Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 19. října 2021

Příběhy slavných značek: Porcelánka Thun 1794

 

Porcelán značky Thun - první ryze český porcelán
Rok založení jedné z nejstarších českých porcelánek si pamatovat nemusíte, protože akciová společnost Thun 1794 ho má přímo v názvu. V Klášterci nad Ohří, Nové Roli a na dalších místech dodnes vyrábí nejenom překrásné jídelní, kávové a čajové soupravy, ale i svícny, porcelán do hotelů a pro děti nebo také lázeňské pohárky.

Po „bílém zlatě“ v podobě nádherného křehkého porcelánu toužila Evropa od 13. století, kdy se první kousky objevily na stolech králů a knížat. První ryze český porcelán se začal vyrábět před dvěma sty lety. Některé z tehdejších manufaktur už dávno neexistují, ale jiné ano – například porcelánky, společně působící pod značkou Thun 1794. 

Proč se první pokusy s výrobou porcelánu odehrávaly právě v Klášterci nad Ohří a dalších městech na Karlovarsku? Protože právě tady díky působení horkých pramenů vznikla ložiska kvalitního kaolinu, který je pro výrobu porcelánu nezbytný. (Pravopisně jsou správné obě varianty: kaolin i kaolín). Kaolin a výroba porcelánu:

 Těžba kaolinu v Jimlíkově 

Těžba kaolinu v Jimlíkově

Byl objeven i v okolí Černic na kláštereckém panství – a právě to vedl Johanna Nikolause Webera, správce thunovského panství, aby okolí prozkoumal důkladněji, provedl zkoušku zeminy a s podporou hraběte Františka Josefa Thuna se pustil do experimentování s výrobou „bílého zlata“ – porcelánu.

kaolin

Stopa vede na zámek

Než se vypravíte do Muzea porcelánu na kláštereckém zámku, zastavte se v zámeckém parku u saly terreny: právě tam totiž se totiž 18. dubna 1794 v provizorní peci uskutečnil první pokus o výpal… a byl neúspěšný. Podařil se až ten třetí: jeho hmatatelným výsledkem je nejstarší dochovaný zkušební kus porcelánu, růžově zbarvený šálek s talířkem, červeným dekorem a nápisem Vivat Böhmen. V porcelánové expozici na zámku v Klášterci nad Ohří mu je vyhrazeno čestné místo. 

Od šedavé k bílé

Od prvních pokusů a šedavého porcelánu s glazurou, ve které se objevovaly kazy, ke kvalitnímu bílému porcelánu, který dokázal obstát v tvrdé konkurenci, uplynulo několik let. Dnešní porcelánka Thun 1794 měnila jména i značky (a také materiál: šedavý kaolin z ložiska u Černic nahradil bílý od Kadaně) a postupně získávala úspěchy doma i ve světě. V roce 1836 například obdržela na výstavě českých průmyslových výrobků v Praze bronzovou medaili za jídelní soupravu pro dvanáct osob, v roce 1854 zlatou medaili za velkou a technicky velice náročnou čtyřlaločnou mísu na Všeobecné průmyslové výstavě v Mnichově.
 
Porcelánka v dnešní době
Porcelánka, od počátku zaměřená na výrobu stolního nádobí, patřila koncem 19. století k největším výrobcům porcelánu u nás. Až do roku 1945 byla majetkem rodiny Thunů, pak následovalo znárodnění a v sedmdesátých letech 20. století stěhování do nových, moderních prostor. Napříč bývalým areálem byla protažena hlavní silnice a v roce 1976 byla stržena i původní kruhová pec z roku 1794. Dějiny původní thunské porcelánky se uzavřely v roce 2002, kdy byly kompletně zbourány poslední staré budovy. Dnes má společnost Thun 1794 tři pobočky, a to v Klášterci, v Nové Roli a v Lesově: tamní porcelánka Concordia vznikla roku 1888.
Ve spolupráci s Grandhotelem Pupp porcelánka Thun 1794 pravidelně pořádá Porcelánové slavnosti v Karlových Varech, a také pravidelně nabízí novinky – třeba vzorek Lea, určený spíš pro mladší zákazníky, který se představil na veletrhu Ambiente 2020 ve Frankfurtu, anebo sady Ophelia a Angelina v klasickém designu s bohatou výzdobu s použitím zlata a platiny; ty jsou oblíbené především na východních trzích.

Exkurze, návštěvnická centra a porcelánové školičky

Současným sídlem společnosti je Nová Role, jedno z nejmladších měst v Česku. Příběh výroby porcelánu mapuje Návštěvnické centrum Thun 1794 s expozicí o výrobě, galerií a porcelánovou školičkou, objednat si můžete i exkurzi do vzorkovny a výrobního závodu. V porcelánové školičce tráví děti hodinu a půl. Čtyřicet minut trvá prohlídka návštěvnického okruhu a přibližně stejnou dobu si zdobí hrníčky. Na výběr mají různé tvary a nespočet dekorů. A jak se ukazuje, z polepů bývá největší zájem o obrázky s pohádkovým Krtečkem. Dospělí po nich sáhnou z nostalgie a dětem se zkrátka líbí. Ačkoli je školička určená převážně dětem z mateřských a základních škol, lepení dekorů si mohou přijít vyzkoušet i dospělí. Věk zde totiž nehraje roli, záleží jen na fantazii a chuti do práce. 

P7101515.JPG

Porcelánová školička dokáže pojmout návštěvnickou skupinu o 25 lidech. Exkurzi ale může absolvovat i jediný člověk. Pro velký zájem o zábavně naučný program vymezili v porcelánce pro školy každé pondělí. V plánu je také rozšířit prohlídky závodu i o víkendy. Porcelánová školička se snaží vycházet vstříc svým návštěvníkům, a proto připravuje speciální nabídku, která bude určená pro ty, co nechtějí zůstat pouze u jednoho hrníčku. Zájemci si budou moci ozdobit celou porcelánovou sadu - misku, hrnek, mělký a hluboký talíř.  

