Vítejte na mém blogu, přeji příjemnou pohodu a úspěšný den :-)

úterý 7. prosince 2021

Příběhy slavných značek: Pražská šunka

 
V předvánočním období připomenu výrobek, který by se hodil i na vánoční pohoštění pro návštěvy. Je to naše Pražská šunka. V čem je český výrobek z vepřové kýty unikátní?

Už od poloviny 19. století se u nás oválné šunce nejvyšší kvality říká pražská. Od jiných typů šunek se liší nejen svým tvarem, ale třeba i poměrem vepřové kýty a láku. Masný výrobek z Prahy se zařadil mezi tradiční evropské speciality.

Šťavnatou pochoutku původem z Čech je možné najít na jídelních lístcích v mnoha koutech světa. Čím je ale pražská šunka z vepřové kýty nejvyšší kvality tak unikátní? Výjimečnost jí dává takzvaný pražský řez, který zachová specifický oválný tvar a neporušenou strukturu masa.

Název Pražská šunka, včetně dalších jazykových variant, bude zapsán do rejstříku Evropské unie jako zaručená tradiční specialita.

Výrobek s tímto názvem je možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. A ta specifikace je nyní již definitivně odsouhlasena, že je naše! Nemyslete si, že je to tak jednoduché, že někdo jen tak prohlásí: U nás se tahle šunka dělá sto let a tak patří nám!

My jsme se o naši originalitu museli "poprat" s Italy, Němci, Rakušany, a výhrady proti jedinečnosti naší šunky měli i bývalí Čechoslováci, “naši bratia zo Slovenska”.

Oválný tvar a pražský řez

Pražskou šunkou se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, mající původ v České republice, zejména v Praze. U nás se toto jméno tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu.

Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech a právě proto byly debaty o udělení jedinečného označení poměrně komplikované. Ale vyhráli jsme! Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty.

https://eagri.cz/public/web/file/575772/Logo_II_Zarucena_tradicni_specialita.png

Pražská šunka na kosti se odlišuje například specifickým poměrem použitých vepřových kýt a láku. Bez kosti pak je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar.

Tajnosti pražské šunky

Pro Pražskou šunku – konzervu (neboli Prague Ham) je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Ještě je tam několik další tajností, které právě dělají s potraviny běžné, potravinu unikátní. A právě proto si třeba Belgičani brání Ardenskou šunku a dodržují postup nakládání a uzení masa, který se po staletí skoro nemění.

Historie pražské šunky se začala psát už v polovině 19. století. Ne že by předtím v našich končinách šunku neznali, vyráběli ji ale jinak. Do té doby uzenáři zpravidla kýtu vykostili, rozdělili na tři části, nasolili ji a naložili do láku. Pak ovařili a lehce zaudili, nebo naopak.

Ovšem jen do té doby, než vstoupil na scénu první hrdina pražské šunky: řezník a uzenář František Zvěřina se svou ženou Františkou.

Řezník Zvěřina

Pan František Zvěřina měl uzenářství v Celetné ulici. A jednou dostal skvělý nápad, který posunul šunku zase o kus dál. Co takhle naložit do láku celé vepřové kýty, žádné vykosťování, žádné krájení, kdepak. Pět šest týdnů je nechat v dubových kádích odležet, čas od času přeskládat… Pak je osušit, vyudit, uvařit a zchladit. To by mohla být velká dobrota, nebo ne? A tak to zkusil a povedlo se.

U zákazníků měla tahle novinka velký úspěch. Pan Zvěřina dal své šunce jméno po matičce Praze. Psal se rok 1857. První pražská šunka byla na světě!

V uzenářství pana Hynka Cibulky v Perlové ulici v Praze dostanete pražskou šunku i dnes (foto J. Nováková)

Nejlepší šunky jsou ty pražské

Nástupcem manželů Zvěřinových byl pražský uzenář Josef Jeřábek. Převzal jejich firmu a v roce 1897 založil továrnu na uzenářské zboží s parním pohonem a umělým chlazením v pražských Holešovicích, která získala výhradní právo na zásobování královského dvora. 

