Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 11. prosince 2023

Procházka večerním Fryštátem s lampióny a varhanami

 

Troufám si tvrdit, že Karviná je málo známá. Spíše je méně "pochopená" a tím neznámá. Čím dále od Karviné, tím ty představy budou zkreslenější. Už to, že ta původní stará Karviná je pryč. Kdo to zažil? Prostě město zmizelo. 💁 Dnešní město kromě Fryštátu je nové. Městský celek Karwin-Freistadt vytvořili Němci r. 1939, kdy spojili Starý a Nový Fryštát, Darkov, Ráj a Karwinnou. Po 2. sv. válce se název Fryštát nelíbil, připomínal germánský název Freistadt a byl zakázán. Celé město se pak nazývalo Karviná (psáno s jedním N).

O lázních Darkov jsem psala ZDE. Dny se krátí a večerní fotky lze pořídit už po 17. hodině. Večerní záběry mají své kouzlo. Fotila jsem v Karviné na sv. Martina a svou procházku  jsme zahájili u Rehabilitačního sanatoria Lázní Darkov.

 Poté jsme se vydali dolů do Fryštátu. Na snímku vpravo je jedna z budov Slezské univerzity OPF (Obchodně podnikatelská fakulta). Jdeme na Masarykovo náměstí k empírovému zámku Fryštát.

  

Zámek měl více majitelů, posledním byla hrabata rodu Larisch-Mönnich. V levém křídle tohoto zámku se narodila olympionička p. Dana Zátopková, roz. Ingrová. Její otec se po 1. světové válce vrátil jako francouzský legionář, byl převelen do Karviné, přesněji do Fryštátu a rodina byla ubytována na zámku. Podle jejího vyprávění se tam narodila nejen ona, ale i dva bratři.

 

 Poblíž farního kostela Povýšení svatého Kříže v Karviné-Fryštátě je socha svatého Patrika.  Socha stojí u vchodu do zámeckého parku od poloviny 18. století. Je to pětimetrová pískovcová socha irského světce a moje nejoblíbenější stavební památka na území města. Nahlédli jsme do farního kostela, protože jsem viděla, že se tam svítí a dostala jsem zálusk na tamní rarity, jenže tam probíhala mše. Tak jen rychlé záběry do lodi směrem k oltáři a vyfotila jsem kostelní dveře.

 


Bylo svatého Martina a ve městě byl program, jehož se zúčastnilo dost lidí. Na jevišti vystupovaly děti, součástí byl i lampiónový průvod. Je zajímavé, že v posledních letech byly lampióny "oprášeny". Po revoluci to dost let vypadalo, že lampionové průvody upadnou v zapomnění a ruku na srdce, který rodič by poslal dítě s lampiónem na ulici? Mnozí to totiž spojovali s bývalou "oslavou" VŘSR. Dětem se to prostě líbí a letos jsem opět viděla lampióny v akci a bylo jich dost. No proč ne, někdo dlabe dýně, proč by jiný nemohl jít s lampiónem? Nechci však fotit lidi, tak vyberu jen opékání buřtů, které mělo bezva atmosféru a pak se už vše chystalo na ohňovou show. 



Tady je vidět vstup do zámku Fryštát už vánočně vyzdobeného a renesanční věž, postavenou r. 1520 po požáru města. Je dominantou Masarykova náměstí v Karviné-Fryštátě a sídlem části magistrátu.

Na náměstí stojí litinová kašna z r. 1900, 5 m vysoká, kterou tvoří ji dvě zdobené kruhové mísy. Nahoře je pozlacená korunka. Lidé už vycházeli z kostela, pro mne signál, abych se tam vrátila. Jsou tam totiž jedinečné fresky, které se do r. 2011 "skrývaly" pod nánosy starých omítek.

Jde o fresky z 15. století, které znázorňují umučení sv. Barbory a na jiné stěně umučení sv. Kateřiny. V 15. století lidé moc nečetli, vše se více zobrazovalo. Proto se tomu říká "komiks pro věřící". 😉 Zajímavostí je, že sv. Barbora se patronkou horníků stala až v 18. století, kdy se v regionu začalo těžit uhlí. Farnost si objednala malování kostela a přípravné práce v gotické křestní kapli kostela odhalily scény ze života sv. Kateřiny (na západní stěně), a scény ze života sv. Barbory (východní stěna). 

Kostel, pokud nepočítáme Moravskou kapli na boku, je postaven do tvaru kříže. Je to skoro rovnoramenný kříž, protože délka kostela je 38 m, šířka je 34 m, takže ty rozměry jsou téměř shodné - rovnoramenný kříž. Kostel je původně ze 13. století, byl mnohokrát přestavován a dostavován. 

