Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 10. prosince 2023

Z tradice: Vánoční buchtičky, které se rozplývají v ústech

 

Tipuji, že dnešní recept dost lidí nebude znát (výjimky budou). Tohle se kdysi peklo na Vánoce. Samozřejmě v krajích, kde se pěstovala cukrová řepa a hospodyně si mohla vyrobit sirob. Dnes pečeme cukroví jiné, trend jde k "dokonalosti". Blogu můžeme využít i k troše osvěty. Navazuji na včerejší článek, ze kterého vybírám: 

" Cukroví se také peklo z vánočkového těsta. Hospodyně z něho tvarovaly malé bochánky a naplnily je mákem. Upečené buchtičky se namočily v horkém mléce nebo v horké vodě s rozpuštěným medem. Pak byly posypány skořicí, cukrem, strouhaným perníkem nebo drcenými křížalami z hrušek, kterým se říkalo pracharanda. Tyto vánočkové buchtičky se nazývaly kutelky a pekly se u nás do druhé světové války. Dnes se podobné vánoční pečivo peče v Polsku." 

O Vánocích většinou připravujeme tradiční rodinné recepty a přes změny většinou "vlak nejede". Na makových buchtičkách je výhodné, že si na nich můžete pochutnat celoročně. Autorka receptu je z Pochoutkového roku a  připravuje je hlavně na Vánoce. Upečená dobrota se máčí v másle a řepném sirobu a následně obaluje ve strouhaném perníku. Buchtičky tím získají další chuť navrch. Celá příprava je na videu:

Ingredience
  • Vánoční buchtičky:
  • ½ kg hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml mléka
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  •  
  • Maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • rybízová marmeláda
  • 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění

  • Postup

    Připravíme si kvásek z jedné kostky droždí, pár lžic mléka a lžíce cukru. Zamícháme a necháme 15 minut vzejít v teple.

    Po vykynutí kvásek nalijeme do ½ kg hladké mouky, přidáme 10 dkg másla a cukr, vejce a žloutek a půl lžičky soli. Vařečkou zaděláme řidší těsto tak, aby se nelepilo. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme cca 1 hod. vykynout.

     
    Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme asi hodinu vykynout. 

    Mezitím si připravíme makovou náplň. Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění (případně marmeládu), aby náplň z buchtiček nevytékala.

      

    Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění. 

    Těsto po vykynutí zpracujeme, vyválíme plát silný asi půl centimetru a rádýlkem nakrájíme čtverečky cca 5 x 5 cm. Na čtverečky dáme náplň (můžeme použít cukrářský sáček), těsto zabalíme do uzlíčku a klademe vedle sebe na plech vymazaný máslem (spojenými rohy dolů). 

    Na čtverečky dáme náplň, můžeme použít cukrářský sáček. Těsto zabalíme do uzlíčku a dáme na plech. 

    Jednotlivé buchtičky už na plechu jednotlivě pomažeme máslem z boku, aby se od sebe dobře oddělily po vyndání z trouby. Pečeme při 170–180° C  cca 30–45 minut.

     

    Obalení buchtiček

    250 g másla
    250 ml řepného sirobu
    strouhaný perník na obalení

     

    Rozehřejeme ¼ másla, nalijeme 250 ml řepného sirobu. Zchladlé buchtičky do hmoty namočíme a rychle obalíme v nastrouhaném perníku. Skládáme na sebe, aby se v nich držela vlhkost z másla a sirobu. Tím také déle vydrží čerstvé. 

14 komentářů:

  1. Hanko, sirob si pamatuji z mládí u babičky na Strakonicku.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, sirob právě dělávaly naše babičky, i když ty moje asi ne. Chce to mít cukrovou řepu. Dneska se to dá koupit ve zdravé výživě. 🎄

      Vymazat
  2. Hanko,určitě. budou buchtičky výborné
    Přeji pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, přesně tak, recept je výhodný, že se dá uplatnit i během roku a kdo nemá sirob, nevadí. ☺

      Vymazat
  3. Zrovna jsem teď o těch buchtičkách četla na internetu .Myslím,že je dělávala teta,pamatuji si na ten řepný sirob.Chutnal mi.
    Hani,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě internet nám připomene něco, co by jinak zapadlo v zapomnění... Já to z dětství neznám, ale naši předkové byli moudří a špatné věci nepoužívali.
      Jituš, přeji Ti klidné předvánoční dny. 🎄

      Vymazat
  4. Tak na tohle se zeptám mamky, u nás se tedy nic takového rozhodně nepeklo. Z řepy dělaly babičky jen řepánky, to byla tedy velká dobrota.
    Hani, děkuji za rozšíření obzorů a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ani u nás se nic podobného nepeklo, možná neměli přístup k řepě cukrovce. Je to oživení našich tradic.
      Přeji klidné předvánoční dny. 🎄

      Vymazat
  5. Neznám chuť toho sirobu, ale stačily by mi buchtičky s nádivkou. S tí tím perníkem to musí být mňamka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, přesně jsi to napsala, já sirob dělat nebudu, leda bych to koupila. I bez toho to bude výborné. 🎄

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Do šumavského Křišťanova se jezdí za pratury

Dnes představím jednu šumavskou obec, kterou asi nebudete znát. Když jsme během dovolené zajeli pár kilometrů od našeho dočasného bydliště d...