Velikonoční beránek! Moc se mi jako dítěti líbil, možná i proto, že u nás se v dětství nepekl. Bábovku nebo srnčí hřbet mamka pekla běžně, ale formu na beránka neměla. To až hodně později. K mým vzpomínkám patří i to, že když jsme jezdili na Velikonoce na hřbitovy, vždy jsem z autobusu pozorovala okna domů, která byla vyzdobena beránky, jen si vybrat 😎. Dokonce vím o paní, která pekla beránky dva. Toho na vystavení za okno měla z obyčejného těsta, šlo jen o parádu, kterou pak nadrobila slepicím. Pro rodinu měla z lepšího těsta. Měli jste někdy beránka za oknem?
Proč se peče beránek?
Měli bychom to vědět, protože je to jeden z nejrozšířenějších symbolů velikonočních svátků u nás. Je to vlastně židovská tradice a symbolizuje Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanství beránek symbolizuje památku na Ježíše Krista, který byl jako nevinný, čistý a poslušný beránek obětován a jeho krev ochránila pokřtěné od hříchů. Tak je to vykládáno. Je to symbol: Pastýř se stará o ovečky, krmí je a také stříhá. Ovce plně závisí na péči pastýře, podobně člověk spočívá podle židovské víry v rukou Božích. Izraelité na Velikonoce slavili Hod beránka, pojídali tedy skopovou pečeni, aby si připomněli své vysvobození z mnohaletého egyptského zajetí.
Beránek je také symbolem všech mláďat, představuje počátek
nového života a také jara probuzeného po dlouhé zimě, koloběhu života a
zázraku stvoření.
V dnešní době už lidé příliš nepřemýšlejí nad původem jednotlivých
symbolů. Beránka vnímají spíše už jen jako „značku“ Velikonoc, podobně
jako vánočku na Vánoce.
Podle historických tradic by měl beránek zdobit každý velikonoční stůl.
Beránek jako obřadní pokrm je znám už od středověku. Nevíme ale, jestli se jedlo přímo beránčí maso, které si jen málokdo mohl dovolit, nebo jen pečivo v podobě beránka. Dnes velikonočního beránka pečeme například z tvarohového těsta a zdobíme mašlí. Podle historických tradic by měl zdobit každý velikonoční stůl
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-symboly?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Blížící se Velikonoce připomenu několika recepty. Bábovkových nebo beránkových těst existuje bezpočet. Velikonočního beránka můžete péct z jakéhokoliv těsta, hlavní je, abyste měli formu. V dnešní době je forma na beránka běžně k zakoupení, viděla jsem ji v Globusu i v Kauflandu.
Pekaři rozlišují základní dva druhy beránků – ty ze šlehaných hmot a beránky biskupské. Biskupský je tužší, je v něm hodně rozinek, může obsahovat i oříšky, proslazované ovoce. Šlehaná hmota je měkčí a nadýchanější, blíží se spíše k piškotu.
Zatímco beránek z biskupského těsta je politý čokoládou vždycky, u pečiva ze šlehaného těsta máme možnost volby. Buď zvolit polevu z bílé, nebo tmavé čokolády. Třetí možnost: výrobek bez polevy. Záleží jen na každém, jaké chutě upřednostňuje. Biskupský má delší trvanlivost.
Pokud byste chtěli, aby váš beránek byl spíše křehký a vláčný, pak byste se mohli rozhodnout pro beránka z tvarohového těsta. Důležité je odhadnout množství těsta na formu, kterou doma máme. Já mám formu větší, dělám více těsta a pokud zbude, použiji malinkou formu na bábovku ze skla Simax.
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Pět receptů na velikonočního beránka/barančeka 😉:
Jak vymazat a vysypat formu na beránka je na videu:
1. Beránek z tvarohového těsta
Postup:
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Vyzkoušíme špejlí. Po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme mašlí.
Suroviny:
200 g moučkového cukru
2 ks vejce
5 ks žloutků
citronová šťáva
vanilkový cukr
300 g hrubé mouky
5 ks bílků
Na vymazání formy
30 g másla
30 g hrubé mouky
Více na https://prozeny.blesk.cz/vlacny-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi pětačtyřicet minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.
Více na https://prozeny.blesk.cz/tvarohovy-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copyP
Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Do směsi přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě asi pětačtyřicet minut. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.
