Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 25. října 2023

Podzimní foto-výzva 4: Doubrava - procházka hornickou obcí

 

Dnes se v rámci podzimní foto-výzvy vydáme do Doubravy, která je na severovýchodě mezi městy Orlová a Karviná. Vydali jsme se na výlet do oblasti, která měla kdysi díky slojím černého uhlí v hlubinách dobře našlápnuto, bydlet tam bylo "terno", dnes je, bohužel, za zenitem. 

 

Doubrava byla dříve Dombrová, název je ovlivněn polštinou. On se totiž dub řekne "dąb" a těch dubů tu byl celý les, obec ho má i ve znaku. Dlouho to byla zemědělská oblast, ale objev uhelných slojí na statcích Matencloitů někde už metr a víc pod povrchem znamenal, že majitelé tušili zbohatnutí. Když těžební práva získal Salomon Rotschild, ten to tam rozjel ve velkém - došlo k rozvoji těžby uhlí a zavedení železniční dopravy. Lidé přijížděli za prací a hlavně za výdělkem. Dělat na šachtě byla jistota. To byly doby největší slávy. Kutacích šachtic (hledali ložiska uhlí) v té oblasti bylo asi dvacet, ale už v roce 1868 se doly Bettina a Eleonora staly nejznámějšími a stále jsou pamětníci, co fárali na "Betyně".

Prošli jsme si naučnou stezku.

          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Doubrava_%28okres_Karvin%C3%A1%29_znak.jpg
 
Fotografie do podzimní výzvy č. 4:
 
Pohled na náměstí s pomníkem padlých: 
 
Kostel sv. Hedviky byl vybudován r. 1898 v novorománském slohu. Je to jednolodní stavba s hlavním oltářem z dubového dřeva.
 
Kostel Církve československé husitské z r. 1928.  
 
 

Doubrava - to bylo především hornictví a těžká práce na šachtách. Na hřbitově je velký pomník obětem důlních neštěstí v letech 1949 a 1985. U kostela je zvonička.
 
 
 
Obecní úřad, chátrající zámek a základní škola. 
 
Národní dům v Doubravě, kde se pořádají společenské a kulturní události, je tam i restaurace. Slavnostní otevření se konalo 3. - 4. října 1903 a funguje dosud.

  Doubravská dřevěnka je chráněna stavba, byla tu první škola v Doubravě. První doložitelná informace o vzdělávání v českém jazyce je z roku 1808. Vyučování zprvu probíhalo nejspíše nepravidelně, protože přednost dávali zapojení dětí do práce ( byla robota) než je posílat do školy. V současnosti je dřevěnka ohrožena spodními vodami v poddolované oblasti. (ze stránek obecního úřadu)
 
 

Doubravský potok a ohrada s pasoucími se koníky.
 


Vodních ploch v poddolované krajině přibývá. Vznikají poklesem území o několik metrů (uvádí se 8 m), o naplnění se postará spodní voda. V současné době v této oblasti vlivem těžby uhlí Dolu Karviná vzniká poklesové pásmo a vytváří se umělé jezero. Příroda si "poradí", labutě tu nikdo neruší a krásy podzimu můžeme pozorovat i zde. 😀






Vyhlídkové místo je na Doubravském kopci: 
 
To, že je z kopce rozhled, je jasné, ale on je zajímavý svým vznikem. Ve čtvrtohorách v době ledové zasahoval pevninský ledovec z dnešního Polska až sem a když ledovec postupoval, tlačil před sebou "materiál" z hornin, které tady v podobě náporové morény nahrnul a tak vznikl Doubravský kopec. Moréna je kamenný val vzniklý ledovcovou činností. Kopec se tak stal důkazem, kam až sahalo zalednění.
 

8 komentářů:

  1. Hani moc hezký článek i fotografie. Zaujal mě ten mokřad a pobavilo mě to koště...Děkuji za účast a opět přidávám odkaz pro ostatní čtenáře na můj druhý blog. https://duchjara1.blogspot.com/2023/10/vyzva-odkazy.html Měj se moc pěkně a těším se na další příspěvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jari, za pochvalu. Mokřadů tam bude přibývat, je to poddolované území a spodní voda dělá svoje. Budu mít ještě asi dva příspěvky. ☺

      Vymazat
  2. Hani zdravím moc hezké fotečky Doubravy to je náhoda že manžel bydlel v Doubravě hned u šachty říkalo se tomu finské domky 2 domky ze zahradou jeho tatínek dělal na šachtě jako vedoucí a maminka v kanceláři manžel tam chodil do školy a já jsem pak také byla na tom kopci a kostel je tam krásný když přejíždíš koleje a jdeš na horu tak je po levé straně já už jsem tam nebyla ani nepamatují my jsme pak bydleli v Havířově a pak jsme se přestěhovali na chalupu v Raškovice jo Moravka je pak kousek dál jezdím tam s vnukem na kole máme to tady krásně moc děkuji za tvou procházku o Doubravě hezké dny přeji opatruj se..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuš, to jsem překvapena, že jsem se trefila zrovna do bydliště Tvého manžela. Finské domky tam jsou, je to od koupaliště k pekárně Komendir. Teď jsme tam byli dvakrát a ještě udělám příspěvek, pak Ti řeknu. Raškovice jsou krásné místo, vlastně pořád bydlíte jak na dovolené. Na Morávku možná zajedeme v létě.
      Díky za zajímavý komentář a také se opatruj a buď zdravá. ☺

      Vymazat
  3. Hani,hezké čtení a krásné fotografie.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsem ráda, že se Ti můj příspěvek líbí. ☺

      Vymazat
  4. Opravdu skvěle zdokumentovaný podzimní výlet. Moc ráda jsem se podívala i početla.
    Haničko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za pochvalu, Helenko, do Doubravy jsme už opakovaně zajeli a ještě někdy bude článek.
    Přeji pohodový páteční večer. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

K Mezinárodnímu dni muzeí - Slovácké muzeum Uherské Hradiště

  18. květen  je Mezinárodní den muzeí. Článek dávám v předstihu, aby si zájemci mohli případnou návštěvu promyslet. Osobně mám muzea moc r...