Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

čtvrtek 20. května 2021

Hlas pro tento den: Bukač velký

 

Vědecké zařazení: Brodiví (čápi, volavky apod.)
 
Foto

Podivný, do daleka slyšitelný hlas, který se v noci ozývá z rákosin a bažin, asi zavdal kdysi příčinu ke vzniku pověstí o hejkalech, hejkadlech a dalších strašidlech. Ten hlas patří bukači velkému.

Délka: 69-81 cm
Rozpětí: 100-130 cm
Hmotnost: 960-1940 g

Jde o velmi tajemného ptáka - málokdo ho totiž někdy spatří. Je to druh, který se po celý den zdržuje v rákosí a jenom večer a v noci se ozývá. A i když ho náhodou překvapí v rákosí, tak ho neuvidí, protože má vynikající ochranné zbarvení, protáhne se do takového kůlovitého postoje, zvedne zobák kolmo vzhůru a prakticky se ztrácí mezi stébly rákosí.

Kdysi se psalo, že bukač ponoří hlavu pod vodu a tak že vzniká jeho hlas. Dnes víme, že to je jednoduchá záležitost. Bukač má vole, do kterého nafoukne vzduch a ten potom prudce vypustí, takže se ozve ten dunivý, bučivý hlas, který se odráží od hladiny a nese se do obrovské vzdálenosti.

Poslechněte si, jak o bukačovi mluví jihočeský  ornitolog Ludvík Mühlstein:

Bukač žije velice skrytě a s tím souvisí i jeho rodinný život. Ten také není úplně nezajímavý. Je to samotář, jenom v době námluv může mít dvě nebo tři samičky, ty si potom postaví hnízdo poblíž sebe, samy se potom starají o vysezování vajec, o mláďata, samec se o rodinný život vůbec nezajímá.

Bukač velký se stal silně ohroženým ptačím druhem v celé Evropě. Je to proto, že životní prostředí na našich rybnících, a nejenom na našich, se tak zhoršilo, že bukač nemá takové potravní podmínky, jaké potřebuje. Živí se plevelnými rybami, žábami, měkkýši, korýši, a to dnes nádrže, které jsou prakticky jenom výkrmnami kaprů, neposkytují.

Základní údaje

Bukač velký (Botaurus stellaris). Poněkud větší než bažant, s nápadně dlouhým krkem a dlouhým špičatým zobákem. Žije skrytě u rybníků a vod s porosty rákosu a orobince. Tažný; přilétá v březnu, odlétá v září. Hnízdí v porostech těsně nad vodou. Živí se drobnými plevelnými rybkami, dále měkkýši a jinými bezobratlými. Kriticky ohrožený, podle zákona zvláště chráněný živočich.

12 komentářů:

  1. Hani, zajímavý a poučný článek. 👍 Bukače znám jen z knih a teď o něm, díky článku, vím víc.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ali, za pochvalu článku. Já jsem v přírodě bukače také neviděla.
      Měj se hezky, ☺.

      Vymazat
  2. To je přesně článek pro mně. Bohuzel jsem pri sve procházce našla bukače mrtvého. Zřejmě zahynul nárazem do drátů vysokého napětí, protože právě pod tím vedením jsem ho našla a také ho tam v lese, zabaleného do papirů, pohřbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vidět, Jaro, že ptákům rozumíš a na Tvém blogu je to vidět. Hezky ses zachovala, že jsi bukače uložila k spánku, bohužel elektrické vedení je pro mnoho ptáků konečná.

      Vymazat
  3. Tak bukače jsem asi nikdy neviděla a to v poslední době jsme hodně courali v bažinách a v rákosí.Asi je opravdu tajemný.Hani,díky za seznámení
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi, Jitko, určitě v přírodě častěji, tak třeba ho ještě uvidíš, možná uslyšíš. Já ho také neviděla a jeho hlas je tajemný, to máš pravdu.
      Přeji pěkné dny. ☺

      Vymazat
  4. Hani, poučné. Bukače jsem nikdy nezahlédla, bohužel. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já jsem, Lenko, bukače neviděla. Tak aspoň na blogu. Také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  5. Bukače neznám a být v noci blízko jeho sídliště, tak nevím. Zní opravdu jako hejkal. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný pocit. Bukače znám podle názvu, v přírodě jsem ho neviděla a asi neslyšela. ☺

      Vymazat
  6. Hanko, vracím se, video je úžasné. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, já obdivuji ty lidi, kteří toho ptáka nejen vyhledají, ale natočí tak zajímavé video. ♥

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Kalendárium z Moravskoslezska: Duben - ze starého kalendáře

  Sto dva roky starý kalendář můžeme otevřít díky archivu "Książnica Cieszyńska".