Více na https://prozeny.blesk.cz/tvarohovy-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
250 g másla
250 g cukru krupice
250 g netučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
3 ks vejce
půl pytlíku prášku do pečiva
50 g vlašských jader
citronová kůra
Více na https://prozeny.blesk.cz/tvarohovy-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
2. Hrníčkový beránek - jednoduchý a rychlý
Postup:
1. Vajíčka rozklepněte a žloutky oddělte od bílků.
2. Do mísy prosejte mouku, aby byla nadýchanější. K ní přidejte prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru, která těsto nádherně provoní. Pak přidejte žloutky, mléko a olej. Vše důkladně promíchejte buď ručně nebo kuchyňským robotem.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta.
4. Formu na beránka si důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo třeba i kokosem a těsto do ní nalijte.
5. Pečte v rozpálené troubě na cca 160°C asi hodinu. Zda je upečený, vyzkoušíte špejlí.
6. Vychladlého beránka vyklopte z formy a poprašte moučkovým cukrem. Kolem krku mu uvažte červenou mašli a na oči a čumáček použijte rozinky nebo lentilky.
3. Hrnkový beránek z biskupského těsta:
Název dostal podle biskupského chlebíčku, který se podle toho dá upéct. Příprava je jednoduchá.
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou. Směs zalijeme šlehačkou, ve které jsme rozkvedlali celá vejce a vše pořádně promícháme.
Do směsi vmícháme rozinky, kandované ovoce, ořechy a čokoládu. Promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě 50-55 minut. Upečení vyzkoušíme špejlí. Tento beránek se většinou polévá čokoládovou polevou.
4. Beránek z piškotového těsta:
Je to tradiční recept, který se dá běžně využít i pro bábovky, dortové korpusy nebo rolády. Piškotové těsto je lehké, nadýchané a nejlépe chutná, když ho na závěr jen pocukrujete. Pamatuji si, jak maminka kdysi pekla piškot tak, jak se to naučila v Odborné škole pro ženská povolání: Zvážila vejce a stejně pak navážila mouku a cukr. To je základ. Pokud máte větší formu na beránka, potřebujete více vajec, to je logické.
Postup:
1. Oddělíme si žloutky a bílky. Utřeme prosátý cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou šťávu.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi.
3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, ale záleží na velikosti formy beránka a na troubě.
4. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Beránka nejdříve posypeme cukrem, pak ozdobíme mašlí a očka a čumáček ozdobíme rozinkami, já jsem dávala hřebíček - pěkně to voní.
5. Je tady i jiná varianta: Upečeného beránka můžeme opatrně rozkrojit na tři části (jako dort) a promazat dortovou nebo máslovou náplní, pak polít čokoládou. Při servírování pak vlastně podáváme "dort". Záleží, co komu chutná a jak si s tím chce "vyhrát".
5. Velikonoční beránek podle Romana Pauluse:
Ukáže recept na beránka, který zvládnou i začátečníci, prozradí, jak nejlépe vysypat formu na pečení a hlavně se dozvíme, jak dlouho beránka péct. Suroviny už pravděpodobně máte všechny doma. R. Paulus je odborník a vše je na návodném videu:
2. Beránek z vláčného těsta
3. Beránek z biskupského těsta
4. Piškotový beránek
5. S rumem
Beránek z tvarohového těsta
Velikonočního beránka můžete péct prakticky z jakéhokoliv těsta. Důležité je hlavně mít formu ve tvaru beránka. Pokud si ale potrpíte na beránka, který je křehký a vláčný, pak byste měli rozhodně vyzkoušet beránka z tvarohového těsta.
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
1. Tvarohový beránek
2. Beránek z vláčného těsta
3. Beránek z biskupského těsta
4. Piškotový beránek
5. S rumem
Beránek z tvarohového těsta
Velikonočního beránka můžete péct prakticky z jakéhokoliv těsta. Důležité je hlavně mít formu ve tvaru beránka. Pokud si ale potrpíte na beránka, který je křehký a vláčný, pak byste měli rozhodně vyzkoušet beránka z tvarohového těsta.
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Velikonočního beránka můžete péct prakticky z jakéhokoliv těsta. Důležité je hlavně mít formu ve tvaru beránka. Pokud si ale potrpíte na beránka, který je křehký a vláčný, pak byste měli rozhodně vyzkoušet beránka z tvarohového těsta.
