Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 25. května 2021

Příběhy slavných značek: Nivea

 

Nivea: Modrá krabička se sněhobílým krémem známá napříč kontinenty.
Název Nivea je odvozen z latiny a znamená sněhobílý.

Legendární krém pro péči o pleť používaly už naše babičky a neoddělitelně patří k dětství leckoho z nás. Jaké ale byly okolnosti vzniku tohoto krému? A jak se vznikem Nivey souvisí ovčí vlna?

Celé to začalo v roce 1911, kdy farmaceut a vizionářský podnikatel Dr. Oscar Troplowitz objevil možné využití Euceritu, emulgátoru vyvinutého chemikem Dr. Isaacem Lifschützem. Eucerit, který umožňoval spojit vodu a olej do stabilního krému, se původně měl používat v oblasti medicíny. Dermatolog Prof. Paul Gerson Unna si vážil odborných znalostí Dr. Lifschütze a seznámil ho s Dr. Troplowitzem. Ten si hned uvědomil, že emulze vody a oleje by byla ideálním základem pro kosmetický pleťový krém. Teď už potřebovali jen název.  

Nejúspěšnější pleťový krém všech dob se za století své existence prakticky nezměnil. S dobou se vyvíjelo pouze balení. Typická modrá krabička totiž nebyla původně modrá. Převratná novinka, kterou výrobce uvedl před sto lety na trh, se prodávala v krabičce žluté. Zdobily ji zelené lístky v secesním stylu. Zmodrala až v roce 1925.

Příběh Nivey ale začal daleko dříve – v německém Hamburku v 80. letech předminulého století. A může za to hned několik chytrých hlav.

První byl Paul Carl Beiersdorf. Vystřídal spoustu povolání v různých koutech světa, až se stal úspěšným lékárníkem s vlastním obchodem. Ale jenom prodávat mu nestačilo, chtěl i něco vymýšlet. A už dlouho mu nedal spát jeden zajímavý nápad, který se mu usadil v hlavě. 

Paul C. Beiersdorf

Zrodila se náplast

Když se člověk poraní, překryje bolístku gázou. No dobrá, ale jak tu gázu přesvědčit, aby zůstala na místě právě tam, kde je jí potřeba? Ano, můžete ji přivázat, zkrátka to celé zafačovat. Ale ještě lepší by bylo ji přilepit! K tomu by se mohla hodit gutaperča, tedy šťáva z perčovníku pravého.

Pan Beiersdorf si tak dlouho lámal hlavu, až vymyslel náplast. O dva roky později si ji dal patentovat a založil si společnost, která dodnes nese jeho jméno. Bylo to 28. března 1882.

Milovník nových postupů

A teď vstupuje do hry chytrá hlava číslo dvě: Paul Gerson Unna, Beiersdorfův o čtrnáct let mladší kolega. Nejprve pracoval u svého otce, vzápětí si otevřel v Hamburku soukromou dermatologickou kliniku. 

Paul Gerson Unna

Pan Unna byl ve své podstatě velký inovátor. Nechtěl dělat věci tak, jak se dělaly dosud. A tak přicházel s velkou řadou nových myšlenek a originálních řešení – což jeho staromilští profesní kolegové ovšem neviděli rádi. Přílišné novátorství tehdy ještě nebývalo v módě a panu Unnovi nadělalo v oboru dost zlé krve.

Nivea r. 1913
Výzkumná laboratoř r. 1914

Pan Unna  se ale nevzdal. Ve své knize popsal veškerá tehdy známá kožní onemocnění: seboroickou dermatitidu, varikózní vředy, hyperkeratózy… a navrhl nové terapie léčby. Mezi jinými speciální masti, bandáže a zejména použití ichtyolu a resorcinolu.

12 komentářů:

  1. Hani opět jsi napsala velice zajímavý článek. Já NIVEU hodně používám, protože je nejen příjemná ale i krásně voní. Doma mi nesmí nikdy chybět. Děkuji za krásný článek a přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jaruš, za pochvalu. Také patřím mezi ty, kdo Niveu používají od mládí, dá se říct. Díky za milá slova a také přeji příjemné dny. ☺

      Vymazat
  2. Zajímavý článek o tom, jak vlastně vznikla Nivea. Také jí používám už léta, je mi příjemná konzistencí i vůní. Hezký den 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je to v tomto případě článek spíš pro ženy, protože jim je určena největší nabídka a pak i řada na opalování a pro děti. Také přeji hezký den. ☺

      Vymazat
  3. Zajímavý článek a nikdy jsem nepřemýšlela nad názvem.Je to hezké sněhobilý.Dříve jsem snad ani jinou značku neznala,ale i teď se ráda v něčem k Nivee vracím.Hezky voní.
    Hani,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, po pravdě jsem nad názvem také nepřemýšlela a máš pravdu, že dlouho mi vystačila, ani jsem jiné nehledala. Asi poprvé jsem ji měla na lyžařském výcviku, kdy bylo doporučeno mít krém. Nivea je příjemná na pokožku a opravdu hezky voní.
      Měj se také hezky. ☺

      Vymazat
  4. Hani, další ze zajímavých článků. Moje dcera po dlouhé roky dělala pro Niveu katalogy, diáře a veškeré propagační materiály.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ali, za pochvalu. Jak čtu, tak Tvoje dcera měla k této firmě blízko a byla šikovná.
      Také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  5. Sněhobílý, to je pěkný název a sněhobílá opravdu nivea je. Když byly děti malé,obzvlášť vnoučata,měla nivea u nás zastoupení.Nyní používám jinou značku krémy SynCare. Abych pravdu řekla, čím zralejší, tím méně krémů potřebuje má pleť, spíše nárazově.Značce nivea jsme však zůstali věrni, má výbornou i pánskou kosmetiku. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je fakt, Nivea má rozšířenou řadu pro všechny věkové kategorie, i pro muže. Myslím, že koupit někomu Niveu, je dobrý dárek a hodí se každému. ☺

      Vymazat
  6. Hani, díky za další příběh slavné značky. Já jsem jako dítě kupovala mamce pod stromeček buď voňavku živé květy (moc se mě to líbilo), nebo krém Nivea. To menší balení, aby to moc nestálo. Pamatuju se, že se krém hůře roztíral.Nedávno jsem dostala krém od Nivea jako dárek a byla jsem překvapená. Roztíral se moc dobře a byl celkově fajn. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni, za zajímavé vzpomínky. Na živé květy si také pamatuji, bylo jich několik druhů. S krémem máš pravdu. Teď se krémy v nádobce překrývají fólií, je to jednak hygienické a asi nevysychají. Myslím, že celkově se Nivea snáší dobře na pokožku a roztírá se výborně. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".