Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 25. srpna 2024

Historii šumavské obce poznáte na hřbitově

Je na tom kus pravdy, i když to nemusí platit doslova. Pokud navštívíte šumavské hřbitovy, řekla bych, že tam se toho dozvíte dost. Dnes bude řeč o Záblatí u Prachatic, obci, která leží asi 15 km od Prachatic.  Horní Záblatí a Záblatí mají kolem 360 obyvatel a to i s přilehlými osadami - Řepešín, Zvěřenice, Saladín, Křišťanovice a dalšími. Tam se lidé opravdu znají a pokud je třeba, neváhají si pomoci. Jsme v CHKO Šumava a přes malý počet obyvatel se tam pořádají kulturní akce, kterých není málo: 

   
Název místa má souvislost s jeho polohou. Kolem protéká říčka Blanice, která má své pojmenování podle blani, což bylo původní označení pro louky zaplavované vodou. Z různých písemných pramenů 14. století víme, že v době jarního tání sněhu se říčka Blanice rozlévala široko do okolí. Za územím, které bylo zaplavováno, čili blatem (močálem, mokřinou) vznikla nová osada, která obdržela svůj název podle místní polohy „Za blaty“, z čehož se postupně dalšími jazykovými změnami vyvinul název Záblatí. 
Znak tvoří na  zlatém štítě stříbrná sekera s hnědým topůrkem, ležící šikmo, hlavou vzhůru do leva, napříč přes ní leží hnědé břevno na horním konci hořící, v přirozených barvách. I když nebyl dosud vydán uspokojivý výklad obsahu znaku, lze jej s největší pravděpodobností spojovat s dolováním v okolí Záblatí v 16. století.

Přijíždíme k Záblatí a z auta se snažím trochu dokumentovat kraj, kterým projíždíme. Terén je opravdu horský a název "Záblatí" opravdu sedí. 😉

 

 

Přijeli jsme do centra obce, což je prostor u kostela. Parkujeme na návsi u obchodu, naproti je možnost ubytování a už tohle si zaslouží 👍, hlavně ten obchod.

Snad "přetrpíte" pár informací z historie, ale bez nich je to bezzubé. První písemná zmínka o obci pochází z doby Jana Lucemburského k roku 1337. Roku 1400 král Václav IV. svolil, aby Zikmund Huler, k jehož hradu Husi tehdy městys patřil, Záblatí opevnil. Huler byl oblíbencem krále Václava IV. a Hulera zahrnul svou přízní. Ještě v roce 1400 povýšil Záblatí na městečko, majitele panství učinil pak svým královským rádcem a podkomořím. Po odhalení falešné kvitance byl však Huller nakonec zadržen a ještě téhož dne roku 1405 sťat. Vidíte, tehdy se s těmi, kteří zklamali, nemazlili.

Městečko zároveň získalo městská práva, např. právo týdenních trhů a také právo zřídit silnici do Pasova. Městečko tak těžilo z nedaleké Zlaté stezky. Jako na jiných místech při řece Blanici, se i v Záblatí ve středověku rýžovalo zlato. Roku 1630 bylo Záblatí přiřazeno k vimperskému panství.

 Během 16. století vzrostla v Záblatí řemeslná výroba. Nejstarším cechem byl společný cech krejčovský a ševcovský který byl zřízen listinou Viléma z Rožmberka v r. 1573. Téhož roku byl zřízen v Záblatí tkalcovský cech. 

V letech 1729–1733 byla k jižní stěně raně gotického kostela umučení sv. Jana Křtitele přistavěna barokní kaple sv. Jana Nepomuckého. Kostel je dodnes hlavní historickou památkou, proto jsem mu při fotografování věnovala nejvíce pozornosti.

 

 

 

 

 

 
Ručně malovaná mapa Prachaticka

V letech 1938 až 1945 bylo Záblatí v důsledku uzavření Mnichovské dohody přičleněno k nacistickému Německu. Po druhé světové válce byla část obyvatelstva vysídlena a obec vyrabována. Dnešní obyvatelé jsou převážně z poválečného osídlení. U kostela najdeme tento památník:

 

Zatím jsem nevysvětlila, proč jsme vlastně Záblatí navštívili. Několik let tu prožil partnerův bratr a jak se ukázalo, byla to léta spokojená a zároveň i poslední léta jeho života. Před rokem náhle zemřel a tak jsme hlavně zajeli na hřbitov zajistit místo jeho odpočinku. Kolumbárium je totiž nové. Šumava byla jeho srdcovka a tak jsme mu umožnili být stále v jeho oblíbeném kraji.

