Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 23. března 2024

Za krásou mandloňových květů do Hustopečí

 
Máte rádi mandle? A víte, že se u nás pěstují už několik století? Kdo to chce vidět, musí do Hustopečí!
 
Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích se letos konají od 22. do 24. března 2024. Chci být aktuální, zrovna o tomto víkendu slavnosti probíhají. Každý nemá možnost tam v tyto dny zajet a upřímně, každý "nemiluje davy", které se tam dají očekávat. Kamarádka s manželem toto "mandlové městečko" navštívili už loni na podzim, protože pobyt v Hustopečích dostali jako dárek. Už tehdy plánovali návrat do mandloňových sadů v době, kdy to tam pokvete. Přání si splnili, ale letos mandloně vykvetly téměř o čtrnáct dnů dříve než je obvyklé. První květy se objevily 6. března a zhruba čtrnáct dnů celé to přírodní divadlo potrvá. Za posledních deset let je to nejčasnější termín, proto tam zajeli 14. března. Se souhlasem kamarádky zveřejňuji fotky, text jsem vytvořila sama.

     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Znak_m%C4%9Bsta_Hustope%C4%8De_hires.svg/800px-Znak_m%C4%9Bsta_Hustope%C4%8De_hires.svg.png 
Hustopeče jsou vinařské město v okr. Břeclav asi 30 km jižně od Brna. V 18. století byly největší vinařskou obcí na Moravě. Důvodem, proč se to pak změnilo, bylo přemnožení škůdců a révokaz na vinné révě.

Radnice je novorenesanční stavba z r. 1906. Radniční věž není veřejnosti přístupná. Vyfocené stavby jsou na Dukelském náměstí.

Na horním konci náměstí je 14m vysoký morový sloup z roku 1736. Byl postaven po opakujících se morových epidemiích a původně to byly dvě stavby - kaple a jednoduchý sloup. 
Sloup je zasvěcen tzv. morovým patronům – sv. Rochu, Šebestiánu, Františku Xaverskému a Karlu Boromejskému.

Kostel sv. Václava a sv. Anežky České stojí v historickém centru města na svažujícím se náměstí. Proč je tam kostel nový? Přibližně na stejném místě stál do r. 1961 pozdně gotický kostel. Jeho dvoulodí zdemoloval pád věže, která se zřítila 26. 2. 1961. 
_________________________
 Naučná stezka má asi 9 km, začíná na Dukelském náměstí, odkud se po červené turistické značce vydáte kolem Předního a Zadního rybníka k rozcestí Pod Kamenným vrchem. Odtud dále po zelené turistické značce zpět do Hustopečí. 
 
Na našem území se pěstovaly mandloně (Prunus dulcis) už od začátku 17. století. O jejich existenci se však u nás samozřejmě dobře vědělo už mnohem dříve, zmiňují se o nich i české lékařské herbáře z 16. století, byla jim připisována velmi dlouhá řada výjimečných schopností. V této době se k nám nejspíš přivážely především z jihu Evropy, pěstovaly se však například i v německém Porýní. Největší mandloňové sady byly u nás vysázeny v minulém století kolem Hustopečí (okres Břeclav). Dnes provede návštěvníky dvěma zachovanými sady naučná stezka se sedmi informačními tabulemi a rozhlednou.

Vinařství Starý vrch je blízko Mandloňové stezky.



Pokud z rozhledny zahlédnete kopečky, Hustopeče patří do celku Ždánický les, na severu a východě je Boleradická vrchovina, na západě a jihu pak nižší Hustopečská pahorkatina.

Hustopečská Mandla je originální mandlový likér.






Prunus dulcis - mandloň obecná.

Původní rozšíření sahá od Malé Asie po Írán a Afghánistán. Pěstováním se následně rozšířila na východ až do Číny a na západ do Středozemí a Makaronésie. V současné době se pěstuje v klimaticky vhodných oblastech celého světa (např. Kalifornie). V některých oblastech světa se chová invazivně (např. Kanárské ostrovy). V ČR pěstována poprvé již v 17. století na jižní Moravě - Hustopeče. V Čechách se dříve pěstovala hlavně v Českém středohoří a v Polabí.

Roste na lehkých, výhřevných půdách s vyšším obsahem humusu. Vyžaduje dlouhé teplé léto a krátkou zimu bez velkých teplotních výkyvů. Jarní mrazíky nesnese.

