Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 4. února 2023

Štítná žláza nebolí, ale může být nebezpečná

 

Cítíte se unavení a přibíráte? Na vině může být štítná žláza. Je  to nezastupitelný orgán v hormonálním systému.

Štítná žláza je drobný orgán umístěný nad hrudní kostí v oblasti hrtanu. Je složena ze dvou laloků a tvarem připomíná motýla. Vylučuje hormony, které mají zásadní vliv na náš metabolismus. Ovlivňuje, jak tělo zpracuje přijímané tuky i cukry, kolik má energie, kolik umí vyrobit tepla a jak hospodaří s kyslíkem.

Je patrné, že když štítná žláza funguje špatně, na našem organismu a kvalitě života se to zřetelně projeví. V zásadě rozlišujeme dva základní typy problémů se štítnou žlázou: sníženou funkci neboli hypotyreózu, a naopak zvýšenou produkci hormonů neboli hypertyreózu.

Nemoc štítné žlázy může spustit depresi - klikni ZDE

Snížená funkce štítné žlázy je většinou spojená s únavou, stavy letargie a deprese. Člověk si připadá bez energie a nemá vůli cokoli dělat. Právě u lidí, kteří trpí depresí, by měli lékaři prověřit také stav štítné žlázy, protože zhoršení psychického stavu může mít na svědomí i tento orgán. K dalším příznakům hypotyreózy patří neopodstatněné přibývání na váze, zimomřivost a také zácpa. Dále se mohou objevit otoky nebo bolesti kloubů.

Některým pacientům se špatně fungující štítnou žlázou se může tento orgán zvětšit, a to i dost výrazně, a na krku se jim objeví takzvané vole nebo jinak řečeno struma. V minulosti se tento problém vyskytoval především u obyvatel vnitrozemí, kteří neměli v potravě dostatek jódu.

Potíže způsobené špatnou funkčností štítné žlázy jsou nějakou dobu latentní a nepůsobí větší problémy. Často se v počátku jedná pouze o vleklou únavu nebo rychlé změny váhy. Z neléčeného onemocnění štítné žlázy ale může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu. Pro zdravou funkci štítné žlázy je potřeba především dostatek jódu v potravě.

https://slideplayer.cz/slide/6060398/19/images/4/%C5%A0t%C3%ADtn%C3%A1+%C5%BEl%C3%A1za+%28glandula+thyroidea%29%3A.jpg

Hormon tyroxin, který štítná žláza vytváří, výrazně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. A pokud ho při nízké funkci není dostatek, nervová soustava se u dítěte nerozvine tak jak má. Štítná žláza ale může způsobit velké komplikace i dospělým. Je to totiž nezastupitelný orgán v našem hormonálním systému. Problémy štítné žlázy v primárním stadiu probíhají velmi latentně. Nemocný zpočátku může pociťovat pouze zvýšenou únavu nebo naopak hyperaktivitu, a často se na možné souvislosti se štítnou žlázou ani nepomyslí.

Hladina hormonu tyroxin udává charakter onemocnění

Onemocnění štítné žlázy se projevuje především její sníženou nebo zvýšenou funkcí. Při snížené funkci je postižený pacient vlekle unavený, má suchou kůži, přibírá na váze, je zimomřivý, spavý, unavený a zpomalený. Snížená funkce vzniká při nedostatku hormonu štítné žlázy zvaném tyroxin. Při zvýšené funkci je to naopak. Postižený pacient je rychlý, akční, málo spí, může mít bušení srdce, je rozlítaný, roztěkaný, nesoustředí se.

Pokud se vyskytnou podobné zdravotní komplikace, je na místě zajít co nejdříve ke svému praktickému lékaři. Vyšetření štítné žlázy se skládá z odběru krve, která se dále odešle na testy zaměřené na funkčnost štítné žlázy. Pokud je nález pozitivní, pacient je vyšetřen i na endokrinologii, kde se doplní sonografické vyšetření. Problémy mohou totiž vzniknout i uzlíky na žláze nebo rakovinou.

