Léto je kromě jiného obdobím cuket, většinou se podávají tepelně upravené. Nabízím jeden jednoduchý a osvědčený recept.
Pamatujte, že nejkvalitnější jsou mladé cukety kolem 25 cm délky.
- 3 střední cukety,
- 500 g mletého masa,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- sůl,
- pepř,
- lžička pálivé papriky,
- dvě lžíce hladké mouky,
- 1 vejce,
- 150g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků
Postup:
Do hluboké pánve nebo hrnce dáme dvě
lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme
mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme.
Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu (např. lžící). Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme až je cuketa poloměkká.
Poté přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a odstavíme. Asi po 5 min. vmícháme do směsi vejce a naplníme jí cukety. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýra.
Já z cukety doma připravuji obalované řízky, ale tento recept vypadá opravdu zajímavě :)
OdpovědětVymazatJá "dělám" obalované patizony, ale loni nebyly. Cuket je všude habaděj. ☺
VymazatZapečená cuketa s mletým masem je výborná. Já dělám z cuket i nádivku, ta nám chutná také moc. Recept je u mne na blogu (vaření). Hanko, měj se fajn, zdravím 😀
OdpovědětVymazatJe těch možností hodně, Ty se víc specializuješ na vaření.
VymazatTaké zdravím a přeju pěkný den. ☺
Hani,to je moje kuchyň,cuketu mám moc ráda a ráda zkouším nové recepty.
OdpovědětVymazatPíšu si a děkuji.
Měj se hezky
Tak to je fajn a přeji, aby vám to chutnalo.
VymazatMěj pěkné letní dny. ☺
Haničko, alespoň jednou za sezónu je dělám. Většinou mám v mrazáku hotové ragů, je to pak raz dva a taková dobrota!
OdpovědětVymazatDěkuji za připomenutí a přeji hezký večer, Helena
Helenko, my to také nemíváme často, možná 2x za sezonu, kupuji většinou v Globusu.
VymazatPřeji pěkný den, už polovina července. ☺
Hanko, cukety jsou u nás oblíbené v různé kombinaci. Podobný recept používám, nejlepší jsou opravdu cukety jak píšeš menší. Fukčárinka
OdpovědětVymazatMáš pravdu, Marti, to je podstatná připomínka. Právě mi se stalo, že jsem dostala jako první "dar" přerostlé, asi už staré cukety a to byla chyba, asi se toho ten dárce chtěl zbavit. Tím mi cukety na řadu let znechutil.
VymazatRobievam veľmi podobný recept, rada plním zmesou aj baklažány :)
OdpovědětVymazatAno, Adi, znám a je to dobré. Jinak baklažán je česky spíše lilek. Takže plněné lilky. ☺
Vymazat