Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 5. ledna 2023

Dnešní výročí: Rössler-Ořovský sjel na lyžích Václavák

 

Rok 1887 je z našeho pohledu hodně vzdálený. Je to doba našich pradědečků a prababiček. Lidé byli zvyklí na dost odlišný způsob života. V tomto roce v Písku a v Jindřichově Hradci bylo uvedeno do provozu první české veřejné elektrické celoměstské osvětlení. Do té doby se všude svítilo plynovými lampami. Ovšem také hned v lednu začala výstavba základů Eiffelovy věže v Paříži. V únoru téhož roku postihlo Evropu velké zemětřesení, konkrétně oblast francouzské riviéry, kterou možná znáte z dovolené, kde zahynulo několik set lidí. 

Abychom si tento rok přiblížili podle osobností,  je to rok narození např. malířů Josefa Čapka nebo Josefa Lady, také spisovatelky Marie Wagnerové, roz. Černé, která psala pod pseudonymem Felix Háj a je autorkou známé knihy Školák Kája Mařík. Lidé tehdy narození ještě netušili, čeho se v následujících letech dožijí a určitě tam bylo horších událostí plno. Svět byl v pohybu. 

Ovšem v pohybu - a to velkém, byl i člověk, kterého chci dnes představit. Jaký on žil aktivní život, co všechno dokázal a kolik lidí o něm dnes ví?? Například lyžaři. Kdo ví, že on byl první, kdo představil veřejné použití lyží v Česku! Josef Rössler-Ořovský sjel na lyžích Václavské náměstí.

"Štramák" na fotografii je pan Josef Rössler-Ořovský. Byl křtěný jako Josef Ludvík, narodil se 30. června 1869 v Praze, zemřel 17. ledna 1933, takže v tomto měsíci bude mít 90. výročí úmrtí.

Patří dodnes k největším postavám českého sportu. Má zásluhy na zavedení řady sportů v českých zemích. Spolupracoval při zakládání četných sportovních klubů a sportovních svazů. Byl především výborným veslařem, ale byl činný i v rychlobruslení, v ledním hokeji, tenise, jachtingu, lehké i těžké atletice, fotbalu a kanoistice.

Byl také vynikající diplomat, (hovořil několika jazyky) a hlavně díky jeho úsilí (spolu s Jiřím Guthem-Jarkovským) se čeští sportovci zúčastnili letních olympijských her 1912 ve Stockholmu jako samostatná země. 

Dne 13. března 1887 uspořádal jedny z vůbec prvních atletických závodů. Jako student měl sport zakázán, proto si vytvořil pseudonym Ořovský. Rössl je německy oř.

V roce 1887 dostal z Norska brusle a dva páry lyží. Je to trochu úsměvné, protože lyže objednal v podstatě omylem, neboť když si psal o ceník bruslí, připsal pod jméno „Bruslařský klub Praha“. To si v Norsku vyložili jako Bruslar ski klub – Bruslarův lyžařský klub – a ke katalogu bruslí přiložili i nabídku lyží. 😃 Lyže vyzkoušeli se svým bratrem v noci z 5. na 6. ledna 1887 na Václavském náměstí.

21. listopadu 1887 Rössler-Ořovský založil ski-klub. Jednalo se o první lyžařský klub v Evropě mimo území Skandinávie. 

 

Dne 29. března 1896 řídil první derby Sparta–Slavia, ke kterému též přeložil první fotbalová pravidla. Tak by mě zajímalo, jestli skalní fandové těchto pražských klubů vůbec jméno "Rössler-Ořovský" znají? 😉

Po vzoru vodních skautů, se kterými se setkal ve Stockholmu, založil v Praze první český oddíl vodních skautů a položil tak základ českému vodnímu skautingu. V letech 1908 až 1912 se zasloužil o propagaci a zavedení kanadských „canoes“ v Čechách a tím položil základ pro rozvoj vodní turistiky. Roku 1913 spoluzaložil Svaz kanoistů království Českého.

 

V roce 1917 byl zvolen starostou Junáka – českého skauta, později vykonával funkci místostarosty Svazu skautů a reprezentoval český skauting v zahraničí. Na mezinárodním skautském výboru prosadil posunutí termínů světových jamboree tak, aby nekolidovaly s olympiádami. V roce 1930 byl oceněn nejvyšším skautským vyznamenáním, Řádem stříbrného vlka.

V říjnu 1918, při vzniku republiky organizoval a řídil Skautskou poštu, která zajišťovala kurýrní službu mezi vznikajícími státními orgány. 


Myšlenka na zřízení Skautské pošty se zrodila v jeho hlavě ještě před vyhlášením samostatného státu.  Při organizaci pošty také skauti přešli od dřívějšího vykání k tykání a zavedli oslovení „sestro“ a „bratře“. Realizoval ji totiž 20. října 1918, když objednal prostřednictvím M. Knappa u firmy Kolmann na Vinohradech tisk skautských známek. Měly nominální hodnoty 10 haléřů (modrá) a 20 haléřů (červená). Dnes jsou ceněným sběratelským kouskem. Rössler-Ořovský byl totiž také vášnivým filatelistou a členem nejstaršího českého filatelistického klubu, jímž byl roku 1887 založený Český klub filatelistů.

Tento "všeuměl" zemřel v 63 letech a je pohřben na Vyšehradském hřbitově v Praze.

 

 
 
 
 
 
 
 
Zdroj: Wikipedie

9 komentářů:

  1. Hani, opět jsem se dozvěděla něco nového.
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Helenko, to je také jeden z cílů, o co mi na blogu jde. ☺
      Přeji úspěšný tříkrálový den.

      Vymazat
  2. Hani to je zase zajímavé čtení. Přeji Ti krásný zbytek dne. Nakukuji jen na mobilu. Máme v domě poruchu internetu a čekáme na technika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, ta porucha na internetu je dost nepříjemná, dovedu si představit. Hodně záleží na tom, od koho internet máte. Přeji, ať se to brzy vyřeší. ☺

      Vymazat
  3. To je zajímavé čtení,o tom pánovi jsem vůbec nevěděla.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já si myslím, že těch, kdo o něm nemají potuchy, je hodně. Přitom to musel být velmi šikovný člověk, kolik toho za svůj život stihl, jak naši "republiku" proslavil, i když mnohé bylo ještě na sklonku monarchie.
      Děkuji a přeji hezký tříkrálový den. ☺

      Vymazat
  4. Hani, zdravím. Tak to vůbec neznám, ráda jsem si početla. Hani psala jsem Ti komentář k Janě Eyrové, ale zmizel fuč koukni se do správcovství do spamů, jestli tam není... Hezký víkend přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Hanko, opět zajímavé informace 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Marti, chci tady připomínat lidi nebo události, aby nezapadly v zapomnění. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Ostrava - místa netypická, přesto zajímavá

Každé město má na svém katastru místa, která při pohledu na mapu jsou "město", ale vypadá to tam jako na vesnici. Asi je to proces...