Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

středa 26. května 2021

Hlas pro tento den: Budníček menší

 

Vědecké zařazení: Pěvci 

Budníček se pěním hlásí,

rád zvesela zazpívá si,

zná však jen dvě ptačí slova,

čiv-čav, zpívá stále znova.

 

V husté trávě, jindy v křoví,

ptáčata si v hnízdě hoví,  

chválí si svou ptačí budku,

  podařená bývá vskutku.  

 

Máma po nich šťastně kouká,

shání mušku nebo brouka,

létá v lese, v parku, v sadě,

vzorně krmí každé mládě.

 

Táta s péčí nepomáhá.

„Jen se starej, moje drahá,

já jim místo Večerníčku,

   vzlétnu zapět na větvičku!“ (Plysacek)

Foto
Jednotvárný hlas, který je slyšet téměř po celý rok, patří zcela nenápadnému malému zelenému ptáčkovi – budníčku menšímu. Jméno budníček má tento pták, stejně jako mnoho dalších příbuzných druhů, podle toho, že jeho hnízdo se podobá i shora kryté kulaté budce. Ta je zbudovaná z trávy, listí, vystlaná srstí nebo peřím a umístěná v husté vrstvě bylin při zemi.

Všichni budníčci, z nichž u nás hnízdí 4 druhy a dalších 5 bylo zastiženo vzácně na tahu, jsou velikostí a vzhledem velmi podobní - některé druhy se dají rozeznat jenom podle poměru délky jednotlivých letek v křídle. Čím se však jednotlivé druhy vzájemně liší, je u jednotlivých druhů naprosto odlišný hlas, především zpěv. Ten slouží nejen k druhové identifikaci, ale především ke komunikaci uvnitř druhu – hlavně jako revírní nebo teritoriální zpěv. Tím jednotliví budníčci označují svůj revír. Zpěv budníčka menšího však není vázán pouze na dobu hnízdění a obhajobu hnízdního teritoria. Samozřejmě nejčastěji ho slyšíme po jarním příletu ze zimovišť, a poněvadž je to pták u nás všude početný, slyšíme ho velmi často. V létě však zpěv umlká, ale po proběhlém hnízdění a pelichání se začínají občas budníčci menší ozývat znovu – zejména za jasných pozimních dnů až do listopadu.

Poslechněte si, jak o budníčkovi mluví  ornitolog Ludvík Mühlstein:

Všechny druhy budníčků jako ptáků hmyzožravých jsou tažné. Budníčci menší odlétají od srpna do října, ale zimují často již ve Středomoří. A tam všude se občas ozývají po celou zimu. S jarním tahem, který probíhá v březnu a se začátkem hnízdního období zpěv nabude na intenzitě.

V posledních letech zůstávají jednotliví budníčci menší u nás přes celou zimu. Dříve bylo jejich přezimování zcela ojedinělé a každé zjištění si zasloužilo publikování v ornitologických časopisech. Při soustavném zimním mapování ptáků v České republice však bylo zjištěno, že zde zimuje snad až 60 jedinců. Především je to v nížinách kolem vodních toků, v jejichž hustých břehových porostech patrně nejsnadněji nalezne potravu. V době hnízdění však obývá téměř všechny typy lesa a v posledních 50 letech pronikl i do městských parků a zahrad. A to mu jistě zajišťuje nejlepší vyhlídky na další přežívání.

Základní údaje

Budníček menší (Phylloscopus collybita) je jedním z našich nejmenších ptáků, váží 5 až 9 gramů. Shora je olivově hnědý, zespodu bělavý; od téměř stejně zbarvených dalších druhů budníčků - zejména budníčka většího - je odlišitelný prakticky pouze podle zpěvu. Žije v jehličnatých i listnatých lesích, v parcích, zahradách apod. Kulovité hnízdo s vletovým otvorem na boku bývá na zemi nebo v křoviskách nízko nad zemí. Snůšku 5 až 6 vajíček zahřívá pouze samička, na kterou posléze připadne i rozhodující díl péče o mláďata - sameček je krmí jen výjimečně. Živí se hmyzem, jeho larvami i vajíčky. Tažný (u nás přezimuje jen velmi vzácně), koncem září a v říjnu se vydává na cestu do zimovišť, která leží ve Středomoří, severní Africe a dokonce i v tropické Africe mezi Saharou a rovníkem. Na hnízdiště se vrací v březnu a v první polovině dubna.

Jak vznikaly nahrávky

Budníček menší se u nás vyskytuje běžně od března až do listopadu v lesních a křovinatých porostech, a nalezení zpívajících samců tedy nepředstavuje žádný problém. Pro záznam hlasu je ale důležité vyhledání klidného zákoutí s bezvětřím. I slabý větřík dokáže v listnatých porostech, zvláště s osikami, znemožnit nahrávku. To, co sluchem v terénu nepostřehneme, dopadne někdy na záznamu překvapivě špatně.

autor: Pavel Pelz,
Video: Jarmila Kačírková

8 komentářů:

  1. Budníčka jsme slyšeli na každý pád při poslední návštěvě Žermanické přehrady to bylo v pondělí. Klid a mír dá se říct i bez lidí, zato zpěv ptáků požehnaný. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, věřím, že u přehrady bylo výborně a lepší je to tam, kde není moc lidí, ale zpěv ptáčků tu náladu znásobí. ☺

      Vymazat
  2. Hani, děkuji za přiblížení dalšího ptáčka. Budníčka jsem asi nikdy neviděla. Mám všeobecně pramalé znalosti ptactva, mám pocit, že jsem v té době, kdy se to ve škole probíralo, asi chyběla, nebo nedávala pozor.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokdo z nás, se, Ali, počítá mezi znalce ptáků. Ve městě jich ubývá, aspoň jak já pozoruji a ve škole jsme se o budníčkovi asi neučili.
      Měj i ty krásný zbytek měsíce května. ☺

      Vymazat
  3. Krásný ptáček a pěkná říkanka.Občas zahlédnu podobného ptáčka,kterého neznám.
    Možná je to on.Budu teď pozorněji sledovat.
    Hani,děkuji za seznámení.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc děkuji za pochvalu, tou říkankou jsem to chtěla zpestřit ☺. Ty chodíš pravidelně do přírody, možná tam u vás budníček prozpěvuje.
      Měj se také moc hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani, léta jsem budníčky pozorovala na zahradě. Hnízdili nám za plotem v hustých keřích. Jen že soused keře vykopal a budníčci se odstěhovali jinam, stejně jako pěnice slavíkové, které se tam také usídlily. Letos už zahradu nemáme a tak nevím, kam se ptáčci odstěhovali. Ani jsem jejich zpěv nezaregistrovala i když je hlavně po ránu poslouchám. Hezký článek. Jsi šikovná a potěšila jsi mě . Přeji Ti krásné jarní dny a příjemný poslech ptačích koncertů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari, moc děkuji za pochvalu, mě potěšilo, co jsi napsala. Tak to je článek zrovna pro Tebe ☺. Máte tam kus přírody a to se cení. Také přeji příjemné jarní dny a pohodu. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...