Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

sobota 24. dubna 2021

Jak vybrat šicí stroj, se kterým si budete rozumět - nová rubrika

Na blogu budu mít rubriku, která se zabývá šitím. Možná to bude pro někoho užitečné. Začneme výběrem vhodného šicího stroje.

Mnohé/mnozí, (protože šijí i muži), už šicí stroj mají, někdo si však chce pořídit nový stroj. Je to investice a další věc do domácnosti, proto je třeba nejdříve promyslet, co vlastně chci. 

Víte, že chcete šicí stroj, ale nekupujte ho zbrkle. Máte v hlavě plány a nápady, co krásného vytvoříte pro sebe, své ratolesti, co opravíte nebo dokonce budete šít na prodej. Někdo si řekne, že dnes se šít moc nevyplatí, všechno dostaneme koupit. Ale co třeba úprava oděvů (zkrácení nohavic, sukně, výměna zipu, vyšití dírek  apod.) nebo ušití záclon, závěsů a potřebných věcí do domácnosti? Loni jsme houfně šily roušky a na mnoha blozích jsem viděla, jak jsou naše ženy šikovné a kolik pěkných výrobků našily. 

Jak si ale v záplavě modelů vybrat ten správný, který splní všechno, co od něj očekáváte? Někdo začíná šít na staré elektrické mašině po mamince nebo babičce. Někde jsou ještě staré šlapací mašiny - a po desetiletích "šlapou" pořád! A řeknu vám, že mám se starými stroji zkušenost a rozhodně ne špatnou! Dříve byly výrobky kvalitní a vydržely dlouho, celá desetiletí. Máte-li možnost, zkuste oslovit v okolí známého, který šije a rád vám ukáže svůj stroj, co na něm dělá a co to umí. Lépe tak získáte představu, co byste chtěli od toho svého.

"Chci si sem-tam něco ušít, přešít, opravit"

Stejně jako vybíráte domácí spotřebiče do kuchyně nebo do dílny, vybíráte i dobrý šicí stroj. Chcete praktický funkční stroj, který dělá, co má a jak má a nejlépe za výhodnou cenu? Mechanický šicí stroj  bude pro vás dobrou volbou. Je to prostě jednoduchá mašina, která se dá lehce seřídit a v případě potřeby opravit. Jen prosím, nesvěřujte stroj kdekomu, chce to opravdu odborníka! 

Kdo není kamarád s displejem a nechybí mu větší množství ozdobných stehů, rád si zvolí tuto klasiku v moderním odlehčeném provedení. Na občasné zašití triček, zkrácení nebo opravu kalhot a výrobu základních kusů oblečení budou bohatě stačit. Po pravdě, já na takovém stroji toho ušila hodně, dokonce i kabát nebo bundy.

Lákavá bývá hlavně cenovka. Nehleďte ale pouze na ni. Podezřele nízká cena sice někoho naláká, ale většinou jde ruku v ruce s podezřelou kvalitou. Nákup levných strojů v obchodních řetězcích určitě nedoporučuji. Jsou to stroje na první pohled krásné a levné, ale bývá tam hodně plastu a vy hledejte kovovou konstrukci. Navíc není zaručen servis. Abyste se pak nedivili. Nějaká ta tisícovka navíc při pořízení se vám mnohokrát vrátí na životnosti stroje i na vaší pohodě u šití. 

"Šití je můj koníček, šití je můj svět"

Elektronické šicí stroje vás dostanou různými vychytávkami, které urychlují a zpříjemňují šití. Budete se kochat výběrem ozdobných vzorů. S abecedou si můžete vyšít monogramy třeba na celou výbavu ložního prádla nebo na dětské oblečení. Dokonce nemusíte ani šlapat na pedál – díky tlačítkům na těle stroje je ovládání ještě pohodlnější. Ovšem zodpovězte si otázku: Využijete to? 

Jak by měl takový dobrý domácí stroj vypadat? 

Rozhodně nejde o vzhled, hezké jsou na pohled všechny. Musí nabízet alespoň základní výběr stehů: Rovný, entlovací (cik cak), pružný, obšívání knoflíkových dírek…

Měl by mít kvalitní kovovou konstrukci: Stroj nemusí mít úplně všechny součástky z kovu, vyžadujte však pevnou kovovou konstrukci, která zajistí možnost šití pevnějších látek (třeba džínoviny). Součástky jsou i pevné a vydrží déle, než jen záruční dobu.