Pro správnou funkci štítné žlázy je velmi důležitý jód

Hlavní příčina špatné funkce štítné žlázy ale nejčastěji bývá nízká hladina jódu v potravě. Jód je totiž základní kámen pro tvorbu hormonu tyroxin. A pokud je malá nabídka jódu v potravě, tyroxin se nemůže tvořit v dostatečném množství a může způsobit výrazné onemocnění štítné žlázy. Často právě sníženou funkcí trpí lidé na horách, kde bývá jódu nedostatek. Ovšem rozhodně není rozumné z důvodu prevence jód užívat ve větších dávkách. Tím si můžeme sami funkci žlázy vychýlit. I zde se vyplatí dodržovat vyváženou stravu, případně kupovat jodizovanou sůl.

Problémy se štítnou žlázou nezanedbejte

Léčba je dlouhodobá a nelze se obejít bez medikamentózní léčby. Při snížené funkci se dlouhodobě formou léků podává hormon tyroxin. Štítná žláza se potom musí pravidelně kontrolovat a bohužel léčba je dlouhodobá. Obzvláště pokud problémy se štítnou žlázou vzniknou na podkladě autoimunitního onemocnění, jedná se o celoživotní problém, který je nutné pravidelně hlídat. Ale disfunkci štítné žlázy mohou způsobit i některé léky, které dlouhodobě užíváme, stres nebo dědičné dispozice.

Počáteční onemocnění štítné žlázy nezanedbejte. Z neléčeného onemocnění štítné žlázy může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu.

Z bylin pomáhá jeřáb aronie nebo jmelí

Se správným fungováním štítné žlázy mohou pomoci také bylinky. „Gemmoterapeutikum z černého jeřábu aronie působí jako účinný regulátor štítné žlázy, a to oběma směry – zvyšuje i snižuje. Podporuje práci srdce jako mírný kardiostimulátor a příznivě ovlivňuje pevnost a neprostupnost cévních stěn. Působí antiskleroticky a vylučuje přebytek nežádoucích solí z organismu. Celkově organismus posiluje. Rozchodnice růžová – zlatý kořen je v podobě gemmoterapeutika pomocný prostředek pro aktivizaci štítné žlázy. Zároveň urychluje rekonvalescenci po těžkých chorobách, odstraňuje únavu, stimuluje imunitní systém, zlepšuje paměť a odstraňuje předrážděnost,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

zdroj: region.rozhlas.cz, byliny-nadeje.cz, denik.cz

12 komentářů:

  1. Jak jsi věděla, že bych si zrovna tohle měla dnes přečíst? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadlo mě tohle téma zařadit, protože si myslím, že dost lidí na to trpí a někteří o tom ani nevědí, z čeho jejich problémy plynou.

      Vymazat
  2. Hani to je zajímavý článek. Nám tady dost lékařů kvůli štítné žláze přidává jódidové tabety, protože je tu na mnoha místech zvýšený výskyt radonu a starousedlíci mívali strumu (říkali tomu "vole") a mnoho se jich právě proto muselo podrobovat operaci, aby se této nevzhledné části štítné žlázy , zbavili. Děkuji Ti a přeji Ti krásný večer a nádhernou, a snad už konečně i sluníčkovou, neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela chápu, Jari, co píšeš. Strumu neboli vole znám od dětství, měla to teta od mé kmotřenky na Valašsku, kam jsem jezdila na prázdniny. Mám dojem, že oni si tehdy mysleli, že ona to má od trávnice, velká plachta (v rozích našité popruhy) se naplnila trávou nebo senem, pak to svázali a nosili na zádech z pole domů. Ono to asi tlačilo na krk, ale podle mne měla něco se štítnou žlázou, druzí to tam neměli.
      Kvůli nedostatku jódu v potravě se jód přidává do soli. Před lety byla i reklamní kampaň v televizi, kde doporučovali nějaký přípravek pro děti, že prý nedostatek jódu může mít vliv na mentální vývoj dítěte. Ale jestli je to skutečně pravda, nevím.
      Děkuji za krásné přání, už mohu říct, že víkend moc nádherný nebyl, foukalo i sněžilo a neděle určitě sluníčková nebyla. Ale aspoň je možnost, že člověk něco užitečného udělá doma. ☺
      Měj se moc hezky.