Hřbitov je tam malý, ale hezky udržovaný a na nástěnce jsem se jsem dočetla o této osobnosti. Slyšeli jste někdy o pěvkyni jménem Johanna Mugrauer? Pro mne to bylo prvotní seznámení s tímto "šumavským slavíkem". Její vlastnoruční podpis:

Johanna Mugrauer má na hřbitově v Záblatí tuto pamětní desku:

 

 Na tomto hřbitově jsem byla poprvé a návštěvník tam nemůže přehlédnout toto seskupení náhrobků:

Jsme na Prachaticku, kde bylo hodně obcí vysídlených po válce a tady při rekonstrukci hřbitova udělali v rohu hřbitova takovou "vzpomínku" na německé obyvatele, kteří v obcích uvedených na kříži žili a některé zachovalé náhrobky byly použity. Je to seskupeno ve čtvrtkruzích s centrálním křížem a pamětní deskou připomínající německé obyvatelstvo Záblatí (nejen). To, že mě tento nápad zaujal, potvrzují fotky, které jsem tam pořídila. Zároveň mě však napadlo, kdyby to bylo opačně, jestli by i německá strana vytvořila něco podobného... 🙇

 

 

 

Odsun německého obyvatelstva

Po ukončení druhé světové války vítězné velmoci (SSSR, USA a Velká Británie) se sešly v Postupimi, kde byla 2. srpna 1945 uzavřena dohoda, která ve XIII. Kapitole stanovila, že v zájmu míru v Evropě bude odsunuto německé obyvatelstvo z Polska, Československa a Maďarska do poraženého Německa. Spojenecká kontrolní rada 20. listopadu 1945 přijala plán na přemístění (transfer) 2 500 000 tzv. sudetských Němců z Československa. Československá vláda na základě zmíněného plánu Spojenecké kontrolní rady v Berlíně schválila 14. prosince 1945 směrnice k provádění soustavného odsunu Němců z území Československa. Odsunu nepodléhali němečtí antifašisté a tzv. specialisté. V průběhu roku 1946 byl postupně proveden odsun německého obyvatelstva do Německa.

Ze Záblatí byl první odsun proveden v únoru 1946 a potom následovaly dva další transporty v dubnu a květnu a ukončen byl v červnu 1946. (ze stránek OÚ Záblatí)

 

 Tady je pohled na nové kolumbárium, kde jsme zakoupili schránku a pár fotek z auta.

 

14 komentářů:

  1. Příspěvek jsem si užila a to také z toho důvodu,že jsem právě odložila knihu,sice krimi,ale z jedné šumavské vesničky a počátky případu začínají v období vysídlování.Autor získal ocenění za nejlepší českou detektivku.Záblatí je sice malá obec,ale hodně zajímavá.
    Hani,měj hezkou sobotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, jsem ráda, že jsem Ti možná přidala pár střípků a informací k přečtené knize. Je jasné, že se tam v pohraničí děly věci, proto se to dostalo do oblasti krimi.
      Měj hezký čtvrtek. ☺

      Vymazat
  2. Zajímavé povídání a krásné fotky, zvláště ty ze hřbitova. Pěkný víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se Ti to líbilo. Přeji pohodový závěr srpna. ☺

      Vymazat
  3. Hani, moc děkuji za moc zajímavý příspěvek. Vesnici jsem si i poznačila, kdyby byla příležitost, ráda se tam zastavím. Novodobá historie je velmi zajímavá a mohu-li soudit, ve školách stále poněkud opomíjená.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Záblatí je obec zajímavá, ale kdo tam přijede jen tak, bez informací, bude možná zklamán a řekne - tam nic není. Vidíš, stačí zajet na hřbitov...
      Přeji úspěšný den, Helenko. ☺