 
Rozhledna se nachází na okraji mandloňového sadu asi 300 metrů nad mořem. Je vysoká 17,4 m a vyhlídková plošina je ve výšce 12,6 m, takže ji zvládnou i ti, kteří výšky moc nemusí. 

Rozsáhlé výsadby mandloní v Hustopečích byly umožněny díky velkému množství neobdělávaných a zpustlých pozemků, na kterých po odsunu Němců po druhé světové válce nikdo nehospodařil. V 60. letech minulého století rostlo v této oblasti na 185 ha už zhruba 50 000 stromů mandloní; roční sklizeň činila kolem 250 tun mandlí. Sady patřily olomouckým čokoládovnám. Pěstování mandloní se ale stávalo neekonomickým, a tak se sady postupně zmenšovaly a na konci 80. let zůstaly poslední dva. I ty byly neudržované a zarůstaly náletovými dřevinami. Po roce 2004 získalo sady město Hustopeče, stromy byly ošetřeny, náletové dřeviny odstraněny.






Zdroj: Město Hustopeče, Wikipedie, V. Svobodová
24. 3. : Aktuální zpráva z Novinky.cz:
 
Vítr odfoukl oblíbené Slavnosti mandloní v Hustopečích, do akce museli i hasiči
Pás prudkých přeháněk doprovázených silnými poryvy větru se v sobotu po poledni přehnal jižní Moravou. Do akce tak museli hasiči, kteří napočítali na pět desítek zásahů. V Hustopečích u Brna silný vítr narušil statiku pódia na náměstí v rámci Slavností mandloní. Oblíbenou akci, na kterou míří tradičně tisíce lidí, tak museli pořadatelé ukončit.  
„Přátelé, moc nás to mrzí, ale poryvy větru nám narušily statiku pódia, letošní slavnosti musíme předčasně ukončit. Nechceme nikoho z vás ohrozit. Věříme, že jste si dosud celý den užili a že se bezpečně vrátíte domů,“ napsali pořadatelé na sociální síti Facebook. 
Teploty se v sobotu na jižní Moravě blížily až ke 20° C. Pak ale na Moravu od západu postoupilo pásmo přeháněk a výjimečně i bouřek se silným větrem. Jak varoval Český hydrometeorologický ústav, mohly se v nich vyskytovat nárazy větru o rychlosti kolem 72 kilometrů za hodinu. Nahlédla jsem do Stoletého kalendáře a hele, ono to vychází! 😯
 
Osobně jsem ráda, že jsem tam návštěvu neplánovala, v takovém počasí, kdy na Moravě byl silný vichr a lámal stromy, je mi líto těch lidí, kteří do Hustopečí jeli a těšili se. Škoda... 😳
 

18 komentářů:

  1. O kráse mandloňové v Hustopečích Hanko vím, ale nebyla jsem tam nikdy. Dovedu si představit tu krásu, připomíná mě to naši zahradu plnou rozkvetlých meruňkových stromů - dětství a pozdější dospívání. Ráda jsem si prohlédla moc hezké fotografie a přečetla doprovodné slovo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Ty z toho kraje kvetoucích meruněk i mandlí pocházíš, tak jsi v tom vyrůstala a určitě o Hustopečích jsi věděla dříve než já. ☺
      Velmi ráda jsem tento článek připravovala a hledat doprovodné slovo bylo pro mne radostí. 🍀

      Vymazat
  2. Tetkapernikarka
    Ano, je to nádhera a já ji vidím v dáli i z okna😊 Letos se kvůli poryvům větru musel na náměstí program dřív ukončit. 😟 Dopoledne nádherné, brzké odpoledne už ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Alenko ... to je štěstí v takovém kraji žít a z okna na to koukat. ☺ Je škoda, že ta předpověď počasí se naplnila, protože kvetoucí mandloně přitahují zájem lidí z celé republiky. Mám k tomu už další článek, který je pokračováním.

