nebo podle toho, co mají vaše děti rády.

Pár jednoduchých básniček pro Mikuláše:

  • Kdo to klepe? Bílý pán. Mikuláš dnes přišel k nám. Anděl a čert přišli s ním, zjistit, jestli nezlobím.
  • Kde se vzal, tu se vzal, Mikuláš pod okny stál. V ruce velkou berličku, na hlavě měl čepičku.  Z bílých vousů teplý šál, takhle, děti, vypadal!
  • Mikuláši, přijď dnes k nám, písničku ti zazpívám, přines prosím trochu dobrot, můžeš je dát třeba do bot. Dáváš dárky pro radost, pro každého máš jich dost.
  • Mikuláši, Mikuláši, neber sebou čerty radši, vezmi sebou anděly, ti nám něco nadělí. Čert nosí pytel a metlu, myslí si, že se ho leknu. Dělá na mě bububu a já se ho bát nebudu.
  • Už se chýlí další rok, zbývá jenom malý krok, dáme talíř na náš práh, bude plný, žádný strach!
    Čertům zvonky znějí tmou, Mikuláš jde s nadílkou.
  • Mikuláši, Mikuláši – proč mě dneska čerti straší?! Já nezlobím maminku – jenom někdy chvilinku… a pak běžím dát jí pusu – a pak tiše bez rámusu – jdu si s tátou hrát nebo klidně spát…
  •  

Josef Lada, Mikuláš, čert a anděl : „Obraz pochází z roku 1944, takže z hodně pochmurné doby, ale na tom námětu to vůbec není poznat. Je zvláštní i svým rozměrem, protože jsou známé jenom dva stejně veliké kvaše tohoto autora s podobným námětem. Na první dražbě aukční síně Dorotheum dal kupec za tento kvaš milion a dvacet tisíc Kč."

Mikulášská tradice v zahraničí

Stejné nebo velmi podobné mikulášské oslavy můžeme vidět téměř po celé Evropě. V Americe se postupem času Mikuláš změnil na Santa Clause a provází děti celým prosincem. Vidět ho můžete na ulici, v obchodních centrech, prostě všude. Žije na severním pólu, má manželku a soby se sáněmi. Děti mu chystají ke krbům mléko, sušenky a mrkev pro soby. Nadílka přichází až 25. prosince ráno. Je to tedy obdoba našeho Ježíška.

V Polsku probíhá mikulášská nadílka v noci z 5. na 6. prosince. Děti dostanou dáreček od Mikolaje pod polštář nebo do velké ponožky. Mikolaje nedoprovází čert a ani anděl. Můžete ho vidět pouze se Sněhovou vločkou.

Perníčky a velké dětské průvody se svíčkami můžete na Mikuláše spatřit ve Francii. Tamní Saint Nicholas chodí v doprovodu s řezníkem. Řezník ho musí doprovázet za trest. Podle legendy totiž unášel a vraždil děti, a proto ho Mikuláš potrestal tak, že ho poslal do podzemí fárat uhlí. Když se řezník jednou za rok podívá znovu na svět, je od uhlí celý špinavý a má s sebou bič.

Vyčištěné boty pod postelí nebo za oknem najdete na Mikuláše v Rumunsku nebo Maďarsku. Právě tady děti dostanou dáreček za čistou obuv. Ty zlobivé děti dostanou jenom hromádku klacků.

Sinterklaas je obdoba našeho Mikuláše v Nizozemsku a Belgii. Tady začíná mikulášská tradice už 11. listopadu, kdy tamní Mikuláš přijíždí lodí ze Španělska. S sebou veze pomeranče a granátová jablíčka. Vítají ho davy lidí. Mikuláš jede na koni a přichází s ním Černý Petr, který má jutový pytel na ty nejzlobivější děti. Až do 5. prosince navštěvuje Mikuláš děti po školách, nemocnicích a dětských domovech. Teprve po těchto návštěvách se dostává domů k dětem, které mu na oplátku nachystaly boty se senem a mrkví pro jeho koně.  

    Omalovánka

Čertovská

Čerte, čerte, čertisko,
špinavé máš vousisko,
dlouhý ocas, ostré rohy
a kopyto místo nohy.


Zdroj: blesk.cz, irozhlas.cz, bilevanoce.cz, bystre-deti.cz, rozhlas.cz

11 komentářů:

  1. Klubové Mikulášské posezení nás čeká. Na domácí posezení s vnuky s očekáváním Mikuláše, certa a anděla s úsměvem nyní vzpomínáme.
    Hanko, přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mikulášské posezení může být pěkné, my jsme měli jen v užším kroužku. Jsem zvědavá, jestli letos uvidím aspoň z okna nějaké "trojice" chodit.
      Děkuji a aspoň nějaký perník nebo cukrovíčko si na Mikuláše dejte. 😉

      Vymazat
  2. Hani,ráda jsem si početla.Tato tradice se u nás drží.V dětství k nám chodil Mikuláš,chodil k našim dětem i vnoučatům.Mikuláš chodí na můj svátek a tak se to vždy spojilo.Teď už jsou vnoučata velká a tak jsme se sešli celá rodina už včera.A další příjemná setkání mě čekají.Mám také dvě kamarádky Jitky..A jak píšeš legrace musí být.Nemám ráda škarohlídy.
    Měj hezkou druhou adventní neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, Jituš, že i vnoučata na ty Mikuláše v dětství ráda vzpomínají. A proč ne i teď, já pro podobné legrácky fakt jsem. ☺
      Děkuji a i Tobě přeji příjemnou druhou adventní neděli.

      Vymazat
  3. Opět perfektně zpracované velmi aktuální téma. Pytlíčku už mám nachystané :o)
    Samos, Demre - místa, kaž bych se ráda podívala a nejen kvůli sv. Mikulášovi...
    Haničko, měj příjemnou adventní neděli. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, za pochvalu. Takové téma je nakonec i poučné a proč o takových, dnes turistických místech, něco nevědět. Přeji, aby Tvé mikulášské pytlíčky měly úspěch, o čemž nepochybuji 😉.
      Mějte i u vás pohodovou adventní neděli.

      Vymazat
  4. Hanko, opět pěkný článek. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Hani, hezky jsem si u Tebe početla. Já jsem vnučkám už nadělila včera a dnes. Když byli synové malí, chodili jsme s nimi ke švagrovi, kde se sešla celá širší rodina, plno dětí a společně jsme čekali na příchod Mikuláše, to byl právě švagr a jeho kamarád byl čert. Měli krásné převleky, švagr coby Mikuláš měl půjčené roucho od faráře, beru se zvonečkem a vůbec to vždycky bylo moc fajn, jak jsme se sešli, popovídali, něco pojedli, děti si hrály. Moc rádi na to všichni vzpomínáme. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Opravuji - berlu od faráře... Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za krásný příspěvek, to se krásně čte. Tohle jsem nezažila, tak podobnými zážitky nemohu sloužit, ale je vidět, že máte v rodině pěkné vztahy a dětem jste to připravovali moc hezky. Asi i proto se teď máš k vnučkám a já Ti jen přeji, aby i ony si to pamatovaly i v dospělosti. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...