Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 10. prosince 2023

Z tradice: Vánoční buchtičky, které se rozplývají v ústech

 

Tipuji, že dnešní recept dost lidí nebude znát (výjimky budou). Tohle se kdysi peklo na Vánoce. Samozřejmě v krajích, kde se pěstovala cukrová řepa a hospodyně si mohla vyrobit sirob. Dnes pečeme cukroví jiné, trend jde k "dokonalosti". Blogu můžeme využít i k troše osvěty. Navazuji na včerejší článek, ze kterého vybírám: 

" Cukroví se také peklo z vánočkového těsta. Hospodyně z něho tvarovaly malé bochánky a naplnily je mákem. Upečené buchtičky se namočily v horkém mléce nebo v horké vodě s rozpuštěným medem. Pak byly posypány skořicí, cukrem, strouhaným perníkem nebo drcenými křížalami z hrušek, kterým se říkalo pracharanda. Tyto vánočkové buchtičky se nazývaly kutelky a pekly se u nás do druhé světové války. Dnes se podobné vánoční pečivo peče v Polsku." 

O Vánocích většinou připravujeme tradiční rodinné recepty a přes změny většinou "vlak nejede". Na makových buchtičkách je výhodné, že si na nich můžete pochutnat celoročně. Autorka receptu je z Pochoutkového roku a  připravuje je hlavně na Vánoce. Upečená dobrota se máčí v másle a řepném sirobu a následně obaluje ve strouhaném perníku. Buchtičky tím získají další chuť navrch. Celá příprava je na videu:

Ingredience
  • Vánoční buchtičky:
  • ½ kg hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml mléka
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  •  
  • Maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • rybízová marmeláda
  • 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění

  • Postup

    Připravíme si kvásek z jedné kostky droždí, pár lžic mléka a lžíce cukru. Zamícháme a necháme 15 minut vzejít v teple.

    Po vykynutí kvásek nalijeme do ½ kg hladké mouky, přidáme 10 dkg másla a cukr, vejce a žloutek a půl lžičky soli. Vařečkou zaděláme řidší těsto tak, aby se nelepilo. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme cca 1 hod. vykynout.

     
    Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme asi hodinu vykynout. 

    Mezitím si připravíme makovou náplň. Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění (případně marmeládu), aby náplň z buchtiček nevytékala.

      

    Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění. 

    Těsto po vykynutí zpracujeme, vyválíme plát silný asi půl centimetru a rádýlkem nakrájíme čtverečky cca 5 x 5 cm. Na čtverečky dáme náplň (můžeme použít cukrářský sáček), těsto zabalíme do uzlíčku a klademe vedle sebe na plech vymazaný máslem (spojenými rohy dolů). 

    Na čtverečky dáme náplň, můžeme použít cukrářský sáček. Těsto zabalíme do uzlíčku a dáme na plech. 

    Jednotlivé buchtičky už na plechu jednotlivě pomažeme máslem z boku, aby se od sebe dobře oddělily po vyndání z trouby. Pečeme při 170–180° C  cca 30–45 minut.

     

    Obalení buchtiček

    250 g másla
    250 ml řepného sirobu
    strouhaný perník na obalení

     

    Rozehřejeme ¼ másla, nalijeme 250 ml řepného sirobu. Zchladlé buchtičky do hmoty namočíme a rychle obalíme v nastrouhaném perníku. Skládáme na sebe, aby se v nich držela vlhkost z másla a sirobu. Tím také déle vydrží čerstvé. 

14 komentářů:

  1. Hanko, sirob si pamatuji z mládí u babičky na Strakonicku.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, sirob právě dělávaly naše babičky, i když ty moje asi ne. Chce to mít cukrovou řepu. Dneska se to dá koupit ve zdravé výživě. 🎄

      Vymazat
  2. Hanko,určitě. budou buchtičky výborné
    Přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, přesně tak, recept je výhodný, že se dá uplatnit i během roku a kdo nemá sirob, nevadí. ☺

      Vymazat
  3. Zrovna jsem teď o těch buchtičkách četla na internetu .Myslím,že je dělávala teta,pamatuji si na ten řepný sirob.Chutnal mi.
    Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě internet nám připomene něco, co by jinak zapadlo v zapomnění... Já to z dětství neznám, ale naši předkové byli moudří a špatné věci nepoužívali.
      Jituš, přeji Ti klidné předvánoční dny. 🎄

      Vymazat
  4. Tak na tohle se zeptám mamky, u nás se tedy nic takového rozhodně nepeklo. Z řepy dělaly babičky jen řepánky, to byla tedy velká dobrota.
    Hani, děkuji za rozšíření obzorů a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ani u nás se nic podobného nepeklo, možná neměli přístup k řepě cukrovce. Je to oživení našich tradic.
      Přeji klidné předvánoční dny. 🎄

      Vymazat
  5. Neznám chuť toho sirobu, ale stačily by mi buchtičky s nádivkou. S tí tím perníkem to musí být mňamka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, přesně jsi to napsala, já sirob dělat nebudu, leda bych to koupila. I bez toho to bude výborné. 🎄

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Na pečení vánočky je znalec pan Maršálek 👍

Dnešní příspěvek je "vánočkový" a záměrně ho dávám dříve, ne těsně před svátky.  Říká se, že vánočka je královnou vánočního pe...