Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

neděle 25. dubna 2021

Nová mapa zapomenutých pozemků. Zjistěte, zda nejsou vaše, brzy propadnou státu

Dnešní příspěvek je netradiční, ale zařazuji jej na svůj blog. Třeba někdo najde pozemky, které patří vám nebo rodině. Pokud někoho znáte, můžete upozornit.

Více než 170 tisíc pozemků a nemovitostí po celém Česku nemá jasného majitele. Dohledat se je snaží Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten zároveň vyzývá občany, aby si na stránkách úřadu zkontrolovali, zda jim některý z "opuštěných" pozemků nepatří. V roce 2023 totiž nenávratně propadnou státu. 

Začalo to v roce 2014, kdy byl schválen nový katastrální zákon. Ten uložil Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby se pokusil dohledat k více než 200 tisícům pozemků a nemovitostí skutečné vlastníky. 

Za šest let se úřadu podařilo dohledat majitele více než 40 tisíc nemovitostí. Stále ale 165 974 pozemků a 4947 staveb nepatří nikomu, nebo mají sice zapsaného vlastníka, ovšem s nedostatečnými údaji. Vždy jednou za půl roku úřad seznam aktualizuje. 

"Doporučuji proto každému podívat se na tento seznam, zda náhodou jemu nebo jeho předkům nepatří nějaká nemovitost, o které dosud nevěděli," zdůrazňuje generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Celý text najdete klikem zde:

Vyhledávač majetku s nedostatečně identifikovanými vlastníky

zdroj: aktualne.cz 



2 komentáře:

  1. S tím mám bohužel špatnou zkušenost. Naše vlastní zahrada nás díky chybě úředníka stála pěkných pár set tisíc....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, Reni, určitě špatná zkušenost a tam jste jako vlastníci byli zapsáni vy nebo někdo jiný? ... Já v tom přehledu žádné pozemky nenajdu, můj otec kdysi daroval půdu státu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...