Lidé už odešli, mohla jsem vyfotit i varhany, hudební kruchta chrámové lodi byla zprovozněna v r. 1804. Tyto varhany jsou třídílné. 



Varhany mají celkem 2764 píšťal, je to nástroj třímanuálový. Manuál je klávesnice, která se ovládá rukama, větší varhany mají manuálů 5-6. Když se varhany zapnou, uvede se do chodu motor, který zásobuje dva zásobní měchy, do kterých je vháněn vzduch. Ten jde dál do jednotlivých vzdušnic. Ze vzdušnic po zmáčknutí jakéhokoliv rejstříku vzduch zásobí píšťalu a může se hrát. Ve varhanách jsou i žaluzie. Je to takové zařízení u varhan, které umožní varhaníkovi hrát dynamicky. Varhany mají 42 rejstříků. V kostele, který je nejstarší budovou města, se pořádají varhanní koncerty a mezinárodní festival Karvinské varhany.

Zeptala jsem se tam, co znamená název kostela "Povýšení svatého Kříže"

Odpověď pana faráře: Po Kristově smrti jeho následovníci hledali kříž, na kterém byl ukřižován, nemohli jej najít, až později sv. Helena jej objevila. Když se slaví tento svátek, tak se slaví nejen tato událost, že se našel kříž a že se může uctívat, ale pod křížem, na kterém byl ukřižován Kristus, se celá událost připomíná, v církvi se jedná spíše o ideu než historickou událost. Na levé straně u vchodu do kostela je výjev, který symbolizuje, proč je tento kostel je kostelem  "sv. Kříže". Když bylo více křížů a nevědělo se přesně, který je ten pravý, na kterém byl ukřižován Kristus, tak zde podle tohoto výjevu byl kříž položen na umírající osobu, která měla být podle legendy zázračně uzdravena. A tak se mezi mnoha kříži našel Kristův kříž. 

U karvinského Prioru naše procházka končí, to je na poslední fotografii.


12 komentářů:

  1. Hanko, moc hezky jsi zde napsala o Karviné
    Už dávno neplatí ono známé černá Karviná (Ostrava),máme zde co nabídnout ať už města samotné,či okolí. Měj pohodové dny.🍀
    Dobré,že se vrátily lampiony .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. My dvě víme, jak to tady ve skutečnosti je. Já se občas snažím, aspoň prostřednictvím svého blogu, s tím seznamovat. Lampióny mě překvapily, příjemně, ale tradice těchto průvodů se obnovuje. 🎄

      Vymazat
  2. Krásná večerní procházka, Moc se mi líbí interiér kostela a varhany jsou fakt moc hezké. Zdravím, pá 🎄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, večerní procházka má své kouzlo a to osvětlení dělá hodně. Kostel je celkově pozoruhodný a já o něm ještě někdy napíšu.
      Měj pěkné předvánoční dny. ☺

      Vymazat
  3. Krásná večerní procházka.Škoda, že jsem se v podvečer nedostala ven, když bylo město zasněžené. měla jsem jiné starosti a teď prší a sníh rychle zmizel. Doiufám, že ještě napadne. Vždyť ta pravá a krásná zima určitě ještě přijde. Aspoň doufám...Varhany jsou fakt úžasné. Ty bych chtěla slyšet. To mi připomnělo, že si můžu pustit takový krásný varhanní kocert. Máme ho na LP desce a dlouho jsem ho nepouštěla. Přeji Ti krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, občas podobná procházka městem neuškodí, navíc já mám města obecně ráda. ☺ V tom kostele jsem byla několikrát na koncertě, hodně se mi tam líbilo vystoupení karvinského Permoníku.
      Přeji i Tobě klidné dny a manželovi hlavně dobré zdraví. 🎄

      Vymazat
  4. Skvělé jsi představila Karvinou s mně jsi udělala radost těmi varhanami. I u nás se pořádají varhanní soutěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, Maruško, já jsem původně ani netušila, že se k nim takhle dostanu, byla to náhoda a zrovna na svátek sv. Martina. ☺V tomto kostele je výborná akustika a koncerty bývají pravidelně. 🎄

      Vymazat
  5. Děkuji za vyprávění i fotky s parádní atmosférou.
    Hani, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, Helenko, že se Ti můj příspěvek líbí. Fotek bylo hodně, ale nechtěla jsem na blog dávat s lidmi.
      Přeji Ti příjemný čtvrtek. 🎄

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 191. schůzka: Husův boj o život

  „Nemám odvahy říct jako svatý Petr, že se nikdy nepohorším nad Kristem, byť se všichni pohoršili, neboť mám nesrovnatelně menší horlivost...