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Velikonočního beránka můžete péct prakticky z jakéhokoliv těsta. Důležité je hlavně mít formu ve tvaru beránka. Pokud si ale potrpíte na beránka, který je křehký a vláčný, pak byste měli rozhodně vyzkoušet beránka z tvarohového těsta.
Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-beranek?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
Prima recepty.nektery možná vyzkouším. Díky a přeji ti krásný den
OdpovědětVymazatNějakého beránka upeč, budete mít radost. Měj se moc hezky, Jari. 😀
VymazatKrásnou formu na beránka mám po tchyni, možná se do některého tvého receptu pustím. Díky ta tipy, zdravím 😀😉
OdpovědětVymazatEvi, ty staré formy jsou už krásné na pohled, přímo historické kousky. Ať se Ti beránek povede. Měj pěkný týden a také zdravím. 👍
VymazatHani, jeden recept lepší než druhý. 👍👍👍 Peču beránka z bílků, které mi zbývají po pečení mazanců a věnce.
OdpovědětVymazatLetos mám ale dilema, v úterý po Velikonocích odjíždíme na 4 dny do Rožmberku, dostali jsme to k Vánocům, tak teď už přemýšlím, co všechno vynechám, aby nám to doma nezůstalo. Vozit jídlo sebou, by bylo "nošením sov do Athén". Původní plán byl jet až v květnu, ale manžel jde na operaci šedého zákalu, takže jsme museli změnit plány.
Měj hezké dny.
Ali, Ty pečeš určitě hodně a dobře. Ten pobyt je výborný dárek, jen aby vám vyšlo počasí, to je v tomto období to hlavní. Možná převezeš akorát něco sladkého, to určitě přijde vhod.
VymazatHlavně však přeji, aby manželovi ta oční operace dopadla dobře, možná pak nebude muset nosit brýle. 👍
Hani, zní to lákavě, ale experimentovat asi nebudu. Peču šlehačkového, vím, že se mi v mé formy po manželově babičce dobře vyklopí. Je to těsto, které vydrží pár dní vláčné. Dokonce jsou roky, že ho nepeču vůbec, protože se nás nesejde dost, aby se všechno snědlo...
OdpovědětVymazatDěkuji za tipy a přeji hezký den. Helena
Je to tak, jak píšeš, Helenko. Většinou máme své osvědčené recepty, tady na těch je výhoda, že se dají použít během roku třeba na srnčí hřbet. My jsme doma pečení celkově omezili, to neznamená, že když mám recepty na blogu, že to vše upeču. 😀
VymazatPřeji Ti, Helenko, úspěšné poslední březnové dny.
Já mám na beránka recept už osvědčený a protože jich dělávám více, jeden je s ořechy, jiný s kakaem a dokonce dám do těsta i kokos zbylý z Vánoc.
OdpovědětVymazatZkušená kuchařka/pekařka má určitě svoje osvědčené recepty. 👍 Máš tedy co dělat, tolik beránků. Já jsem kdysi pekávala dva, ale teta se strýcem jsou už na mráčku, tak dělám jen pro nás.
VymazatPřeji Ti, aby se povedly k plné spokojenosti. ☺
Hani,u nás se bez beránka obejdeme,ale Soldra ta musí být. Možná se pustím do Jidášů. Přeji pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, to chápu, protože šoldra, to je kus uzeného a je to výborné. Já tu šoldru připravím na blog. Pokud budeš jidáše dělat, přeji, aby se povedly a třeba je vyfoť. Přeji příjemný slunečný den, jako je tady. 👍
VymazatHani, to je variant... Formy na beránka mám celkem čtyŕi, dvě staré po mamce a po babičce a pak dvě maličké, nové od kamarádky. Ty mám moc ráda a napeču jich vždycky víc, je to tak jedna porce ke kávě, rozdávám je někdy dětem na koledu a vnučkám. Posílám pozdrav, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, variant jsem zvolila víc, každý si může vybrat to, co mu vyhovuje. Forem máš hodně a ty staré jsou určitě vzácnější, připomínají milované ženy. Já mám dvě formy, letos asi bude ten menší beránek.
VymazatPřeji, ať se Ti pečení povede a máš z toho radost. 👍