Do výroby šunky po Zvěřinově vzoru se ale pustili i další pražští uzenáři – například pan Cibulka z Perlové ulice. Vyráběla se ale i v Brně či Pardubicích.

Zanedlouho se pražská dobrota dostala i do Vídně a Budapešti. Odtud byl jen krůček do Paříže a z Paříže za oceán, do Ameriky. Německý Appetit-Lexikon už v 19. století uváděl, že nejlepší šunky z Rakouska-Uherska jsou ty pražské. Ale o to se postaral až nekorunovaný král pražské šunky, uzenářský velkopodnikatel Antonín Chmel.

V čem spočívalo Chmelovo tajemství při výrobě šunky? V prvé řadě ve výběru kvalitního masa. Taková kýtička vážila tři až pět kilo. Ty pan Chmel napřed zchladil, pak důkladně prosolil solicí směsí s příměsí cukru a naložil do kádí – na vrstvu soli a kůží dolů. Pak vše zalil převařeným a vychlazeným lákem z vody, soli, cukru a dusičnanu sodného a zatížil.

 https://www.mujnakup-ostrava.cz/fotky49381/fotos/gen320/gen__vyr_20683718112.png

Po dvou třech týdnech bylo nutné maso přeložit a znovu zalít. Za další týden dva se kýty vylovily, několik hodin se máčely ve vlažné vodě, pak se nechaly odkapat a uschnout a šup s nimi do vyhřáté udírny.

Zavěšené šunky se udily ve dvou fázích zhruba půl dne na bukových štěpkách zbavených prachu, s přesně stanovenou vlhkostí. Kouř musel kýtu jen ovonět, aby zvýraznil jemné aroma čerstvého masa. Nakonec se šunka lehce ovařila a pak se ještě natřela tenkou vrstvou želatiny pro delší trvanlivost, nebo potřela olejem, aby se zamezilo vysychání masa. Šunka totiž musela zůstat šťavnatá!

https://1gr.cz/fotky/idnes/18/023/cl5/RTS718bc7_profimedia_0230009984.jpg

zdroj: český rozhlas, internet  

12 komentářů:

  1. Tak,když jsem si příspěvek přečetla,tak bych si možná pražskou šunku dala.Jinak uzeniny vůbec nejím,ani šunku.
    Hani,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím Ti, Jituško, já jsem si do letošního roku nedovedla představit svůj jídelníček bez uzenin. Letos přišel zlom, omezila jsem sladkosti, buchty a zákusky, téměř vyloučila i uzeniny, jen tu šunku si občas dám. Dá se na to zvyknout a zatím mi to nechybí a hlavně, tělesná hmotnost šla dolů.
      Děkuji a přeji úspěšnou středu. ☺

      Vymazat
  2. Jé Hani, tak já zrovna Pražskou šunku a šunku Zvonařku miluji. O původu výroby jsem dosud nic nevěděla a tak děkuji za vyčerpávající informace o její docela náročné výrobě. Vím, že je výborná...Mňam...Přeji Ti krásný večer a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my jsme s přítelem zrovna dnes byli v Globusu a tam je v nabídce Pražská šunka v akci. Ptala jsem se přítele, jestli nechce tu menší konzervu, co je na fotografii, ale nechtěl, koupili jsme si tedy na váhu u obslužného pultu.
      Obě šunky, o kterých píšeš, znám a jsou výborné.
      Děkuji a přeji, aby Ti oba výrobky nadále chutnaly a také se opatruj. ☺