      Vymazat
  3. Nemocemi štítné žlázy trpí u nás ve městě hodně žen.Říká se,že jsme byly ozářené výbuchem na Vesecku,kde měla sovětská posádka uskladněné rakety.V 68 kasárna obsadily "spřátelené armády".Já se léčím na endokrinologii kvůli velkému uzlu na levém laloku.Beru léky,aby se nezvětšoval,ale hormony mám v pořádku.Léky beru 4 roky a od té doby nesnáším horko.Štítná žláza je velmi důležitá a ovlivňuje hodně věcí.
    Hani,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, záleží na tom, jestli ten výbuch obsahoval "něco", co štítnou žlázu ovlivnilo. Zkusila jsem něco vyhledat, protože váš kraj neznám. Ruská posádka byla např. v Bruntále, v Rokytnici v Orl. horách a také ve Frenštátě, to jsme měli myslím, nejblíže. Také u Prachatic něco bylo. Štítná žláza dovede hodně potrápit, měla jsem kamarádku, kterou jsem vlastně podědila po mamince. Byla to moc šikovná ženština, ale postavou á la Helena Růžičková, ona musela mít nejméně 160 kg (jen můj odhad). Byla na operaci štítné žlázy, zdálo se vše OK, ale zemřela v nedožitých 53 letech. Stále na ni vzpomínám.
      Zkopírovala jsem: V Turnově byla dislokována posádka 185. raketové brigády střední skupiny sovětských vojsk. Disponovala mobilním odpalovacím zařízením s raketami s doletem kolem 300 kilometrů. Raketová základna byla na Vesecku, střelnice v Ohrazenicích, velitelství v dnešním hotelu Karel IV. Cílem možného raketového útoku mělo být západní Německo, doprava jaderných hlavic do Turnova z nedaleých Milovic neměla trvat déle než 30 minut.

      Sovětská posádka v Turnově využívala 55 budov a objektů, svobodně zvoleným zástupcům města byl umožněn vstup do vojenských prostor až v únoru 1990.
      Děkuji za zajímavý komentář, hodně konkrétní, přeji pohodový nový týden. ☺

      Vymazat
  4. Taky znám pár žen, které nemají štítnou žlázu úplně v pořádku, bez léčení to je zjevně značný problém.
    Jen zírám na to, co píše Jitka - takové omlouvám se za to slovo - prasárny se do Rudého práva fakt nedostaly.
    Přeji příjemnou neděli, Hani. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak vidět, je to dost rozšířený problém, já to tušila. Možná nebydlíš tak daleko od uvedené události, je to rok 1983, to bych si mohla pamatovat, ale opravdu ne. Tak pokračuji v tom, co jsem vložila Jitce:
      Do paměti obyvatel Turnova se pobyt sovětské vojenské posádky zapsal nejvíce výbuchem na raketové základně Vesecko 5. května 1983. Zřejmě se jednalo o explozi paliva do rakety nebo média pro chlazení paliva do raket. K události došlo po výpadku elektrického proudu.
      Jde o to, co to palivo do raket obsahovalo, to dnes těžko někdo určí... Ale je dobré aspoň vědět.
      Děkuji a přeji bezva nový týden. ☺

      Vymazat
  5. Děkuji. Je dobré si občas připomenout, že o sebe musíme dbát a zajímat se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Maruš, článek je spíše osvětový, ale jak vidět, reakce jsou zcela konkrétní. Hlavně zdraví, to přeji nám oběma. ♪♪

      Vymazat
  6. Ahoj Hani, také mám kolem sebe několik známých, které se léčí se štítnou žlázu a opravdu to není sranda. Měj se dobře, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Leni, díky za zprávu, je vidět, že tohle onemocnění je dost rozšířené, a buďme rádi, pokud tím netrpíme.
      Děkuji a také se měj co nejlépe. ♥

      Vymazat

Toulky českou minulostí

27. březen nenudil - tkaničky, Karlštejn až k písni M. Kubišové

J sou dny, na které se nezapomíná. Každý den se něco děje. Někdy vás to poznamená, jindy se stane něco, o čem se ani nedovíte, přitom to  mů...