Thun - logo 
 
Jednotlivá pracoviště, kde se porcelán začišťuje, glazuje, maluje, dekoruje a připravuje k prodeji, můžete vidět i v Klášterci nad Ohří. Ani tady nechybí porcelánová školička, kde je možné vyzdobit hrneček, talířek nebo mističku dle vlastního výběru. Milou kuriozitou jsou scénky z filmu Holky z porcelánu, který se v klášterecké porcelánce v roce 1974 natáčel. 

Expozice je členěná do několika zón, které s lehkou nadsázkou a melancholií připomínají filmové záběry.
V roce 2020 mířilo 44%  produkce na český trh, zbytek putoval do zahraničí, a to zejména do Ruska, arabských a afrických zemí. V Evropě je porcelán značky Thun 1794 oblíbený především ve Švédsku, Itálii a Velké Británii. 
 
Otevření Návštěvnického centra Nová Role od 1. června 2021 včetně návštěvnického okruhu.

zdroj: kudyznudy, thun.cz, Wikipedie, YouTube

15 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, to je moc hezký článek. Letos jsme byli na dovolené v Karlovarském kraji a v Chodově, kde jsme byli ubytovaní, jsme kolem porcelánky Thun několikrát prošli. Navíc rybníky, kde jsme se byli podívat a jsou nyní využívány k rekreaci, jsou vlastně bývalá místa těžby kaolinu a později se tam kaolin čistil, než se dopravním pásem posílal rovnou do porcelánky. Nyní jsou tato přední místa (blíž k městu), upravená k rekreaci, ale za nimi se v těžbě pokračuje a jsou tam i další čistící nádrže a pásy vedou až k dalším pobočkám porcelánky. Je tam těch továrniček asi několik. I město Chodov je jak z porcelánu. Moderní, střed sice převážně z panelových domů, ale město je krásné, čisté a se spoustou zeleně. Moc se nám tam líbilo. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji za pochvalu tohoto článku. Je fajn, že jste se tam - v Chodově - byli podívat a viděla jsi, jak se kaolin zpracovává. Kéž by ty továrničky vytrvaly a nezanikly. V té oblasti, kromě K. Varů jsem nebyla. Jo, vlastně Soos, tam ano.
      Měj se také moc pěkně. ☺

      Vymazat
  3. Hani, v Muzeu porcelánu na zámku Klášterec nad Ohří jsme byli 30. září. Sami dva a průvodkyně. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o rodině Thunů, o historii výroby porcelánu a mohli se kochat tou nádherou. Viděli jsme i ten první výrobek, díky němuž prý sala terrena vyhořela. Bohužel se tam nesmí fotit.
    Děkuji za báječný článek. 👍👍
    Měj hezké dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to musela být podívaná ☺. A jen sami dva, to mám už nejraději. Škoda těch zákazů focení, ale i tak by se mi tam určitě líbilo.
      Moc děkuji za pochvalu článku a přeji úspěšné slunečné dny. ☺

      Vymazat
  4. V Klášterci nad Ohří bydlela a v porcelánce pracovala moje blogová kamarádka, se kterou jsme se potom i několikrát viděly a taky díky ní - v dobrém myšleno - jsem sběratelka "modrých třešní" Od ní jsem právě dostala první kousek a to bábovkovou formu. Snad každý rok mám něco z porcelánky objednávané a něco jsem o ní i věděla. Teď už vím daleko víc. Hani, díky za přínosný a pěkný článek :-) Měj se fajn. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, Alenko, že sbíráš ty "modré třešně". Měla jsem malý hrníček po babičce s tímto dekorem a v dětství netušila, že má nějakou hodnotu. Byl to starý kousek, odhadem 90-100 let si myslím. Nakonec jsem ho dala do našeho muzea, tam bude o něj dobře postaráno.
      Děkuji a také přeji co nejlepší dny. ☺

      Vymazat
  5. Hani, do porcelánky Thun jezdila občas něco koupit moje mamka, když se léčila v Karlových Varech, měla to ráda. Ráda jsem si přečetla Tvůj příspěvek. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, docela chápu maminku, chtěla vám něco hezkého a kvalitního přivézt. Moje mamka byla zrovna taková, jen ona po lázních nejezdila, byla jen v Teplicích n. Bečvou a to už nebylo dobré. V některých rodinách byl porcelán - "bohatství". Dnešní mladí jsou už jiní.
      Měj se v lázních dobře, tzn. aby Ti tam pomohli. ☺

      Vymazat
  6. Hanko,porcelánová školička,to mě nadchlo👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mě taky a asi je to dobře promyšleno. Děti si to budou pamatovat a tak se získává případně i nový zákazník. Vědí jak na to. ☺

      Vymazat
  7. Hani, užila jsem si! Mám ráda čistý bílý porcelán a před pár roky jsem si v prodejně Thun v Lokti připadala jako v ráji. Manžel se synem šli do kavárny, věděli, že to bude nadlouho :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tomu rozumím, to je něco pro nás - ženy! Bílý se hodí ke všemu, já jsem bohužel, v Lokti nebyla, mám to hodně daleko, ale viděla jsem jejich nabidku - katalogy a tam se těžko vybírá. ☺
      Děkuji a také přeji co nejlepší den.

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Krajinou Jablunkovského průsmyku na Komorovský Grúň

Dnes se opět podíváme na úplný východ republiky. Jablunkovský průsmyk jsme navštívili během našeho pobytu v Horní Lomné.  Průsmyk protíná h...