      Vymazat
  3. Hanko, i v Praze na Petříně kvetou mandloně. Osobně jsem je neviděla, ale minulý týden na cvičení nám je ukazovala jedna kolegyně. Nádherné, něžné květy. Díky za fotky, pá 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Petřín je vhodné místo k tomu, aby tam kvetly mandloně. Už jsem tam léta nebyla, ale člověk si takové místo pamatuje.
      Přeji klidné a radostné Velikonoce. 🍀

      Vymazat
  4. Hani, zrovna dnes jsme tam s Janou měly jet na zájezd, ale byl zrušen, protože prý mandloně už odkvetly a nakonec jsem se dočetla, že počasí tam bylo nevlídné. Navíc mi je nevolno a tak se vše vlastně vyřešilo a pojedu jiný rok? Měly jsme se setkat s Maruškou - škoda. Na úbočí Lovoše také kvetou mandloně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, po tom všem, co jsem se dočetla a doslechla, je dobře, že jste tam nejely, navíc, pokud Ti není dobře, taková dálka a skoro 9 km v terénu asi není to pravé. Pokud máte mandloně blízko, pak je zbytečné vážit takovou dálku. Tak třeba jindy to vyjde.
      Přeji klidné a pohodové Velikonoce. 🍀

      Vymazat
  5. Hani,Hustopeče byly v televizi.Je to nádhera.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Jituš, aspoň v televizi jsi to viděla.
      Mějte příjemné Velikonoce. 🍀

      Vymazat
  6. Je to nádhera. Já jsem viděla fotografie ještě na starém blogu od fotografa z Brna a toužila jsem je vidět na vlastní oči, což se mi podařilo, leč naše cestovka tam letos uspořádala zájezd. Hustopeče jsou I krásné městečko a vinařství je tam spolu s mandlemi vyhlášené. Také jsme ochutnali nějaké dobroty mandlové. Vichřice, která městu zrušila odpoledni program nás zastihla v pohodlí restaurace, při obědě a vinečku. Jelikož je restaurace zřejmě zbudována s rozsáhlým rozšířením původního sklípku ve svahu v ulici Na hradbách, o řádění venku jsme se dozvěděli jen od některých příchozích lidí, kteří se přišli schovat. Prudce se také ochladilo. Ale co jsem chtěla vědět jsem viděla a užila si to. Na jedné z tvych fotek je vidět louka pod rozhlednou ještě neporušená, já byla svědkem, že si lidé zkracovali cestu přes louku, l přes výslovně, viditelný a označený zákaz. Někteří jsou prostě hovada, stádo.No ale to už je jiná kapitola. Fotky teprve zpracovávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Maruško, za podrobný popis. Já jsem měla obavy, aby se tam něco nestalo, protože v takovém počtu lidí nikdy nemůžeš vědět, jak se lidé zachovají. Fotky se Ti moc povedly, už jsem Ti napsala na blog.
      Přeji hezké Velikonoce. 🍀

      Vymazat
  7. Hani, o t=hle nádheře vím a znám ji jen z fotek a reportáží. Hustopečemi projíždíme každý rok, ale později, většinou na konci května a to už je dávno po květech. Letos to tam bylo asi chvíli velmi dramatické...
    Děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je dobře, že Hustopeče znáte aspoň z vašich projížděk městem. Letos to, bohužel, nevyšlo, ale i tak návštěvníků tam bylo hodně.
      Přeji radostné a spokojené velikonoční svátky. 🍀

      Vymazat
  8. Nadherné povídáni a fotografie.Před vice lety jsem tam také byla.Letos to kvetlo o nějaký tyden dřív a je škoda,že počasi ukončilo slavnosti předčasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Evi, za pochvalu, potěšilo mě, že se tento příspěvek líbí. Letos to kvůli počasí nevyšlo, ale šlo o to odpolední vystoupení a program na náměstí. Vše se plánuje hodně dopředu a letos si příroda s tím kvetením dost pospíšila.
      Přeji klidné a ve zdraví prožité velikonoční svátky. 🍀

      Vymazat
  9. Hani to je taková krása, něžná. Znám to jen z fotografií a také bych to chtěla někdy vidět... Děkuju za krásnou podívanou, úplně mě to pohladilo. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, Leni, že se Ti mandloňová krása líbí. Třeba se tam vypravíš příští rok.
      Přeji u vás pohodové velikonoční svátky a hodně jarních zážitků. 🍀

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 172. schůzka: Cesta Jana Husa na kazatelnu

 „Mistr Jan Hus, narozen v Husinci, městečku náleževším tehdáž dílem službou ke královskému hradu Husi, dílem přímo ke komoře královské, p...