Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 8. prosince 2020

Betlémská hvězda před Vánocemi opět zazáří po téměř 800 letech - 2. část

Upozornění: V článku je popsáno, kde a kdy jev pozorovat na obloze. Text je zvýrazněn. 

Proč jde o tak vzácný astronomický úkaz?
V minulém článku byla důležitá informace, že obří plynné planety Jupiter a Saturn bude možné od počátku prosince sledovat jako dva výrazné zářící body na obloze hned po západu slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější. Ke konjunkci má dojít 21. prosince 2020.

Jupiter je největší planeta sluneční soustavy, v pořadí pátá od Slunce. Je třetím nejjasnějším objekemt na noční obloze po Měsíci a Venuši. Předpokládá se, že Jupiter je složen převážně z vodíku, hélia a organických sloučenin. Je možné, že planeta má tvrdé kamenné jádro tvořené těžšími prvky. 

Jupiter na snímku sondy Voyager 2 (1979)

Saturn patří mezi velké plynné obry, pro které je typické, že nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. Atmosféra je tvořena převážně lehkými plyny, a to hlavně vodíkem, který tvoří 96,3 % jejího objemu.

Saturn 
"Planeta Jupiter oběhne Slunce jednou za 11,86 pozemského roku, Saturn se pohybuje ve větší vzdálenosti, takže jeho 'rok' trvá 29,65 let. Zhruba jednou za dvě desetiletí se proto na pozemské obloze sejdou blízko sebe. A někdy dokonce výjimečně blízko sebe. Samozřejmě pouze díky perspektivě, Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále," vysvětluje Suchan.
Obě planety bude možné pozorovat v jejich vzájemném přibližování po celý prosinec, na dosah si budou již týden před konjunkcí a velmi zajímavý úkaz nastane také 17. prosince, kdy se v jejich blízkosti ocitne i úzký srpek dorůstajícího Měsíce. Vizuální "splynutí" pak nastane v pondělí 21. prosince a k vidění bude pouhé dvě hodiny.

"Bude-li jasno, na nic nečekejte. Půl hodiny po západu Slunce, kolem 16:30, je hledejte nízko nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají už v 18:30, takže pohled z kopce, odkud je dobrý výhled až ke vzdálenému horizontu, bude velkou výhodou. V každém případě je třeba si vybrat místo s nerušeným pohledem k jihozápadnímu obzoru, tedy bez stínění domy, stromy či kopci. Namíříte-li na Jupiter se Saturnem dalekohled s velkým zorným polem, zahlédnete v něm obě planety najednou. A s nimi i čtyři Jupiterovy největší měsíce a ve větších přístrojích dokonce Saturnův prstenec a jeho největší měsíc Titan," radí Suchan.

Zajímavé to bude i den po nejtěsnějším setkání, tedy 22. prosince, kdy planety spatříme v téměř totožné úhlové výšce nad obzorem. To už se ale od sebe budou vzdalovat.
zdroj Martina Heroldová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...