Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 3. července 2024

Provázková louka - luční perla Blanského lesa

Slyšeli jste někdy o Provázkové louce? Je v šumavské krajině, které vévodí Boubín.

Boubín je druhá nejvyšší hora v české části Šumavy (1362 m). Keltové nazývali Šumavu jako Gabreta - Pohoří kozorohů.

Šumavské vrcholy jsou výškově srovnatelné s našimi Beskydami, vždyť Lysá hora má výšku jen o málo menší než Boubín - 1324 m.

Na dnešní výlet jsme se vypravili do okresu Český Krumlov. Dojezd autem tam je nutný. A také dobré boty. Pohybujeme se v Blanském lese, v sedle mezi vrchem Vlčice a Albertov. Je součástí CHKO Blanský les. Nahlédněte do mapy a představte si trojúhelník, jehož vrcholy tvoří obce Ktiš, Brloh a Chvalšiny a uprostřed tohoto trojúhelníka je Provázková louka.

 

Tato přírodní památka leží ve výšce 700 m a má rozlohu 2,5 ha. V podmáčené půdě rostou chráněné druhy rostlin, např. prstnatec májový, který patří k našim nejrozšířenějším orchidejím, ale je ohrožen zejména odvodněním lokality nebo rozdupáním dobytkem. Velmi bohatě tam kvete kosatec sibiřský. Z cesty z Borovských Uhlířů do Borové se otevírají výhledy na Blanský les a vrcholky Šumavy.

 
Na tabuli jsou údaje o kosatci sibiřském a také to, jaký je životní cyklus modráska, jehož housenky si adoptují mravenci, aby přežily zimu. 

 
Půda je opravdu podmáčená, tam nelze jít v nějakých plátěnkách a vlastně ty chráněné rostliny mají "štěstí", většina lidí si rozmyslí, jestli na tu louku vstoupit. Barva trávy leccos prozradí, bažinatý terén tu není "vhodný", udělám pár fotek a jdeme jinam. 

 
Devaterník (1) patří mezi středomořské rostliny, kterých je 175 druhů. Zvonek rozkladitý (2) je dvouletá až vytrvalá bylina. Chlupáček zední je nazýván také jestřábník chlupáček (3) má název podle listů -  na rubu jsou bíle plstnaté, na svrchní straně výrazně štětinatě chlupaté, jsou zelené po celý rok.

               
"Kosatec sibiřský:  Květy jsou hermafroditi, mají jak samčí tak i samičí orgány, na opylování se podílí hmyz. Rostlina je schopna i samovolného opylení. Tři tyčinky se nacházejí uvnitř květu, jejich prašníky jsou ukryty pod lalokem čnělky." (Wikipedie)

Prstnatec májový je ohrožený druh vstavačovitých rostlin. 

 
To, že v okolí zůstaly jen zbytky vesnic, spíše osady, někde jen samoty trvale neobývané, má příznivý vliv na přírodu, protože tam neproudí "davy". Poznali jsme zajímavé místo. 
 

Toulky českou minulostí

Provázková louka - luční perla Blanského lesa

Slyšeli jste někdy o Provázkové louce? Je v šumavské krajině, které vévodí Boubín.   Boubín je druhá nejvyšší hora v české části Šumavy (136...