Požadujte skladnost: Jako občasná švadlenka určitě budete stroj uklízet do skříně a různě přenášet. Myslete proto na váhu i rozměry stroje.

Mít základní výbavu: Základní příslušenství od výrobce (cívky, jehly, patky a jiné) a kvalitní český návod.

Chtějte volné rameno: Pro šití rukávů a nohavic je potřeba jednoduché manipulace s látkou. Oceníte tak volné pohyblivé rameno.

Funkce: Zpětný chod, nastavení polohy jehly, automatický navlékač jehel a další. Také dvojjehla je u novějších strojů samozřejmostí a využijete ji.

Profesionálnější stroje uspokojí vyšší či nadstandardní požadavky, mají spousty dalších funkcí a rozsáhlou výbavu. S větším počtem funkcí jde v ruku v ruce náročnější obsluha. Ale i vyšší cena. Když se s nimi ale nakonec naučíte, otevřou vám dveře do světa opravdového šití. Pozor!

Pokud neplánujete časté šití a nejste náročný uživatel, může být pro vás tento stroj zbytečně složitý.

Co takový namakaný šicí stroj nabízí navíc? 

Automatické funkce a programy jako je automatické navlékání nití, automatické obšívání knoflíkové dírky a další. Ušetří vám prostě spousty práce. 

Hlavně si odpovězte na otázky:

 1. Co chci šít?

 2. Kolik času šití věnuji?

 3. Když si pořizuji přístroje (např. fotoaparát), mám ráda bohatou nabídku funkcí nebo se držím jednoduché klasiky?

O co se dále u stroje zajímat:

Příslušenství, hlučnost, servis. 

Je dobré poslechnout si užitečné rady na videu: 

zdroj: internet, video Youtube 

Kovová konstrukce stroje:

4 komentáře:

  1. Hanko,tento příspěvek bude přínosem pro mnohé. Já jen z hořkostí dodám, že jsem měla Veritasku, zakoupenou před mnoha lety na novomanželskou půjčku.Koupě z důvodů tvrzení okolí,že v každé domácnosti šicí stroj nemá chybět. Neznalá jsem zakoupila skříňkový, zabíral místo později čím dál víc a při stěhování a problémům s umístěním na úkor pohodlí, později tvrzení dcery není problém můj kufříkový převést k tobě jsem se Veritasky zbavila - darovala jsem ji do rodiny syna. Šicí stroj chybí, dcera spíše provede úkon doma, často ji nežádám z časových důvodů. Proto říkám ano, šicí stroj do domácnosti patří, ale je důležité uvažovat jaký. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, chci blog tématicky rozšířit a snad rubrika zaujme ty, které šijí. Napsala jsi svůj příběh se strojem, rozumím ti ... Já bych se stroje nerada zbavovala, aspoň kufříkové provedení se vejde všude. Veritas byla nejen značka strojů, ale ve své době byly velmi žádané a viděla jsem je znovu v nabídce. Osobně mám skříňkový po mamince a je to výborné. Ještě o tom napíši. Díky za komentář. ☺

      Vymazat
  2. Hani, bez šicího stroje si to vůbec nedovedu představit. Využívám pořád,protože dost šiju. Šicí stroje mám dva - jeden asi 3 roky starý značka Veronica a druhý po mamce značka Singer, tomu je víc jak 40. Když jsem kupovala Veronicu, tak jsem právě vybírala, aby měl co nejvíce věcí kovových a ne z plastu. Stará Singrovka je celokovová. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji za komentář. Napsala jsi to tak, že já to mám podobně. Také si domácnost bez šicího stroje neumím představit - tedy tu svoji ☺. I já mám dva stroje, sice jiné značky, ale to nevadí, jsou funkční oba. Veronica je určitě dobrá, také jsem před časem o ní uvažovala, vybrala sis dobře. Hlavně, aby Ti oba stroje dobře fungovaly, to pak člověka baví něco na tom dělat. Staré Singrovky nebo Minerva mají spolehlivé součástky, bohužel tehdy nebyl entlovací steh cik-cak. Jinak se na tom šije dobře. Hezkou neděli. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kaštan - síla přírody i léčivé využití květů

  Kaštan zná každý už od dětství. Správně je to jírovec maďal. Po celém světě existuje asi 15 druhů této dřeviny. Doba květu závisí jednak n...