      Vymazat
  4. Hezké fotografie i zajímavý článek. Také v našem výběžku se obnovují staré hřbitovy, například v Lísce u České Kamenice, na Fukově. Já ale nepatřím mezi lidi, kteří při návštěvě měst a obcí vyhledávají hřbitovy. Tyto "zahrady ticha" nevyhledávám.Stačí mi, když jdu u nás poklidit hroby rodičů a zastavím se u hrobů spolužáků a přátel. Na mě tato místa smutku zrovna moc dobře nepůsobí ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, život v pohraničí je podobný, ale člověk si musí všímat. Já navštěvuji hřbitovy jednak ty naše, kde leží příbuzní a pak ty hroby známých také obcházím. Tady na Šumavě to je spojeno s dětstvím a raným mládím přítele, proto jsme navštívili několik hřbitovů, kam bychom těžko jinak zašli. A řeknu Ti, mají ty hřbitovy hezky upravené.
      Měj hezký den. ☺

      Vymazat
  5. Hanko, jak vidno, projeli jste Šumavu a my s vámi, poznali jsme tak mnohá zajímavá místa, kam bychom možná ani nezavítali. K tomu nám právě blogy mohou sloužit. Na hřbitově zajímavě vyřešili hroby po tehdejších obyvatelích, možná jim k tomu účelu přidala finance i německá strana. Zabývat se, zda by byli zúčastnění opačně, co k tomu napsat, věřme v dobro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my jsme měli na Šumavě ubytování na 7 nocí a teď, když tvořím tolik článků, docela žasnu, kolik jsme toho stihli. Ale to je autem, kdybychom se měli přesouvat pěšky nebo nějakou dopravou, to bychom toho moc nezvládli, tam těch autobusů jezdí málo. Tak si myslím, že i ty moje příspěvky jsou pestré, protože sedět u penzionu a opékat buřta - to není pro nás.
      Jinak, Záblatí je naše osobní srdcovka spojená s místem pobytu mého "švagra", teď už asi napořád. ☺

      Vymazat
  6. Hanko, připomněla jsi mi cedulku na hřbitově v Zábřehu."Hřbitov je kronika města". Ráda se po hřbitovech procházím. Městečko Záblatí má bohatou historii a i když ta novodobá byla také hodně pohnutá, velmi vstřícně se s tou dobou vypořádali. Velmi pěkná je ta část hřbitova věnována německému obyvatelstvu. A z té hluboké historie je patrné, že přízeň krále se nesmí zneužít, jnak běda. Moc hezký článek. A hodně mě dojal i osobní příběh dvou bratrů žijících od sebe rak daleko. Asi i proto, že můj bratr narozený v Čechách, jednou spočine v cizí zemi, daleko ode mne a rodičů, jen proto, že se jeden stat rozpůlil. Jo to je život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc hezky jsi to napsala. Kdo by si vůbec pomyslel, jak bylo ve středověku Záblatí důležité - v Blanici byly perlorodky a rýžovalo se tam zlato. Tam to žilo, přicházeli sem dobrodruzi, kteří doufali, že najdou toho zlata trochu víc než jen zlatinky. S tím hřbitovem je to pravda, přítel pochází ze Šumavy a tento jeho bratr tam prožil s výjimkou pár let celý život. Žil sice v nedaleké vesnici a ke konci přesídlil do Záblatí. Na Šumavě byl spokojen a jinam by nešel. Proto jsme i urnu uložili do nového kolumbária na hřbitově. I tohle patří k životu.

      Vymazat
  7. Hanko, zajímavý článek a pěkné fotografie. Šumava je krásná, ale spoustu míst se při dovolené navštívit nedá. Já na hřbitovy chodím celkem ráda, ty vesnické jsou většinou krásně upravené. Měj se hezky, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na Šumavě jsem byla už víckrát, tak se na některá místa dostanu až teď. S těmi hřbitovy to mám podobně, jejich návštěva mi určitě nevadí. Měj pěkný víkend. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

15. září - Divadlo živých fotografií a Ponrepo

Máte rádi film, filmové herce, filmovou hudbu nebo některé filmové hlášky? Osobně se ráda podívám na filmy, jako Tenkrát na Západě s Claudií...