Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 28. května 2023

Olomouc: Chrám sv. Gorazda

 

Dnes představím na fotografiích pravoslavný chrám sv. Gorazda v Olomouci. Tento chrám je na stejné ulici jako náš hotel, procházkou k řece Moravě.

Začneme datem 27. května 1942, což je výročí události, která se zapsala do našich dějin - atentát na Heydricha. Letos uplynulo už 81 let od doby, kdy celý národ slyšel jména parašutistů, hlavně však jména Kubiš a Gabčík. Pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze se zapsal do české historie tím, že po atentátu poskytl útočiště českým parašutistům. To zná snad každý. Sv. Gorazd II. byl 4. září 1942 popraven nacisty za podíl na ukrývání parašutistů, kteří provedli atentát na R. Heydricha.
Parašutistů bylo sedm (Adolf Opálka, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc). Byli na tento vojenský úkol speciálně vycvičeni, po provedení atentátu se jim nepodařilo včas opustit Prahu a v tomto kostele za pomoci pravoslavné církve získali vhodný úkryt. Pomáhal jim biskup Gorazd, který zodpovědnost chtěl vzít na sebe. To proběhlo v Praze.

Biskup Gorazd byl v Bělehradě v roce 1921 vysvěcen jako první moravský pravoslavný biskup od dob sv. Metoděje. Jeho občanské jméno je Matěj Pavlík. Zvolil si jméno Gorazd na počest žáka sv. Metoděje, který se měl stát jeho nástupcem pro Moravu. V samostatné republice vybudoval autonomní českou pravoslavnou církev. V roce 1933 dostal od československé vlády přidělený odsvěcený kostel v Resslově ulici, který přeměnil na pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje

Vraťme se do Olomouce. Pravoslavná církevní obec byla v Olomouci založena roku 1924 a do jejího čela byl jmenován biskup Gorazd. V prvních letech se věřící scházeli na bohoslužbách v kapli Božího těla v budově bývalého jezuitského konviktu. Později bylo rozhodnuto vybudovat si vlastní chrám, církev uspořádala veřejnou sbírku a v červnu roku 1937 byl položen základní kámen. Na podzim 1942 byl olomoucký chrám v souvislosti s heydrichiádou uzavřen a až do května 1945 provozován jako skladiště. Po válce byl zdevastovaný chrám opraven pod dohledem otce Kolomackého.

V roce 1950 se stal katedrálním chrámem, neboť Olomouc je sídlem olomoucko-brněnské eparchie. Mezi lety 1982 až 1987 proběhla generální oprava chrámu.  Byly opraveny i nástěnné ikonomalby v interiéru. V prostorách suterénu byla zřízena kaple sv. Gorazda. Po povodních v roce 1997 byly suterénní prostory nově upraveny. 
Zdroj: Wikipedie





 

Foceno od sv. Gorazda - pohled na Gorazdovo náměstí v Olomouci, v dohledu je most přes řeku Moravu. Chrám stojí u křižovatky ulic Pasteurova a kpt. Nálepky. Věž vpravo je Dóm.




Nedaleko od pravoslavného kostela je další zajímavé místo - Klášterní Hradisko. 

6 komentářů:

  1. Zajímavé Hani. Ten pravoslavný chrám vypadá opravdu zajímavě. Krásnou neděli Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jari. Pravoslavných chrámů u nás není mnoho a ten byl blízko hotelu, takže proč tam nezajít.
      Měj příjemný závěr toho nejkrásnějšího měsíce. ☺

      Vymazat

  2. Chrám je nádherný a interiéry přímo skvostné.
    Měj se hezky Hani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, napsala jsi to výstižně a já nemám co dodat, souhlasím.
      Děkuji a příjemný konec května přeji. ☺

      Vymazat
  3. Děkuji za reportáž z místa, které máme !schované" na příště. Stejně jako Hradisko...
    Hani, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme strávili v Olomouci 8 dní a řeknu Ti, stále je co objevovat. I já mám leccos schované, až tam zase pojedeme. O Hradisku napíši samostatný článek.
      Děkuji a příjemný poslední den měsíce května přeji. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Miniarboretum plné bonsají, čarověníků a zakrslých konifer

D nes vás zavedu do Staříče, ale nevím, jestli jste o něm někdy slyšeli.       Staříč je obec v okr. Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji....