Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 4. ledna 2023

Charlotte Brontëová: Jana Eyrová (poslech). Čte Marta Vančurová

 

„Jana Eyrová“ je slavný, klasický román anglické literatury, známý též pod názvem „Sirotek lowoodský“, příběh osudové lásky Jany Eyrové a Edwarda Rochestera a současné i historie citového a intelektuálního osvobození ženy viktoriánské doby.

Autorka v tomto románu z roku 1847 čerpá z vlastních zkušeností, zachycuje v něm své neveselé dětství i postavení ženy v tehdejší Anglii. Vydala ho pod pseudonymem Currer Bell, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.

Charlotte Brontëová: Slavná britská spisovatelka, její rodina a dílo 

Portrét Charlotty Brontëové 

Jana Eyrová byla dcerou chudého pastora a ženy z dobře situované rodiny, kterou otec Reed vydědil za to, že si nevybrala bohatého ženicha. Oba rodiče jí jako malé holčičce zemřeli na tyfus. Pětiletého sirotka se ujala jediná příbuzná, teta paní Reedová, která slíbila svému manželovi – bratrovi Janiny matky – než zemřel, že se o malou Janu postará. Přivezla ji do rodinného sídla Gateshead, kde už měla tři své děti – dvě děvčátka a jednoho chlapce. Ať Jana dělala cokoli, nikdy se to tetě nelíbilo a nikdy se jí nezavděčila. Její děti Janu šikanovaly, děvčátka jí opovrhovala a Jan trápil Janu nejen duševně, ale i fyzicky. Leckdy ji uhodil, když se nikdo nedíval, bral jí její oblíbené věci, žaloval a donášel. Jednoho dne to Jana nevydržela, a když jí Jan sebral i oblíbenou knihu a uhodil ji, vrhla se na něho. Přivolaná teta vzala Janu a odvedla ji do pokoje svého zemřelého manžela, kde ji na noc zamkla. Pro Janu byl pokoj plný děsu a strachu, měla hrůzu ze tmy a zdálo se jí, že tam je duch mrtvého pana Reeda. Zhroutila se a omdlela, našla ji služebná Bětuše. Byl přivolán lékárník, který radil změnu prostředí. Teta Reedová se po této zkušenosti rozhodla, že Janu ihned pošle do nějaké vzdálené internátní školy, aby se jí navždy zbavila. Jakmile se malá Jana z nervového zhroucení uzdravila, poslali ji do školy v Lowoodu ... Poslouchejte.

 https://img-cloud.megaknihy.cz/329461-large/222a7b324ee24519a529b808f76aa667/jana-eyrova.jpg

Čte: Marta Vančurová
Napsala: Charlotte Brontëová
Překlad: Jarmila Fastrová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1997
 
 Titulní strana původní publikace Jane Eyre, včetně Brontëova pseudonymu „Currer Bell“.
Jane Eyre je román anglické spisovatelky Charlotte Brontëové. Byl vydán pod jejím pseudonymem „Currer Bell“ dne 16. října 1847 společností Smith, Elder & Co. of London.  
Zdroj: dvojka.rozhlas.cz, Wikipedie

6 komentářů:

  1. Ahoj Hani román Jana Eyrová je moje oblíbená knížka z mládí, mám ji v knihovně. Nějaký díl s Martou Vančurova si určitě poslechnu, líbila se mi moc česká adaptace díla právě s Martou Vančurovou a Janem Kačerem v černobílé verzi. Je tam nádherná i hudba Vadima Petrova. Hezký den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, hezky jsi to napsala. Já jsem tu knihu také kdysi četla, ale bylo to z knihovny. Také budu poslouchat po kapitolách. Myslím, že Jana Eyrová má hodně příznivců, tak ať se Ti to líbí.
      Také Ti přeji hezký tříkrálový den. ☺

      Vymazat
  2. Ach, tohle jsem četla před mnoha a mnoha lety... Ráda si poslechnu přednes paní Vančurové.
    Děkuji a zdravím. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, Helenko, také vzpomínáš jako my s Lenkou ☺. Já jsem si už počáteční kapitoly vyslechla a myslím, že vybrali pro tuto knihu "vhodnou" herečku.
      Přeji, aby se Ti poslech líbil, ještě to bude dost dlouho dostupné. ☺

      Vymazat
  3. Hani,hned dávám echo kamarádce. Sama si s radostí zpříjemnim pozdní odpoledne poslechem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti, tady to slouží všem zájemcům o poslech až do vypršení autorských práv.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Pozoruhodné ženy: Helena Voldanová a Zelený čtvrtek

Dnešní článek je ke Dni učitelů, který se připomíná v den narození Jana Ámose Komenského. Všem, kteří tomuto nelehkému povolání zasvětili sv...