Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

pondělí 25. října 2021

Hlas pro tento den: Chřástal kropenatý

 

Vědecké zařazení Krátkokřídlí (jeřáb, lyska, drop...)
Fosilní záznam této skupiny se objevuje ve starších třetihorách (paleogénu), na přelomu paleocénu a eocénu (zhruba před 55 miliony let).
 chřástal kropenatý - Harish Thangaraj
 

Foto

Podivný hlas chřástala kropenatého, který můžeme slyšet především v noci z rozsáhlejších podmáčených porostů, možná zavdal příčinu k tomu, že vznikly pověsti o různých hejkalech a jiných tajemných nočních bytostech.

Chřástal kropenatý je drobný pták, zbarvením i velikostí podobný všeobecně známému špačkovi. Patří mezi krátkokřídlé ptáky, jejichž nejznámějším zástupcem je u nás lyska černá. Je málo známý, což je určitě dáno nočním a skrytým způsobem života. Dříve byl našim venkovanům známější chřástal polní, jehož hlas slýchávali při polních a lučních pracích. Svědčí o tom například i vyprávění malíře Josefa Lady v jeho knize Vzpomínky z dětství, kde popisuje, jak slýchával chřástala.

Chřástal kropenatý hnízdí v blízkosti vod, v nejrůznějších porostech, ať už je to rákosí nebo rozsáhlé ostřicové plochy a jeho hnízdo bývá umístěno těsně nad vodou, tedy v místech, kam většinou člověk nepřijde, proto je také jeho hnízdění málo známé.

Chřástal je tažný pták a vrací se k nám již v dubnu, takže ho můžeme slyšet v průběhu května i června, čili v době, kdy u chřástala kropenatého probíhá hnízdění.

Základní údaje

Chřástal kropenatý (Porzana porzana) dosahuje jen asi velikosti drozda. Žije velmi skrytě v porostech ostřice a rákosu na mělkých bažinatých vodách. Je-li překvapen na otevřenějším místě, ihned zaběhne do úkrytu. Nejspíš jej lze zaznamenat na jaře díky výraznému hlasu. Hnízdí na zemi, v sezení na vajíčkách se střídají oba rodiče. Po vylíhnutí všech mláďat, kterých může být i více než 10, je rodiče z hnízda odvádějí. Živí se především živočišnou potravou - měkkýši a vodním hmyzem. Do zimovišť v západní Evropě a v tropické Africe odlétá v srpnu a září, vrací se v dubnu. Je chráněn jako silně ohrožený.

Video Jarmila Kačírková, YouTube

Jak vznikaly nahrávky

"Chřástala kropenatého zahlédneme jen velmi vzácně a svoji přítomnost prozradí spíše svými hlasovými projevy. Z bažinatých mokrých biotopů s hustým porostem rákosu, ostřice a bahenní přesličky se po západu slunce najednou ozve nezaměnitelný nápadný hlas. Jednoduché zvuky se mohou monotónně ozývat i během celé tmavé noci a rytmickým opakováním připomínají pravidelný chod kyvadlových hodin. Chřástal je slyšet i na kilometrovou vzdálenost, do svých hlasových projevů však vkládá i hodinové přestávky, takže jeho nahrávání není jednoduché. Největším problémem je postupné přibližování v tmavé noci. Velice často v něm brání přírodní překážky jako vodní plochy, kanály a močály. Nejlepší záznam jsem mohl provést až po hodinovém snažení a obcházení překážek. Než jsem se na vhodnou vzdálenost přiblížil, stále jsem pochyboval o tom, zda bude chřástal se svým voláním tak trpělivý jako já ve svém plížení nočním terénem."

zdroj: Pavel Pelz

12 komentářů:

  1. Hani,dovedu si představit sama sebe v tmavém lese a pokud by chřástal zauradoval,tak nevím, nevím. Zní děsivě.👍

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, děkuji za další přírodovědné okénko. Chřástala jsem jen slyšela, ale neviděla. Byl asi dobře maskovaný. 😀
    Měj hezké dny. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Ali, své historické vstupy tu pravidelně střídám s okénky z přírody, aby si každý mohl vybrat. Chřástal se umí skrýt, ale aspoň patříš k těm, kteří ho slyšeli. Palec nahoru.
      Děkuji a přeji slunečné podzimní dny. ☺

      Vymazat
  3. Hani, to je zajímavý článek. Chřástala jsem neviděla nikdy naživo a možná tady na severu ani nejsou, protože je to tažný pták a možná že by mu ani nevyhovovalo naše drsnější klima, ale kdo ví... Našla jsem tu v létě chřástala vodního u přehrady na Podhájí, ale mrtvého. Asi se zabil v letu když narazil do drátů vysokého napětí, protože byl pod ním. Tak jsem ho zabalila do papíru a na kraji lesa pohřbila. Jinak jsou tu chřástalové polní a kvůli nim se nechávají některé louky dlouho neposekané, aby měli klid na hnízdění. Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, zaujalo mě, jaké máš osobní zkušenosti s chřástalem a ukázala jsi, jak se zachovat v tomto konkrétním případě.
      Děkuji a také se měj hezky. ☺

      Vymazat
  4. Sice se pohybuji velmi často kolem rybníků,tak jsem chřástala asi nikdy neviděla.Podle nahrávky určitě slyšela. Jezdívala jsem s vnoučatama o prázdninách vždy k nějakému rybníku do chatky a večer jsme chodívaly na procházky k rybníku a poslouchaly různé zvuky.Někdy docela strašidelné.A to byl určitě chřástal.
    Hani,měj hezký večer a pěkné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, ty právě často chodíš kolem rybníků a tam ta možnost je. Já ho z přírody neznám, ale teď, když uslyšíš tyto strašidelné zvuky, budeš vědět, že patří chřástalovi. ☺
      Děkuji a přeji příjemné prosluněné dny.

      Vymazat
  5. Haničko, děkuji za seznámení s chřástalem a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Helenko, my Ti spolu "s chřástalem" přejeme úspěšný den plný sluníčka. ☺

      Vymazat
  6. Hani, tak tohohle ptáčka vůbec neznám, ani podle jména. Zvuky vydává opravdu zvláštní. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, myslím, že ve vaší krajině by se chřástal mohl vyskytovat, možná ho uslyšíš.
      Děkuji a přeji příjemně prožitý den plný sluníčka. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Slovensko: Megoňky - kamenné gule

  Pokud je možnost, ráda navštívím Slovensko. Megoňky jsou na druhé straně Jablunkovského průsmyku . Možná jste o tom už slyšeli. "Loka...