Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 2. září 2023

ZOO Schönbrunn: Tučňák císařský - má to spočítané?

 

 

Před několika dny vyšel článek:

"Až deset tisíc mladých tučňáků císařských uhynulo v Antarktidě kvůli tomu, že led pod nimi roztál a rozlámal se dřív, než jim stihlo narůst voděodolné peří potřebné pro to, aby mohli plavat v oceánu. Podle vědců z britského ústavu pro výzkum Antarktidy (BAS) jde o předzvěst vývoje, který nastane v budoucnu v souvislosti se změnou klimatu, uvádí britská stanice BBC. Mladí tučňáci se pravděpodobně utopili nebo umrzli koncem loňského roku na západě Antarktidy. Očekává se, že do konce tohoto století z podobných důvodů vymizí víc než 90% kolonií tučňáků císařských: kvůli stále vyšším teplotám bude u Antarktidy stále méně mořského ledu, který využívají pro svůj způsob života."

https://ct24.ceskatelevize.cz/sites/default/files/styles/node-article_horizontal/public/images/2710277-1624px-penguin_in_antarctica_jumping_out_of_the_water.jpg?itok=vdJkA2px 
Tak žijí tučňáci v přírodě, ve své domovině. Vyhlídky tam ale nemají příznivé.

Dospělí tučňáci císařští se na mořský led vydávají přibližně v březnu, kdy se na jižní polokouli blíží zima. Tehdy se odehrávají jejich námluvy a páření. Ptáci na ledu snesou vejce, sedí na nich, dokud se mláďata nevylíhnou, a v následujících měsících je krmí. To se děje do doby, než jsou mladí tučňáci schopni žít samostatně, obvykle v prosinci nebo v lednu. Vědci vypozorovali, že mořský led se pod mladými tučňáky rozdrolil už v listopadu, tedy ještě v době, kdy tisícům mladých jedinců nenarostlo peří, které jim umožňuje plavat v oceánu. Čtyři z pěti kolonií neměly žádné přírůstky.

Při návštěvě ZOO Schönbrunn jsem tyto tučňáky císařské fotila.  Tehdy jsem nevěděla, jaké problémy mají ve své domovině.






Jiným druhem je tučňák Humboldtův: 
 
Je pojmenován po přírodovědci Alexandru von Humboldtovi, který roku 1799 zkoumal Jižní Ameriku. Holá narůžovělá oblast v okolí zobáku plní termoregulační funkci. Toto holé místo je hustě pokryto cévami a tak vyzařují přebytečné teplo v případě přehřátí. Oproti jiným druhům tučňáků hnízdí v tropických podmínkách, kde teplota může dosahovat až 36° C.
 
Hnízdí podél západního pobřeží Peru a Chile v Jižní Americe, kde bývá chladný a na ryby bohatý Humboldtův proud.

Zdroj: Wikipedie, ct24.ceskatelevize.cz

9 komentářů:

  1. Chudáci tučňáci. Článek o jejich úhynu jsem také četla. Klima se mění docela,rychle. Líbí se mi článek i fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu článku i fotek. Životní podmínky v přírodě se pro tučňáky mění a kdoví, jestli za pár let nebudou jen v ZOO.

      Vymazat
  2. Roztomilí tučňáčci. Bylo by jich škoda, kdyby měli vyhynout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tučňáci se mi vždy líbili a tehdy při návštěvě a focení jsem o tom nevěděla.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám tyhle podivné chlapíky ve fraku moc ráda...
    Hani, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem vždy na nich ten "frak" viděla, ale je to s nimi nahnuté.
      Děkuji, Helenko, a přeji úspěšnou středu. 👍

      Vymazat
  5. Hani tučňáky mám moc ráda, to mě mrzí... Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, také mě to mrzí, ale bohužel, co je horší, je ohroženo více druhů. Aspoň ty zoologické zahrady se snaží situaci zlepšit.
      Měj klidné a příjemné dny. 👍

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 191. schůzka: Husův boj o život

  „Nemám odvahy říct jako svatý Petr, že se nikdy nepohorším nad Kristem, byť se všichni pohoršili, neboť mám nesrovnatelně menší horlivost...