Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 19. října 2023

Podzimní foto-výzva 2: Jistebnické rybníky jsou "Malé Třeboňsko"

 

Ve Foto- výzvě představím několik míst v Moravskoslezském kraji v podzimním hávu. Dnes navštívíme Jistebník.

  

Když se u nás řekne Jistebník, každý si představí rybníky nebo ryby. Je tam totiž celá Jistebnická rybniční soustava, kterou tvoří "soubor" 31 rybníků různé velikosti. A odkud se ta voda bere? Celé to je vybudováno v nivě řeky Odry, což je důležitá řeka už tím, že její povodí sbírá  vodu z našeho území a Odra pak teče do Baltského moře.

Jistebník je obec v okrese Nový Jičín, ale zároveň je blízko Ostravy. Už v dětství jsme po železniční trati  pravidelně jezdili a když byla stanice Jistebník, byl to nevyslovený povel začít pomalu balit své věci, protože brzy pak následuje Ostrava. 

Ano, stavba Severní dráhy císaře Ferdinanda Jistebník zviditelnila, i když tudy původně vlak projížděl bez zastavení. Vůbec se nedivím, že se tehdy občané "šprajcovali". Šprajc přinesl své ovoce a v roce 1880 byla na žádost obcí Jistebník a Košatky zřízena zastávka s malou čekárnou. Pohled na mapu prozradí, proč se do toho montovala Košatka. Košatčané totiž mohli vystoupit v Jistebníku, přejít po hrázi mezi Bezručem a Křivým r. a byli doma! 

A tak v roce 1889 se Jistebník stal stanicí křižovací se čtyřmi kolejemi - byla postavena nádražní budova z režných cihel, kterou z vlaku můžete vidět dodnes a po této trati tam můžete i dojet: 

  
Z Wikipedie jsem použila letecký pohled na obec Jistebník vlevo a soustavu rybníků, kterou od obce odděluje železniční trať.

Jistebník vznikl na terase oderské nivy v souvislosti s rybničním podnikáním ve 14. století, původně jako vesnice Štibnyk. Zaujalo mě vysvětlení názvu:

Základem jména vesnice je staré (j)istba. Ve staré češtině označovalo jednak různé části domu, také mostní pilíř nebo oblouk, ale také (v podobě jistebník) strážný domek baštýřův (= rybníkářský pracovník). Slovo " jistebník" bylo víceznačné též znamenalo "baštýř, hlídač rybníků". 

Historie rybníkářství sahá až do 14. století. Prozrazuje to i znak obce:

 

My jsme přijeli od Staré Vsi nad Ondřejnicí, kterou jsem představila ZDE. Z části Košatka je to už blízko k největšímu chovnému rybníku v Moravskoslezském kraji, což je Bezruč o rozloze 75 hektarů. Každoročně se tam vyloví asi 50 tun ryb. 

Snímky z výlovu Bezruče v r. 2022.

Hojný je výskyt především kaprů, štik, sumců a na některých rybnících je i lín obecný. Býložravé ryby jsou zastoupeny především amurem bílým a tolstolobikem bílým a pestrým. (Použito z rybářských stránek.) V okrajových částech rybníků jsou četné rákosiny, které mají velký význam při ochraně hrází před erozí, způsobovanou vlnobitím. Zároveň tyto rákosoviny slouží jako kryt a hnízdní útočiště pro vodní ptactvo a obojživelníky. Aleje na hrázích plní krajinářskou funkci a současně slouží jako větrolamy.

Dalšími rybníky jsou například: Starý rybník, Bažantí, Křivý, Velký oderský, Prosňák, Kukla nebo Podhorník.

Fotografie do foto-výzvy:
 










16 komentářů:

  1. Hani, díky za poučné povídání a za pěkné fotky jistebnických rybníků. Často tudy projíždím vlakem a kochám se chvilku pohledem na překrásnou přírodu a vyhlížím nějaké to vodní ptactvo. Přímo na místě jsem nikdy nebyla. Od známých vím, že se člověk pořádně projde okolím. Lokalita je veliká, viz tvoje mapa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, napsala jsi to moc hezky a výstižně, moje první seznámení s jistebnickými rybníky bylo také z vlaku. Děkuji za hezký komentář a přeji příjemné říjnové dny. ☺

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky a povídání o rybnících. Tato místa neznám a díky tobě mohu nahlédnout
    Kocham se opravdu tou krásou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu fotek i textu. Je to opravdu zajímavé, moc hezké a poněkud opomíjené místo.

      Vymazat
  3. Hanko, moje hodně oblíbené fotky od rybníků, jsou fakt parádní. Díky za seznámení s tímto zajímavým místem. Měj se hezky, zdravím 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem moc ráda, že se Ti fotky od rybníků líbí. ☺ Místo od vás hodně vzdálené, ale je vidět, že i v našem kraji jsou zajímavá místa.
      Také se měj hezky a zdravím ☺

      Vymazat
  4. Hanko, vzhledem k tomu, že tuto oblast neznám, přivítala jsem tvé povídání i fotografie a ještě si je znovu v klidu projdu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zájem, Jiřinko, myslím, že náš kraj nepatří zrovna k těm hojně navštěvovaným, tak aspoň touto formou některá místa představím. 😉

      Vymazat
  5. Hani, to je krásné místo, tam by se mi líbilo. Miluji procházky kolem vody. Děkuji za účast ve výzvě a přidávám odkaz na můj blog. https://duchjara1.blogspot.com/2023/10/vyzva-odkazy.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, věř mi nebo ne, ale já jsem si tam vzpomněla na Tebe! Je to tam krásné, ale lépe se cítím někde, kde je víc lidí. Ale i tak jsme už byli u dalšího rybníka. 😉

      Vymazat
  6. Hani,to jsou překrásné fotky i povídání k nim.Hned bych si dala nějakou fotografii jako obraz.Je to zase trochu jiné než u nás u rybníků.U nás se většina rybníků nedá obejít a fotit se dají pouze zepředu.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsem moc ráda, že se Ti fotky i povídání líbí, jsi na focení větší odborník a toho si cením. Tady se ty rybníky obejít většinou dají, oddělují je hráze.
      Děkuji a přeji pěkný nový týden. ☺

      Vymazat
  7. Ráda jsem se poučila a podívala na fotky. Rybníky mám ráda, a když se stromy zrcadlí v jejich hladině, to je teprve krása...
    Hani, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko a přeji úspěšný nový říjnový týden. 😉

      Vymazat
  8. To jsou nádherné záběry. Tolik let jezdíme kolem a neměla jsem tušení o takové nádheře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Tě, Rijo! Děkuji za pochvalu, je to tam opravdu krásné a někdy se tam zastavte, budete překvapeni. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Staříč - arboretum a krajinou k přehradě Olešná

Do miniarboreta, které založili manželé Ivana a Radek Holubovi ze Staříče, jsme nahlédli ZDE . To označení mini už tady není úplně namístě. ...