Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pátek 4. prosince 2020

Betlémská hvězda před Vánocemi opět zazáří po téměř 800 letech

 

Tak to je pecka, kterou mnohé generace před námi neměly šanci vidět. Je to taková astronomická událost, že bych to chtěla mít na blogu. Text je od autorky Martiny Heroldové. 

"Narození Spasitele podle biblické tradice předcházel zvláštní astronomický úkaz, popisovaný jako Betlémská hvězda. Právě ona měla přimět tři mudrce z východu (známé jako tři krále) k pouti za narozeným Ježíškem, kterému se přišli poklonit. Odborníci se shodují, že šlo s největší pravděpodobností o konjunkci Saturnu a Jupiteru, která bude před letošnímu Vánocemi k vidění poprvé od roku 1226. 

Na snímku je konjunkce Jupiteru a Saturnu, foto Česká astronomická společnost  

Obří plynné planety Jupiter a Saturn bude možné od počátku prosince sledovat jako dva výrazné zářící body na obloze hned po západu slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější.

Den za dnem se pak k sobě budou pozvolna přibližovat, a to až do pondělí 21. prosince, kdy dojde k takzvané konjunkci, tedy nebližšímu možnému přiblížení obou planet, kdy vizuálně téměř splynou v jednu výrazně zářící "hvězdu". "Je to skoro jako detektivka," říká v nadsázce Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Ačkoliv ke konjunkci obou planet dochází zhruba každých dvacet let, většinou jsou od sebe mnohem dále, letošní astronomický úkaz tak bude vskutku výjimečný. Obě vesmírná tělesa se k sobě totiž přiblíží na pouhých 6 úhlových minut, tedy jednu pěti průměru měsíčního disku a pro běžné pozorovatele tak na noční obloze splynou v jedno.

Takové přiblížení se odehrálo naposledy v roce 1623, tedy téměř před 400 lety, kdy však nebylo ze Země vůbec pozorovatelné. "Tehdy se planety nacházely poblíž Slunce, takže zmizely v jeho záři a nikdo je nemohl sledovat. Za opravdu snadno pozorovatelnou a velmi těsnou konjunkcí Jupiteru se Saturnem se tak musíme vypravit celých 794 let zpátky, do roku 1226," popisuje Suchan. Letošní přiblížení tak bude opravdu výjimečné a znovu se zopakuje až za šedesát let. Úkaz bude navíc možné sledovat pouhým okem, bez nutnosti použití dalekohledu

Mnozí odborníci se domnívají, že právě podobné setkání Jupiteru a Saturnu v roce 7 před naším letopočtem bylo tehdejšími astrology považováno za zjevení oznamující příchod Spasitele, o němž podle Matoušova evangelia hovořili "mudrci z východu", kteří se přišli novému králi poklonit. Takzvaná Betlémská hvězda je tak silně spjata se symbolikou Vánoc a s narozením Ježíše Krista.

2 komentáře:

  1. Milá Hanko!
    Vítám Tě ve společnosti Blogspotu a jsem ráda, že tady s námi budeš. Jsem překvapena tím nádherným a zajímavým článkem. Jsem oslněna Betlémskou hvězdou a přeji Ti hodně věrných návštěvníků.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Otavínko,
    předně Tě vítám na svém novém blogu a děkuji za krásný komentář. Ráda s vámi ve společnosti Blogspotu budu. Jsem ráda, že Tě článek o Betlémské hvězdě oslovil a já si Tvůj blog s dovolením přidám do oblíbených. H. ☺

    OdpovědětVymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...