Blíží se Velikonoce, které si připomeneme několika recepty. Tento recept může potěšit i koledníky, pokud ještě chodí, nebo děti při velikonoční návštěvě, kdy dostanou nejen malovaná slepičí nebo čokoládová vajíčka. Myslím, že ani dospělí nepohrdnou těmito perníkovými "kraslicemi" podle osvědčeného receptu paní Petry Burianové. Záměrně uveřejňuji autorku receptu, protože tady asi nepochybujeme... Je to sváteční dobrota, po které se doma jen zapráší! Jak jsem viděla, prodává se i plato (podobně jako na muffiny) na pečení těchto vajíček.
Silikonová forma do t. 220°C, vhodná do myčky
Ingredience
Těsto:
500 g | hladké mouky | ||
200 g | vlahého medu | ||
100 g | cukru moučka | ||
100 g | másla | ||
1 | vejce | ||
1/2 lžičky | jedlé sody | ||
2 lžičky | perníkového koření |
Náplň:
200 g | mletých vlašských ořechů | |
200 g | švestkových povidel | |
2 lžíce | rumu |
Na polevu:
čokoládovou | 200 g čokolády a 50 g másla | |
rumovou | 150 g cukru krupice, 2 lžíce vody a 2 lžíce rumu |
Postup
-
Med si opatrně rozpustíme a necháme vychladit. Všechny suroviny na těsto si odvážíme a vypracujeme z nich těsto. Podle potřeby ho můžeme lehce podsypat. Pak ho zabalíme do fólie a necháme do druhého dne při pokojové teplotě. Druhý den z těsta oddělujeme asi 15g kousky a vtlačujeme je do lžíce. Po získání tvaru je ze lžíce vyjmeme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 170 °C asi 12 minut.
-
Po upečení vydlabeme ostrým krátkým nožem lehce vnitřek, aby se nám vešlo více náplně.
-
Náplň si připravíme smícháním povidel a ořechů do potřebné konzistence. Tady velmi záleží na konzistenci povidel. Hustější budou potřebovat ořechů méně a je možné je ještě rozředit trochou rumu. Nádivkou slepujeme vždy dvě půlky upečených vajíček k sobě.
-
Nyní si nachystáme polevy. Rumovou polevu připravíme utřením surovin do hladka. Na čokoládovou polevu rozpustíme nad párou čokoládu s máslem. Slepená vajíčka namáčíme a zdobíme dle fantazie.
Ahoj Hani, plněná vajíčka podle Petry Burianové občas peču. Jen je nedlabu, jen slepím povidly a už nemáčím v čokoládě, je to sladké dost. Jsou výborné, je to zase něco trochu jiného. Měj se dobře, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Ahoj, Leni, díky za to, jak jsi to napsala. 👍 Je fakt, že vydlabovat to není nutné, jde hlavně o množství náplně. To sladké může někomu vadit, já sama, když peču, tak snižuji dávku cukru v receptech. Tyto tvary se na Velikonoce hodně hodí a jsou takovým zpestřením.
VymazatLeni, také se měj co nejlépe. ☺
Hani, další super recept. 👍👍 Vajíčka vypadají úžasně.
OdpovědětVymazatZaujala mně ta silikonová forma, ještě jsem jí nikde neviděla. Před lety mi manžel udělal vykrajovátko ve tvaru vajíčka, až pak se v obchodech objevila průmyslově vyráběná.
Měj hezké jarní dny.
Díky za pochvalu receptu, Ali, také mě zaujal. Silikonovou formu určitě v Praze uvidíš/koupíš, u nás to mají v Globusu, ale ne po celý rok. Vykrajovátko "vajíčko" se hodně využije třeba i na volské oko. Mám i jiné velikonoční tvary, kdysi jsem hodně pekla perníčky.
VymazatPřeji příjemné předvelikonoční dny. ☺
Hani to je zajímavý recept. Měj se moc pěkně
OdpovědětVymazatDěkuji, Jari a také se měj moc pěkně. 👍
VymazatUž je to pěkně dlouho,kdy jsem pekla obdobné vejce plněné kavovym krémem. Těsto nebylo medové. Určitě však dobrý tip. Hanko měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatJo, Marti, to se kdysi peklo takové skládané vejce a pak to byl takový dortík. 👍
VymazatDěkuji a také vám oběma přeji pohodové dny končícího března.
Zajímavý recept,ale pouštět se do něj nebudu,to by bylo tak pro moji sestru.
OdpovědětVymazatJá budu péct bochánek a koupila jsem si formu na zajíce.
Hani,hezkou neděli
Receptů je hodně a nelze každý péct. Každého upoutá něco jiného, taky je to kalorické, takže jedno k druhému. Já zůstanu u klasického beránka.
VymazatAť se Ti, Jituš, Tvoje pečení podaří a jsi spokojená! 👍
Hani, myslím, že vajíčka podle tohoto receptu peče moje mamka. Musím se zeptat...
OdpovědětVymazatMěj krásnou neděli, Helena
Tak, Helenko, ještě máš maminku v kondici, pokud peče tyhle věci 👍.
VymazatAť se vám oběma daří ve zdraví a spokojenosti. ☺