      Vymazat
  3. Šunku v konzervě už bych nekoupila, vždy si vzpomenu, jak se rodičům kdysi lákavá pochoutka nadmula, při otevření zasyčela a vystříkl z ní šílený smrad. Ale Šunka nejvyšší jakosti se u nás prodává, tu si nechám nakrájet ráda, ale nenese název Pražská. U nás kraluje řezník Vahala a docela dobré výrobky má i masokombinát Krásno. Ale historie Pražské šunky je zajímavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šunku v konzervě jsem nikdy neměla, ale včera byly v Globusu dvou velikostí a tu menší jsem chtěla koupit, přítel nechtěl. Já myslím, že takhle mohou dopadnout i jiné konzervy, naposledy jsem takhle vyhodila dva zkažené ovocné kompoty - velké broskve a menší jahody. S tím se musí počítat.
      V každém kraji je nějaké řeznictví, tady třeba Procházka nebo Chodura, výrobky mají dobré, ale konzumaci uzenin jsem omezila letos na minimum, ale úplně nevyloučila. Myslím, že občas si vzít šunku neuškodí a není to tučné.

      Vymazat
  4. Hani, uzeniny téměř nejím. Šunku občas kupuju krájenou u našeho místního řezníka. Výroba je zajímavá a historie šunky také. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, do letoška, kdybych to četla, bych se divila, proč nejíst uzeniny. Letos jsem je také vyloučila, párkrát měla šunku, ale vegetarián určitě nejsem. Krájená šunka je určitě lepší než ta v konzervě.
      Díky a měj hezké dny. ☺

      Vymazat
  5. Hani, ráda jsem si početla a zavzpomínala - když jsem byla malá, nedalo se skoro nic sehnat a pražská šunka se považovala za luxusní, téměř exotické zboží (asi hned vedle banánů a mandarinek) a rodiče měli vždycky radost, když ji sehnali.
    Teď bych si šunku v plechu nekoupila...
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Helenko, kdysi to tak bylo, i když bývaly jakési vánoční příděly a banán i mandarinka také byly ☺. Věci se sháněly a lidé z nich pak asi měli větší radost, než dnes.
      Šunku v plechu, tedy v konzervě jsem nikdy neměla, ale klidně bych ji koupila třeba někam na dovolenou na chatu, výjimečně i domů, dříve se maso ze zabíjačky konzervovalo běžně, to znám z domu od rodičů. Mamka zavařovala maso ze zabitého prasete do masůvek, to byly sklenice jen k tomu určené a bylo to pak výborné. Běžně se to na vesnicích dělalo.
      Děkuji a také přeji pohodový už večer. ☺

      Vymazat
  6. Šunku v plechu jsme občas dostali v dárkovém balíčku od děti. Byla vždy výborná a hodila se nám, když jsme jeli na chatu. Historie pražské šunky je velmi zajímavá A máš Hani pravdu, když píšeš, že jsme měli ze všeho větší radost než děti dnes. Dnes je všeho dostatek a jeden aby se zavděčil při pohoštění je někdy oříšek. Ten nejí to a ten zas ono, do toho se ti zapletou bezlepkový návštěvníci. Nakonec všichni ochutnají vše včetně bezlepkových. Zrovna nedávno manžel přinesl výbornou šunku, tak jsme si pochutnali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máš plnou pravdu. Dárkové balíčky jsou výborným řešením, ale většinou se hodí všem. Také nejíme konzervy dnes a denně, ale občas si i masovou konzervu otevřeme a kompot bývá také v plechu. Zavděčit se je někdy nad lidské síly, to jsi dobře vystihla, dříve s tím problémy nebývaly, mě to namíchlo už v práci, zákusky znamenaly problém, že je to kalorické, tak si mnohé ani nevzaly, chlebíčky - ten nejí salát, jiný uzeniny, tak se to pak zrušilo. My si také občas šunku koupíme, zrovna včera jsme koupili v Globusu 2 balíčky od Chodury, bývá výborná.
      Děkuji a přeji příjemný pátek. ☺

      Vymazat

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí: 174. schůzka: Kamarád arcibiskup

  „Uvnitř země české nemeškalo se se starostí o navrácení pokoje již dávno pohřešovaného. Mezi kořistnými zemany, jež nadužívajíce zemského...