Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 14. července 2021

Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

Léto je kromě jiného obdobím cuket, většinou se podávají tepelně upravené. Nabízím  jeden jednoduchý a osvědčený recept.

Pamatujte, že nejkvalitnější jsou mladé cukety kolem 25 cm délky.

Ingredience:
  • 3 střední cukety,
  • 500 g mletého masa,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce rajčatového protlaku,
  • sůl,
  • pepř,
  • lžička pálivé papriky,
  • dvě lžíce hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 150g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků

Postup:
Do hluboké pánve nebo hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme.

Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu (např. lžící). Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme až je cuketa poloměkká.

Poté přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a odstavíme. Asi po 5 min. vmícháme do směsi vejce a naplníme jí cukety. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýra.

 
Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu - záleží na množství) pokapaném olejem na 200°C asi 30-40 minut, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody.  
zdroj: Český rozhlas

12 komentářů:

  1. Já z cukety doma připravuji obalované řízky, ale tento recept vypadá opravdu zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já "dělám" obalované patizony, ale loni nebyly. Cuket je všude habaděj. ☺

      Vymazat
  2. Zapečená cuketa s mletým masem je výborná. Já dělám z cuket i nádivku, ta nám chutná také moc. Recept je u mne na blogu (vaření). Hanko, měj se fajn, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je těch možností hodně, Ty se víc specializuješ na vaření.
      Také zdravím a přeju pěkný den. ☺

      Vymazat
  3. Hani,to je moje kuchyň,cuketu mám moc ráda a ráda zkouším nové recepty.
    Píšu si a děkuji.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn a přeji, aby vám to chutnalo.
      Měj pěkné letní dny. ☺

      Vymazat
  4. Haničko, alespoň jednou za sezónu je dělám. Většinou mám v mrazáku hotové ragů, je to pak raz dva a taková dobrota!
    Děkuji za připomenutí a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my to také nemíváme často, možná 2x za sezonu, kupuji většinou v Globusu.
      Přeji pěkný den, už polovina července. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, cukety jsou u nás oblíbené v různé kombinaci. Podobný recept používám, nejlepší jsou opravdu cukety jak píšeš menší. Fukčárinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Marti, to je podstatná připomínka. Právě mi se stalo, že jsem dostala jako první "dar" přerostlé, asi už staré cukety a to byla chyba, asi se toho ten dárce chtěl zbavit. Tím mi cukety na řadu let znechutil.

      Vymazat
  6. Robievam veľmi podobný recept, rada plním zmesou aj baklažány :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Adi, znám a je to dobré. Jinak baklažán je česky spíše lilek. Takže plněné lilky. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 202. schůzka: Praha, defenestrace pořadové číslo 1.

 „30. dne měsíce července Léta Páně 1419 purkmistr a někteří konšelé Nového Města s podrychtářem, nepřátelé přijímání z kalicha, od obecnéh...